“Legrenzi, La Morte Del Cor Penitente” door Ensemble Masques o.l.v. Olivier Fortin, op het label Alpha. Subliem!

Ontdek op deze magnifieke opname de contrareformatorische affetti in het oratorium, “La Morte Del Cor Penitente” uit 1673, van één van de grootmeesters van de Italiaanse Barok, Giovanni Legrenzi.

Giovanni Legrenzi (1626-1690), geboren in Clusone nabij Bergamo, had zijn eerste betrekking als organist in de Basilica di Santa Maria Maggiore in Bergamo. Na zijn priesterwijding in 1651, werd hij benoemd tot kapelaan van deze kerk. Eind 1655, nam hij daar ontslag en werd in 1656, kapelmeester van de Accademia dello Spirito Santo in Ferrara. Van 1672 tot 1676 was hij als muziekleraar verbonden aan ‘Santa Maria dei Derelitti’ (het Ospedaletto) in Venetië. Deze baan behield hij tot 1676. Later in dat jaar werd hij nl. koormeester van het ‘Ospedale dei Mendicanti’, waar hij bleef tot 1682. Een jaar later volgde hij Antonio Sartorio op als vice-maestro van San Marco. Samen met Carlo Pallavicini was hij ondertussen ook de belangrijkste operacomponist van zijn tijd. Legrenzi overleed in Venetië en tot zijn leerlingen behoorden o.a. Antonio Lotti, Francesco Gasparini en Tomaso Albinoni.Basilica di Santa Maria Maggiore (Bergamo) - 2023 Alles wat u moet weten  VOORDAT je gaat - Tripadvisor

Giovanni Legrenzi, een zeer productieve componist, verkende alle muzikale genres, vooral voor dubbelkoor. In het kielzog van Gabrieli en Monteverdi, genoot hij een benijdenswaardige reputatie onder zijn tijdgenoten. Beter bekend tijdens zijn leven voor zijn opera’s dan voor zijn religieuze muziek, hij componeerde wel 19 opera’s, o.a. “Achille in Sciro” (1664), “La divisione del mondo”, “I due cesari” (1683), “Il Giustino” (1683), en “Publio Elio Pertinace” (1684), werd Legrenzi bewonderd en gekopieerd in heel Europa. Van zijn acht bekende oratoria hebben er helaas slechts drie de tijd overleefd, “Sedecia” (1671), “La vendita del cuor humano” (“Il prezzo del cuor humano”) (1673), en het hier opgenomen “La Morte del Cor Penitente” (De dood van het berouwvol hart), een subliem kameroratorium (enkel voor begeleide vocale solisten zonder koor), waarschijnlijk gecomponeerd in 1671. Enregistrement : "La Morte del cor peninente" - Ensemble Masques

Het thema is de spirituele ontwikkeling van de zondaar (peccatore), de centrale figuur in het werk, die zijn schuld aan God moet bekennen om zijn ziel te redden. De tekst van het oratorium bevat dan ook heel wat ‘affetti’ (emoties) met betrekking tot spirituele kwellingen en verleidingen. In zijn bedevaart van het kruis naar het hemels licht, getroffen door de concurrerende stemmen van zonde en hoop, toont de zondaar berouw en bereikt uiteindelijk verlossing.Il Pontefice, la sua potestà sulla Chiesa e un dipinto di Guido Reni –  informazionecattolica.it

De vocale solisten zijn:

Raffaele Giordani (tenor): Peccatore

Cristina Fanelli (sopraan): Penitenza

Hana Blažíková (sopraan): Speranza

William Shelton (contratenor): Coro di Pene

Manuel Nunez-Camelino (tenor): Coro di Pene

Romain Bockler (bas): Coro di PeneLa Matinale avec Olivier Fortin

De Canadese organist en klavecinist, Olivier Fortin (°1973), behaalde in 1995 zijn diploma’s aan het Conservatoire de musique de Québec bij Anatole Gagnon. Hij studeerde ook onder de leiding van Dom André Laberge en behaalde een Master in interpretatie aan de Universiteit van Montreal onder de leiding van Réjean Poirier. Hij ging verder studeren in Parijs bij Pierre Hantaï en aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam bij Bob van Asperen. Hij werd in 1997 laureaat in het Bachconcours Montreal en samen met Karoline Leblanc, behaalde hij de Tweede prijs op de orgelwedstrijd voor duo’s, in het kader van het Festival Musica Antiqua in Brugge.Legrenzi: La morte del cor penitente". Album of Ensemble Masques & Olivier  Fortin buy or stream. | HIGHRESAUDIO

Fortin concerteerde als solist of als begeleider tijdens talrijke tournees in Europa, de Verenigde Staten en Canada, met ensembles zoals Masques, Capriccio Stravagante, Tafelmusik, Opera Quarta, Chanticleer, Studio de Musique Ancienne de Montréal en Les Voix Humaines. Hij trad ook vaak op met de klavecinisten, Skip Sempé en Pierre Hantaï, tijdens programma’s met werk voor twee of drie klavecimbels. Hij is ook de stichter en directeur van het ensemble Masques. Hij doceerde klavecimbel en kamermuziek aan het Conservatorium van Quebec (2004-2008) en aan het Tafelmusik Summer Institute in Toronto en heeft, als solist of met ensembles, een twintigtal opnamen gemaakt voor labels als Analekta, Atma, Paradizo, Alpha en Teldec.Audio guide SANTA MARIA MAGGIORE BERGAMO - Interior (EN) | MyWoWo

Audio guide SANTA MARIA MAGGIORE BERGAMO - Interior (EN) | MyWoWo

Legrenzi La Morte Del Cor Penitente Raffaele Giordani Cristina Fanelli Hana Blažíková Ensemble Masques Olivier Fortin cd ALPHA975