Will Gompertz, “Je weet niet wat je ziet. Hoe kunstenaars ons helpen te zien waar we aan voorbijgaan”, een uitgave van Meulenhoff. Niet te missen!

Will Gompertz leert u via kunst met een nieuwe, frisse blik om u heen te kijken. Hij schreef nl. alweer een schitterend boek, dit keer over kunst en waarneming, over meer van kunst te leren genieten door beter te kijken, en na te gaan hoe kunstenaars kijken en daardoor meer uit het leven halen. Het moedigt daarenboven de ontwikkeling van uw eigen perceptie en perceptuele vaardigheden aan.

Kunstenaars kijken nl. aandachtig om zich heen. “De meesten van ons reppen zich van de ene plek naar de andere en lopen bijna overal aan voorbij. Door onze grote vertrouwdheid met onze omgeving, nemen we nog zelden de moeite om bij dingen stil te staan. We zijn verblind geraakt.”, schrijft Gompertz. Deze beroemde kunstkenner neemt u in “Je weet niet wat je ziet”, mee in de hoofden van kunstenaars en laat u hun unieke manier van kijken ontdekken. Zo leert u niet alleen meer over kunst, maar gaat u ook beter kijken. Uw ogen worden geopend zodat u weer ziet wat u miste, nl. hoe bedwelmend mooi en overrompelend de gewone, alledaagse wereld wel kan zijn.Calling All Eye-Rollers: An Undeniable David Hockney Show at ...

Kunstafdrukken door Wassily Kandinsky

Van hedendaagse kunstenaars tot oude meesters, laat “Je weet niet wat je ziet” zien, hoe we de wereld kunnen bekijken en ervaren met een verhoogd bewustzijn. Kunstenaars zijn nl. in de eerste plaats deskundige kijkers, ze hebben geleerd nauwlettend te observeren en ze merken momenten van schoonheid en verbazing op. Maar, elke kunstenaar heeft zijn eigen manier van kijken. In zijn onnavolgbare boeiende stijl neemt Will Gompertz u mee in de hoofden van 31 kunstenaars, bekende en minder bekende, van over de hele wereld. In zijn boek, leren we bv. hoe David Hockney ons helpt met kleur de natuur te zien, hoe Frida Kahlo ons kan helpen pijn te zien, hoe Rembrandt ons naar onszelf laat kijken, hoe Kandinsky muziek liet zien en hoe John Constable wolken liet zien. Cloud Study: Stormy Sunset

De andere kunstenaars die bv. eenzaamheid, gevoelens, het onzichtbare, licht, het absurde, vormen en harmonie, een andere werkelijkheid of schoonheid in het lelijke lieten zien, zijn Yayoi Kusama, Jean-Michel Basquiat, Christo en Jeanne-Claude, Hopper, Fra Angelico, Artemisia Gentileschi, Agnes Martin en Jennifer Packer, James Turrell, Eva Hesse, Georgia O’Keeffe, Guo Xi, Rubens en Jean Dubuffet.

Jennifer Packer: The Eye Is Not Satisfied With Seeing | Whitney Museum of  American Art

“Ik behandel eigentijdse sterren zoals Jennifer Packer maar ook prehistorische Mexicaanse meesters”, schrijft Gompertz. “Allemaal kunstenaars die ik bewonder en wier hoogontwikkelde blik ons kan inspireren om de wereld met nieuwe ogen te zien. Ik concentreer me steeds op één werk en begin dan aan een reis door de geest van de kunstenaars. Daarbij ontdek je wat hun unieke blik inhield. Als je die kennis toepast op je eigen bestaan, prikkel je je zintuigen, verscherp je je waarneming en stimuleer je jezelf om je ogen wijd open te doen.” “Je weet niet wat je ziet”, is zowel vermakelijke als verhelderende kunstgeschiedenis met nieuwe inzichten. Het boek is prikkelend, toegankelijk, levendig, fris en energiek, en is helder en met humor geschreven. Het is een prachtboek over kijken en zien, over het picturaal optisch equivalent van het sonoor luisteren en horen. “See What You’re Missing: New Ways of Looking at the World Through Art” werd vertaald door Jacques Meerman. Zeker lezen!

Will Gompertz is een toonaangevende expert in de kunsten. Na zeven jaar gewerkt te hebben als directeur van Tate Gallery en elf jaar als redacteur kunst van de BBC, is hij nu directeur van de Barbican, het vermaard kunstcentrum in Londen. Het tijdschrift Creativity rangschikte hem als een van de vijftig meest originele denkers in de wereld. Gompertz schreef twee internationale bestsellers, “Dat kan mijn kleine zusje ook” en “Denk als een kunstenaar”. Zijn boeken zijn in meer dan twintig talen vertaald.

Will Gompertz Je weet niet wat je ziet Hoe kunstenaars ons helpen te zien waar we aan voorbijgaan 312 bladz. geïllustreerd uitg. Meulenhoff ISBN 978-90-290-9600-3 Meulenhoff

https://www.stretto.be/2020/08/09/will-gompertz-dat-kan-mijn-kleine-zusje-ook-waarom-moderne-kunst-kunst-is-een-uitgave-van-meulenhoff-fantastisch/