“Little Book of Chanel by Lagerfeld” en “Little Book of Versace”, beide uitgegeven door Kosmos.

Karl Lagerfeld: the Eccentric's Eccentric and Gianni Versace: The Most  Complicated Personality

Acco Shop - Little Book of Versace

 “Little Book of Chanel – by Lagerfeld” is een prachtig geïllustreerd en stijlvol boekje over de spraakmakende modeontwerper, Karl Lagerfeld. Na het overlijden van Coco Chanel moest Lagerfeld bij het modehuis Chanel er nl. voor zorgen dat het huis toonaangevend bleef. Maar hij deed meer, hij vond het modehuis Chanel opnieuw uit. En, voor de fashionliefhebbers onder u, is er nu ook het “Little Book of Versace”, het complete verhaal van dit al even legendarisch modehuis, eveneens volledig in kleur geïllustreerd. Was Coco Chanel een nazi-spionne? | De Morgen

In haar boekje beschrijft Emma Baxter-Wright de geschiedenis, van Lagerfelds eerste dagen bij Chanel in de jaren tachtig tot zijn creatieve toepassing van het Chanel-logo op motorlaarzen en een ruimteraket. Het bewind van ‘Kaiser Karl’, meestal getooid met een grote zwarte zonnebril, was legendarisch. Little Book of Chanel – by Lagerfeld behandelt zijn meest exquise stukken, adembenemende catwalkshows en continue heruitvinding, waardoor Chanel het meest toonaangevende couturehuis ter wereld is gebleven.

De Franse modeontwerpster, Gabrielle ‘Coco’ Chanel ontwierp sinds de jaren 1910, vrouwenkleding die overeenkwam met de smaken van vrouwen zelf en veel eenvoudiger en eleganter was dan de 19de -eeuwse mode. In de jaren 1920 stond Chanel voor simpele ontwerpen met rechte lijnen in plaats van smalle tailles en overdreven boezems, in ‘mannelijke’ kleuren zoals grijs en marineblauw. De kleding moest zowel elegant en stijlvol als praktisch zijn. Vanaf 1983 tot aan zijn overlijden in 2019, stond Karl Lagerfeld in voor het ontwerp van de Chanel-kleding. CHANEL - EAU DE PARFUM - null

Het bedrijf werd evenwel groot dankzij het internationaal succes van het parfum, Chanel Nº5, dat Chanel produceerde met de financiële steun van Pierre Wertheimer. Nadat, na het overlijden van Chanel in 1971, zowel het modehuis als de parfumerie, overgenomen werden door Karl Lagerfeld, werd het bedrijf eigendom van Alain en Gérard Wertheimer, de kleinzonen van Pierre Wertheimer.

Coco Chanel was niet enkel het meest legendarisch mode icoon van de 20ste eeuw, ze ontwierp ook kostuums voor theater, ballet en cinema. In de geschiedenis van de Ballets Russes, was ze er bij van het eerste uur en die samenwerking leidde tot wederzijdse vernieuwing, uniek in de geschiedenis van de mode, de muziek en het theater. Chanels grote rivaal Paul Poiret, ontwierp rond 1920, een parfum geïnspireerd door Shéhérazade. Het kreeg de naam “Aladin”.

Dopo 52 anni, Coco Chanel è ancora una rivoluzione - Informareonline.com

Chanel steunde “Le Sacre du Printemps” en kleedde Réjane (foto), samen met Sarah Bernhardt, één van de populairste Franse actrices van het begin van de 20ste eeuw. Chanel liet zich inspireren door de Franse zangeres, danseres en actrice, Polaire (foto). Poiret ontwierp mode geïnspireerd door de kimono en de tulband, zij ontwierp een minimalistisch, zwart avondjurkje. Hij gaf de Art Déco een eigen geur, zij transformeerde de geur van wierook in… N°5! Sinds 1983, was de Duitse modeontwerper, kunstenaar en fotograaf, Karl Lagerfeld (1933-2019) de hoofdontwerper van het modehuis Chanel.How Karl Lagerfeld Forever Changed the Fashion IndustryGianni Versace - Films, Bio en Lijsten op MUBI

In 1972, kreeg Gianni Versace (1946-1997) bij Fiori Fiorentini in Lucca, de kans een breiwerkcollectie te ontwerpen en hij trok hiermee de aandacht van Donatella Girombelli. Zij besloot hem aan te nemen als huisontwerper van modehuis Genny and Callaghan. Als freelancer werkte hij vervolgens voor verschillende labels, De Parisi, Genny, Callaghan, Alma en Complice, waar hij in 1974, de leer- en suèdecollecties verzorgde. In 1978, tekende Versace een eerste eigen collectie en opende hij met zijn broer Santo een boetiek aan de Via della Spiga te Milaan, waar ook andere modelabels werden verkocht. Hiermee was de oprichting van het modehuis Versace een feit. Moord op Gianni Versace deed 25 jaar geleden Italië op haar grondvesten  daveren, en belangrijkste vraag is nog steeds niet beantwoord | Het  Nieuwsblad Mobile

Vanaf 1982 tekende Versace naast de reguliere collecties ook voor ballet, toneel en andere voorstellingen. Na een geroemde kostumering van het ballet “Joseph-Legende” van Richard Strauss voor de Scala van Milaan, ontwierp hij o.a. voor Maurice Béjart, William Forsythe, Elton John, het New York City Ballet en de San Francisco Opera.I Don't Believe In Good Taste”: Gianni Versace's Top Quotes | AnOther

Ook het “Little Book of Versace” is een prachtig geïllustreerd en stijlvol boekje over dit iconisch modehuis. Het vertelt het verhaal van het merk, van de oprichting tot de iconische status die het vandaag de dag heeft. Met foto’s van momenten op de rode loper, belangrijke stukken en verbluffende catwalkshows. Een fantastische verzameling van alles wat met Versace te maken heeft, van de jurk met veiligheidsspelden van Elizabeth Hurley tot de diepe groene jurk van Jennifer Lopez. Versace is altijd een toonaangevend merk geweest op het gebied van mode. Met een stevige voet in de popcultuur, was Gianni Versace geliefd bij zowel fashionista’s als beroemdheden, en zorgde voor iconische momenten zoals het gouden pantser van Lil Nas X op het Met Gala 2021, veel van Elton Johns eclectische touroutfits, en de jurk gedragen door Lady Diana in haar postuum eerbetoon in Harper’s Bazaar. Warm aanbevolen!

Emma Baxter-Wright Little book of Chanel by Lagerfeld het verhaal van de iconische modeontwerper Little Book-serie 160 bladz. geïllustreerd Kosmos Uitgevers ISBN 9789043925457

Laia Farran Graves Little Book of Versace Het verhaal van het iconische modehuis Versace 160 bladz. geïllustreerd Kosmos Uitgevers ISBN 9789043927673