“Musik ist der beste Trost, Barocke Werke für Trompete und Orgel”, door Joachim K. Schäfer, trompet, en Matthias Eisenberg, orgel, op het label Cristophorus. Schitterend!

Voor de titel van zijn nieuwe cd met de organist Matthias Eisenberg, koos de trompettist, Joachim K. Schäfer, een bekend citaat van Maarten Luther. Voor hun opname kozen ze de Grünlichtenbergkerk, (St.-Nikolai-Kirche), waar zich een romantisch orgel bevindt. 

Het romantisch orgel van Christian Friedrich Göthel (1804-1873) (foto) uit 1867 in de kerk (foto) van Grünlichtenberg in Kriebstein (Mittelsachsen) is niet alleen een prachtig historisch instrument, het is ook in de romantische stemming op standaardtoonhoogte a = 432 hertz. Joachim K. Schäfer is nl. een groot voorstander van deze lagere toonhoogte/stemming, die wijdverbreid was in de 19de eeuw. De huidige stemming op 440 hertz en hoger werd pas in de 20ste eeuw ontwikkeld om meer schittering en scherpte te bekomen. Volgens Schäfer komt de lagere intonatie meer overeen met de vibraties die in de natuur voorkomen. Instrumenten klinken daardoor zachter en de luisteraar reageert met een groter gevoel van welbehagen.

Op het programma staan bewerkingen van Vioolconcerti van Tomaso Albinoni (1671-1751), Giuseppe Tartini (1692-1770) en Antonio Vivaldi (1678-1741), een versie voor trompet van een Sonate voor hobo van Georg Philipp Telemann (1681-1767), een Choralbearbeitung uit de Schübler koralen en 2 koralen uit cantaten van Johann Sebastian Bach (1685-1750), een Trompetconcerto van Giuseppe Torelli (1658-1709), en de “Marche de Thesée” van Jean-Baptiste Lully (1632-1687).

Joachim Schäfer wordt beschouwd als een van de toonaangevende trompettisten van zijn generatie. Hij maakt regelmatig indruk op publiek en critici met zijn technische soevereiniteit en zijn moeiteloze, stijlvolle en dynamisch gevoelige spel, waarmee hij hoge eisen stelt aan de trompet. Geboren in Dresden, ontving hij zijn opleiding aan de Carl Maria von Weber Academy of Music in Dresden. Naast verschillende festivals en concertoptredens in Duitsland brachten eerste concerten hem naar Italië, Frankrijk, Tsjechië, Polen, Slowakije en de VS. Joachim Schäfer is oprichter en dirigent van verschillende ensembles. In 1999 richtte hij het naar hem genoemde trompettenensemble op, dat aanvankelijk optrad met drie piccolotrompetten en orgel. Sinds 2006 speelt het Ensemble Joachim Schäfer in een unieke bezetting met zes piccolotrompetten, twee lage trompetten, pauken en een grote continuo. Op deze manier kon de klank van de voormalige koninklijke en prinselijke hoven weer muzikaal worden ervaren. Uitnodigingen brachten het ensemble naar nationaal bekende concertreeksen en festivals, waaronder de Choriner Musiksommer, de Messdorfer Musikfesttage,

Daarnaast richtte Joachim Schäfer het kamerensemble Dresden Bach Soloists op. Hij werkt ook regelmatig samen met het Pruisisch Kamerorkest. In 2014 gaf Joachim Schäfer verschillende concerten met het Munich Bach Orchestra en de Dresden Kapellsolisten. Joachim Schäfer wijdt zich met bijzondere toewijding aan transcripties en arrangementen. Zo arrangeerde hij bijvoorbeeld “Auf, schetterende tonen van de levendige trompetten” van Johann Sebastian Bach, gebaseerd op de cantate BWV 207a, en George Frideric Händels Vuurwerk- en watermuziek voor 8 trompetten, pauken, orgel en basso continuo. Sinds 1998 brengt het Heidelbergs label Christophorus regelmatig cd-opnamen uit die zijn uitstekend trompetspel documenteren.

Matthias Eisenberg (1956) werd geboren in Dresden en was vanaf zijn negende organist in verschillende kerken. Hij was vijf jaar lid van het Dresdner Kreuzchor en studeerde in Leipzig aan de Hochschule für Musik und Theater “Felix Mendelssohn Bartholdy” bij Wolfgang Schetelich. Tijdens zijn studie was hij de winnaar van verschillende internationale wedstrijden, inclusief de improvisatiewedstrijd in Weimar. In 1976 won hij een prijs van het Internationaal Johann Sebastian Bach Concours voor orgel. In 1980, kort voor de voltooiing van de nieuwbouw van het Gewandhaus, zorgde Kurt Masur ervoor dat Eisenberg werd benoemd tot organist van het Leipzig Gewandhausorchester. Hij diende ook als klavecinist van het Leipzig Bach-orkest. In 1985 was Eisenberg gastprofessor orgel aan het International Music Seminar in Weimar. Ook gaf hij masterclasses in onder meer Stockholm en Buenos Aires.

Tracklist:

Tomaso Albinoni Concerto in Es-Dur

Johann Sebastian Bach Wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 64 (Choralbearbeitung)

Georg Philipp Telemann Sonata in g-Moll aus “Der Getreue Musik-Meister”

Johann Sebastian Bach Lobe den Herren aus Kantate BWV 137 (Choral)

Giuseppe Tartini Concerto in D-Dur

 Johann Sebastian Bach Jesus bleibet meine Freude aus Kantate BWV 147 (Choral)

Giuseppe Torelli Concerto in D-Dur “Etienne Roger”

Antonio Vivaldi Concerto in F-Dur RV 20

Jean-Baptiste Lully Marche de Thesée aus Suite du 5e Ton

Musik ist der beste Trost Barocke Werke für Trompete und Orgel Joachim K. Schäfer Matthias Eisenberg cd Cristophorus CHR77470