“Complete Dances for Orchestra”, “Waltzes and Marches”, en “Dances for Piano”, polka’s en mazurka’s voor orkest, en walsen en marsen voor piano, van Imre Széchényi, op het label Naxos.

De in Wenen geboren Graaf Imre Széchényi van Sárvár-Felsővidék klom op tot de hoogste rangen van de Oostenrijkse diplomatieke dienst, in een loopbaan die parallel liep met zijn muzikale activiteiten als amateur componist. Ontdek zijn muziek op 3 Naxos cd’s.

Graaf Imre Szechenyi van Sarvar-Felsovidek (1825-1898) was een Hongaarse edelman en grootgrondbezitter, politicus en Oostenrijks-Hongaarse diplomaat in Stockholm, Frankfurt, Parijs, Brussel, St Petersburg, Berlijn en Napels. Hij was bevriend met de Hongaarse cultuur minnende keizerin Sissi en was de Oostenrijkse ambassadeur in Berlijn tijdens de regering van kanselier Bismarck. In 1881 tekende hij in die hoedanigheid, in naam van de Oostenrijkse Keizer, Bismarcks Dreikaiserbund, de Alliantie van de Duitse, Oostenrijkse en Russische Keizers.Szechenyi was een amateur componist hoewel zijn muziek voor een amateur, behoorlijk gecultiveerd was. Hij was bevriend met zijn beroemde landgenoot Liszt en met Franz von Suppé. De muziek van de amateur-componist Imre Szechenyi werd pas meer dan een eeuw na zijn overlijden herontdekt en onderzocht. De dansen van Széchényi, alle oorspronkelijk voor piano gecomponeerd in Sint-Petersburg, waren in zijn tijd populair en getuigden van een gelijkaardige kwaliteit als deze van zijn vriend Johann Strauss. De orkestversies van de hand van Széchényi zelf, onthullen een schitterende verzameling mazurka’s en polka’s met gevoelige charme, elegantie en mooie, romantische melodieën. Een verzameling van zijn liederen werd eerder uitgebracht en nu presenteert het Budapest Symfonie Orkest o.l.v. een Hongaarse, vrouwelijke dirigente, zijn complete orkestdansen, polka’s en mazurka’s, uit 1855-1859, in een wereldpremière opname.De dansen in driekwartsmaat bevatten het typisch gepunteerd ritme en het aanstekelijk accent op de tweede, lichte tel. Bepaalde dansen, voorzien van een lyrische tegenmelodie in de hoorns of de hobo, doen eerder denken aan Waldteufel en aan Jozef en Edouard Strauss, eerder dan aan Johann, hoewel Johann Strauss met zijn orkest dansen van Széchényi uitvoerde en een wals en een mars aan hem opdroeg. Maar Johann Strauss’ typisch militair koperwerk en pauken ontbraken bij Széchényi. De dansen kregen namen als Leopoldinen Polka en Tommy Polka, Marguerite Mazurka, La Tulipe, Neige of Les Vagues, Datscha Polka, Waldine, Polka en Felicetta Polka, L’Éventail of Pretchistinka. Bijzonder mooie muziek op 3 cd’s die u niet mag missen. Een heuse ontdekking. Warm aanbevolen.

Imre SZÉCHÉNYI (1825-1898) Complete Dances for Orchestra Budapest Symphony Orchestra MÁV Valéria Csányi cd Naxos 8573807

Imre Széchényi (1825-1898) Waltzes and Hungarian Marches  Istvan Kassai György Lazar cd Naxos 8574307Imre Széchényi Dances for  Piano Serenade  in A minor Guörgy Lázár István Kassai cd Naxos 8574506