Jonathan Kennedy, “Een geschiedenis van de wereld in acht plagen”, een fascinerende uitgave van De Bezige Bij.

Great men didn't shape history — germs did

Great men didn't shape history — germs did

In “Een geschiedenis van de wereld in acht plagen” worden we meegenomen op een reis door 60.000 jaar menselijke geschiedenis. Jonathan Kennedy licht acht infectieziekten uit, die de moderne wereld mede hebben gevormd. Zo speelden bacteriën en virussen onder meer een hoofdrol in de ondergang van de neanderthalers, de opkomst van de islam en het christendom en de overgang van feodalisme naar kapitalisme.

Pathogenesis by Jonathan Kennedy review — how germs change the course of  history

Microben hebben de loop van onze geschiedenis bepaald, van de overwinning van Homo sapiens op de neanderthalers tot de opkomst van het kapitalisme Het succesverhaal van de menselijke soort wordt doorgaans toegeschreven aan onze denk- en spierkracht, aan individuele en collectieve acties die de loop van de geschiedenis zouden hebben bepaald. Maar overschat de mens zijn eigen rol niet drastisch? Wat als niet de mens maar de microbe oorlogen won en wereldrijken ineen liet storten? Nu we opnieuw te maken hebben met een virus dat bepalend is voor ons heden en onze toekomst, is Kennedy’s visie actueler dan ooit. Hij bevraagt de hardnekkigste aannames over ons verleden en transformeert zo onze kijk op het verhaal van de mensheid.Pathogenesis by Jonathan Kennedy, review: how germs changed human history

Hoe heeft een Indonesische vulkaan de Zwarte Dood helpen veroorzaken en Europa op de weg naar het kapitalisme gezet? Hoe konden 168 mannen het grootste losgeld in de geschiedenis krijgen van een vijandig leger van tachtigduizend? En waarom leidde de industriële revolutie tot de geboorte van de moderne verzorgingsstaat?How germs made history - Reader's Digest

De nieuwste wetenschap onthult dat infectieziekten niet zomaar iets zijn dat ons overkomt, maar een fundamenteel onderdeel zijn van wie we zijn. De enige reden waarom mensen geen eieren leggen, is dat een virus zich lang geleden in ons DNA heeft genesteld en dat er evenveel bacteriën in je lichaam zijn als menselijke cellen. We hebben helemaal verkeerd nagedacht over het overleven van de sterkste: evolutie gaat niet alleen over menselijke kracht en intelligentie, maar over hoe we leven en gedijen in een wereld die wordt gedomineerd door microben.Microbioom belangrijk voor gezondheid - Groen Kennisnet

De invloed van microben op je afweersysteem - RADAR+

Door de verrassende intimiteit van onze relatie met infectieziekten te onderzoeken, laat Kennedy zien hoe ze verantwoordelijk zijn geweest voor enkele van de seismische revoluties van de afgelopen 50.000 jaar. Provocerend en boordevol inzicht transformeert “Pathogenesis” ons begrip van het menselijk verhaal en onthult hoe de crisis van een pandemie vitale kansen voor verandering kan bieden. Kennedy bespreekt paleolithische, neolithische, antieke, middeleeuwse, koloniale, revolutionaire en industriële plagen, en de plaag van de armoede. “Pathogenesis: How Germs made History” werd vertaald door Toon Dohmen. Zekerlezen!'We're in a golden age for microbes': the man rewriting history from the  perspective of germs | Health | The Guardian

Jonathan Kennedy promoveerde aan de universiteit van Cambridge en werkt als hoofddocent en directeur van de Global Public Health-programma’s aan Barts en The London School of Medicine and Dentistry. Als expert op het gebied van volksgezondheid en politiek is hij veelvuldig aanwezig in verschillende media, waaronder The World Tonight, The Economist en The Times. Hij schrijft opiniestukken voor The Guardian en El País en blogt ook voor de London Review of Books.Diseases Didn't Just Shape History, They Control the Future | WIRED

Diseases Didn't Just Shape History, They Control the Future | WIRED

Jonathan Kennedy Een geschiedenis van de wereld in acht plagen 366 bladz. uitg. De Bezige Bij ISBN 9789403153513