Sergio del Molino, “Huid”, een opvallende uitgave van Mazirel Pers.

Psoriasis - Ziektebeelden - Onze innovaties | AbbVie

Psoriasis - Ziektebeelden - Onze innovaties | AbbVie

Er leven op de huid van de mens ongeveer acht miljoen bacteriën per vierkante centimeter! Onze huid bepaalt de indruk die we maken nog voor we een woord gesproken hebben. Op basis van onze huid delen we elkaar in op kleur, leeftijd, sociale klasse, gezondheid en geschiktheid als bedpartner. Het is onze huid die ons met anderen verbindt, maar ons ook van anderen scheidt. Het als een schil die ons beschermt maar tegelijk ook oneindig kwetsbaar maakt. En als onze huid ziek is, vormt hij een bron van schaamte en pijn.

Vladimir Nabokov Poems

Psoriasis is een auto-immuun (antistoffen tegen de eigen weefsels) inflammatoire, niet-besmettelijke huidziekte. Het eigen afweersysteem van het lichaam begint om de een of andere reden de huidcellen aan te vallen en veroorzaakt verwondingen. Psoriasis is niet te genezen, maar het is een volledig beheersbare ziekte, dankzij een enorm arsenaal aan behandelingen, waaronder, plaatselijk gebruik van crèmes, zalven en specifieke vocht inbrengende crèmes tegen laesies, fototherapie met ultraviolet licht in cabines en systemische behandeling door middel van orale en injecteerbare medicatie. Jozef Stalin, Kim Kardashian, Cyndi Lauper (“Girls Just Want To Have Fun”), Richard Wagner, John Updike, Vladimir Nabokov (foto) en Pablo Escobar leden/lijden allemaal aan psoriasis. Sergio del Molino herkent in hun verhaal zijn eigen jeuk, schaamte en ellende. In “Huid” schrijft hij vlijmscherp over onze illusies over maakbaarheid, schoonheid en gezondheid, ras, gender en sociale klasse, en over onze huid als grens tussen de wereld en onszelf.Grote Zuivering - Wikipedia

De verteller van “Huid” voelt zich een monster als hij door psoriasis met vlekken en schilfers wordt bedekt. Zijn jeuk, schaamte en ellende verbinden hem met een aantal opmerkelijke figuren uit de geschiedenis en literatuur, Stalin (foto), Nabokov en Escobar (foto). In hun verhalen leest Sergio del Molino een lichamelijke geschiedenis van krabbende mensen, en prikt zo de illusies over schoonheid, gelijkheid, gezondheid en maakbaarheid genadeloos door. Sergio del Molino leidt ons in zijn roman naar een territorium dat ons allemaal toebehoort, de huid.Pablo Escobar : la violente fin du trafiquant en 1993

Psoriasis, die het lichaam met korstjes vult en het onmogelijk maakt om naaktheid te tonen, dient de verteller om het leven te analyseren van verschillende bekende karakters die de gevolgen van een slechte huid hebben geleden. De schaamte van het gevoel, waargenomen en de noodzaak om zich te verbergen, de cultuur van beeld en hyper medicalisatie, racisme en classisme worden gestopt met deze reis door de geheimen die we met kleding bedekken en die onze huid tot een grens met de wereld maken. “La piel” werd vertaald door Arieke KroesSergio del Molino: “Hemos sido injustos y acusadores con los políticos de  la Transición”

De Spaanse schrijver en journalist, Sergio del Molino (1979) won in Spanje al veel prijzen met essays als “La España vacía”, (“Het godvergeten Spanje”), over het leeggelopen Spaans platteland, door Spaanse critici en boekhandelaren uitgeroepen tot het beste boek van het jaar, en “La hora violeta” over de ziekte en dood van zijn zoontje. Hij is columnist voor El País en radiozender Onda Cero en schreef verscheidene romans.Moet een psoriasis behandeling ook gepaard gaan met stress management? |  BIODERMA

Moet een psoriasis behandeling ook gepaard gaan met stress management? |  BIODERMA

Sergio del Molino Huid 279 bladz. uitg. Mazirel Pers ISBN 9789462499096Mazirel Pers | Walburg Pers