“César Franck, Hulda”, door o.a. Jennifer Holloway, Edgaras Montvidas, Judith van Wanroij, Véronique Gens en Matthieu Lécroart, en het Orchestre Philharmonique Royal de Liège en Chœur de Chambre de Namur o.l.v. Gergely Madaras, boek + 3 cd’s, een uitgave van Bru Zane.

Hulda - Palazzetto Bru Zane

Hulda - Palazzetto Bru Zane

“Halte Hulda” is een toneelstuk uit 1858, van de Noorse schrijver Bjørnstjerne Bjørnson. Hoofdpersoon is de kreupele Hulda, die wraak neemt op de familie van Aslak, die haar familie vermoordde. César Franck (1822-1890) baseerde zijn (derde) opera, op een libretto van Charles Jean Grandmougin, (1850-1930) op “Halte Hulda”.

De Zweedse violist en componist, Albert Rubenson (1829-1902), componeerde voor een aantal voorstellingen in Kristiania (nu Oslo) van “Halte Hulda”, reeds in 1865, bijbehorende toneelmuziek. César Franck schreef aan zijn opera van 1879 tot 1885, maar ze werd toen niet uitgevoerd. De opera was toen nl. nog niet voltooid. Franck overleed in 1890, en de voltooiing volgde, net als van zijn vierde en laatste opera, “Ghiselle”, pas in 1894. Een gedeeltelijke uitvoering van “Hulda”, voltooid door zijn leerlingen, Pierre de Bréville, Ernest Chausson, Vincent d’Indy, Samuel Rousseau en Arthur Coquard, vond plaats in maart 1894, in Monte Carlo (“Ghiselle” in 1896), en een jaar later ook in Den Haag. Pas op 15 maart 1994 werd het complete werk uitgevoerd door de University College Opera in het Bloomsbury Theatre in Londen.

De meeste werken van César Franck (foto) kregen tijdens zijn leven maar weinig aandacht. “Hulda” werd tijdens zijn leven zelfs nooit opgevoerd. Plaats van handeling is de kust nabij Romsdal. Het verhaal speelt zich af in het 11de -eeuwse Noorwegen ten tijde van de grote stammenkoningen, met plunderende hordes die angst en terreur verspreidden. Hulda Hustawick wordt ontvoerd en van de ene stam naar de andere overgebracht, haar familie wordt vermoord en zijzelf wordt vernederd. Hulda’s geest kan echter niet worden verpletterd en ze overleeft door wraak. Francks muziek portretteert woedende clans, bloeddorstige moordenaars en verwoeste levens, maar ook momenten van exquise tederheid.

Gergely Madaras – Filharmonikusok

Gergely Madaras, geboren in Boedapest in 1984, begon op vijfjarige leeftijd voor het eerst volksmuziek te studeren bij de laatste generatie authentieke Hongaarse zigeuner- en boerenmuzikanten. Daarna studeerde hij klassieke fluit, viool en compositie, waar hij afstudeerde aan de Liszt Academie in Boedapest, hij studeerde directie aan de Universiteit voor Muziek en Podiumkunsten in Wenen, waar hij afstudeerde bij Mark Stringer. Gergely Madaras is muziekdirecteur van Orchestre Philharmonique Royal de Liège. Gergely trad in 2019 terug als muziekdirecteur van het Orchestre Dijon Bourgogne en in 2020 als chef-dirigent van het Savaria Symphony Orchestra in zijn geboorteland Hongarije, nadat hij beide functies zes jaar vervulde.Hulda, pépite cachée du TCE - Actualités - Ôlyrix

Rolverdeling:

Jennifer Holloway: Hulda

François Rougier: Gunnar

Véronique Gens: Gudrun

Ludivine Gombert: Thördis

Matthieu Lécroart: Gudleik

Christian Helmer: Aslak

Marie Gautrot: La mère de Hulda / Halgerde

Artavazd Sargsyan: Eyric

Edgaras Montvidas: Eiolf

Judith van Wanroij: Swanhilde

Sébastien Droy: Eynar

Guilhem Worms: Thrond

Matthieu Toulouse: Arne/Un HérautHulda: info e acquisto - Palazzetto Bru Zane

Hulda: info e acquisto - Palazzetto Bru Zane

César Franck Hulda 1885 Jennifer Holloway Edgaras Montvidas Judith van Wanroij Véronique Gens  Matthieu Lécroart Orchestre Philharmonique Royal de Liège Chœur de Chambre de Namur Gergely Madaras boek + 3 cd’s Bru Zane BZ1052