“Mozart Requiem” door La Capella Nacional de Catalunya en Le Concert Des Nations o.l.v. Jordi Savall, op het label AliaVox. Magi-magistraal!

The Top Ten Greatest Requiem Masses ~ The Imaginative Conservative

The Top Ten Greatest Requiem Masses ~ The Imaginative Conservative

Op 14-jarige leeftijd woonde Jordi Savall een repetitie bij van het Requiem van Mozart. Hij was zo geraakt door de muziek dat hij (gelukkig maar) besloot musicus te worden. Van 2021 tot 2023, verdiepte hij zich in Mozarts laatste meesterwerk. Samen met schitterende solisten, het koor La Capella Nacional de Catalunya en het orkest Le Concert des Nations, werd in intensieve repetities en zes concerten, een nieuwe interpretatie ontwikkeld, die nu beschikbaar is op cd. “Zelden is een compositie zo sterk gevormd door het genie en het lijden van een mens”, vertelt de hemelse Jordi.

Once Upon a Time...: The Day the Music Died - the Death of Mozart in 1791

Mozarts Requiem werd uitgevoerd op de begrafenissen van Haydn, Beethoven, Schubert, Chopin, Rossini, Berlioz, Goethe en Schiller…Het was en blijft muziek over de dood in de meest volledige betekenis van het woord. 1791 was een druk jaar voor Mozart. Wanneer hij de opdracht kreeg om een Requiem te componeren, werkte hij druk aan “Die Zauberflöte” en aan “La Clemenza di Tito”. Het vervolg is deels bekend. Het Requiem was een werk dat nog niet af was en waarvan de voltooiing, na verschillende verzoeken van verschillende componisten, in handen kwam van Süssmayr. Deze versie is langzamerhand het dichtst in de buurt gekomen van de intenties van Mozart, maar was niet vrij van componeer-of orkestratiegebreken.Once Upon A The Day The Music Died The Death Of Mozart In 1791 |  boom-creators.com

In deze (tweede en) nieuwe versie van Mozrts Requiem hebben Jordi Savall en zijn ensembles zich zo nauw mogelijk vastgehouden aan alle vurigheid van het katholieke geloof en de hoop op goddelijke genade van toen, naar de omstandigheden van de tijd waarin het meesterwerk werd gecomponeerd. Mozarts Requiem is een begrafenisklaagzang, maar het is ook een oprecht en diepgaand gebed, dat hoop geeft op een nieuw leven. Zelden heeft een compositie zo krachtig het teken van het menselijk genie, expressie, geloof en lijden gedragen, zoals in deze uitvoering. Mocht de paus van muziek houden, mag hij Savall naar eer en geweten, Zalig en vervolgens Heilig verklaren! Want, samen met Leonard Bernstein, behoort hij tot de grootste, allergrootste mensen/kunstenaars van de 20ste eeuw. De vocale solisten zijn daarenboven engelen, het zijn Rachel Redmond (sopraan), Marianne Beate Kielland (mezzosopraan), Mingjie Lei (tenor) en Manuel Walser (bas).Wolfgang Amadeus Mozart 17561791 Austrian Lies Editorial Stock Photo -  Stock Image | Shutterstock

Tracklist:

  1. Introitus

Requiem æternam (Adagio)

  1. Kyrie (Allegro)
  2. Sequentia

Dies iræ (Allegro assai)

Tuba mirum (Andante)

Rex tremendæ

Recordare

Confutatis (Andante)

Lacrimosa (Larghetto)

  1. Offertorium

Domine Jesu Christe (Andante con moto)

Hostias (Andante – Andante con moto)

  1. Sanctus

Sanctus (Adagio – Allegro)

  1. Benedictus

Benedictus (Andante – Allegro)

  1. Agnus Dei

Agnus Dei

  1. Communio

Lux æterna (Adagio) (Allegro – Adagio)The Illness, Death and Funeral of Composer Wolfgang Amadeus Mozart

The Illness, Death and Funeral of Composer Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart Requiem R. Redmond, M. B. Kielland, M. Lei, M. Walser-La Capella Nacional de Catalunya-Le Concert Des Nations Jordi Savall cd AliaVox AVSA9953