Andreas Viestad, “Dineren in Rome, Een geschiedenis van de Romeinse wereld in één maaltijd”, een uitgave van Noordboek. Heerlijk!

Til bords med verdenshistorien

Til bords med verdenshistorien

Onder het genot van een typisch Romeinse maaltijd in een klassiek Romeins restaurant, neemt de Noorse voedselcolumnist en tv-kok, Andreas Viestad, u mee op een culinaire reis. Gerecht voor gerecht, door de wereldgeschiedenis en de culinaire geschiedenis van De Eeuwige Stad.

Til bords med verdenshistorien

“Er zit meer geschiedenis in een kom pasta dan in het Colosseum of enig ander historisch gebouw”, schrijft Andreas Viestad in Dinner in Rome. Dit is het verhaal over hoe een klein dorp op een onwaarschijnlijke plaats, het centrum werd van het grootste rijk dat de wereld ooit heeft gekend. We leren welke rol tarwe en zout speelden in die transformatie, hoe de smaak van gegrild vlees ertoe bijdroeg dat we mens werden, wat er schuilgaat achter de milde buzz van een halve fles wijn; we ervaren de zuurzoete smaak van maffia en slavernij in een citroensorbet en gaan mee op jacht naar het originele recept voor pasta carbonara.Romselskabet S.P.Q.R. | Romselskabet S.P.Q.R. – romersk kultur ad libitum |  Side 6

Andreas Viestad vertelt de geschiedenis van de ingrediënten die de tafel sieren, zoals brood, olijfolie, pasta, peper en wijn. Het is een boek dat de geschiedenis van de wereld vertelt aan de hand van het voedsel dat wordt gegeten op een ontspannen middag in een van ’s werelds mooiste en meest historische steden. Viestad vertelt over brood, antipasto, olie, zout, pasta, peper, wijn, vlees, vuur en citroen, en als toetje geeft hij aanbevelingen voor de volgens hem beste restaurants in Rome.

Ga mee naar Rome en geniet van wereldgeschiedenis geserveerd in een kom pasta. Tot nadenken stemmend en vermakelijk over de smaken die de geschiedenis hebben gevormd. “Lekkere hapjes culinaire archeologie… plezierige voedselgeschiedenis. Een betoverend, fascinerend, suggestief verteld verhaal. “Dit is een wereldgeschiedenis met minder nadruk op generaals en koningen, en meer nadruk op wat altijd absoluut fundamenteel is geweest in het leven van alle mensen: voedsel”, zegt Viestad. “En middag in Roma, verdenshistorien i et måltid” werd vertaald door Erica Weeda.Travel to Zanzibar with Andreas Viestad - Emerson Zanzibar

De Noorse voedselcolumnist, schrijver van kookboeken, tv-kok, restaurateur, voedselactivist en oprichter van het eetcultuurcentrum Geitmyra, Andreas Viestad (1973 ) heeft sinds 2003, zeven seizoenen van New Scandinavian Cooking uitgezonden in de VS, China, Duitsland, Italië, Finland en op BBC Food in meer dan vijftig landen, en is een voedselschrijver voor de kranten Dagbladet en Morgenbladet in Noorwegen. Hij heeft een maandelijkse column gehad in The Washington Post met de titel “The Gastronome”. Viestad wordt “de meest opwindende voedselschrijver van Noorwegen”, en “de culinaire ambassadeur van Noorwegen” genoemd. Hij bezocht Rome meer dan 25 keer en at elke keer in hetzelfde restaurant: La Carbonara op het Campo de’ Fiori.New Scandinavian Cooking with Andreas Viestad - Twin Cities PBS

New Scandinavian Cooking with Andreas Viestad - Twin Cities PBS

Andreas Viestad Dineren in Rome Een geschiedenis van de Romeinse wereld in één maaltijd 256 bladz. uitg. Noordboek ISBN 9789464710687