“Les plus beaux chants grégoriens des Abbayes de France” en “Immortel Grégorien”,   2 dubbel cd uitgaven van Studio SM. De klank van het Goddelijk licht!

Studio SM is een Frans label, gespecialiseerd in klassieke en religieuze muziek, ook wel bekend als Editions Studio SM. Het werd in 2007 overgenomen door Ateliers du Fresne (ADF-Bayard Musique) maar verschijnt ook als Studio SM. Dit bijzonder label gaf nu 2 indrukwekkende dubbel cd’s uit met opnames van gregoriaans die referenties zijn.

De ontwikkeling van het gregoriaans, ontstaan onder invloed van de joodse tempelmuziek in Jeruzalem en de joodse synagogale zang, dateert van de 8ste eeuw, tijdens de Karolingische periode. Ze ontstond wellicht door een vermenging van het oud-Romeins repertoire en de gallicaanse zang of cantus Gallicanus, toen de Romeinse zang en liturgie in het Frankische rijk werd ingevoerd ten koste van de Gallicaanse liturgie. Van de 8ste – tot de 12de  eeuw groeide Metz samen met Sankt Gallen in Zwitserland, Reims en Chartres, uit tot een van de belangrijkste muzikale scholen van Europa. In 754 droeg Pepijn de Korte nl. de bisschop van Metz, Chrodegang, op om de liturgie en de begeleidende zang te hervormen. Het resultaat was een versmelting van Frankische gebruiken met Romeinse tradities, zowel voor de liturgie als voor de zang.

De zang die zo ontstond werd “chant messin” of “cantilena metensis” genoemd (messin betekent “van Metz”). Het was Dom Jean Claire (1920-2006) van de Abdij van Solesmes, die ontdekte dat het gregoriaans ontstaan is in de 7de eeuw in Metz, de oude hoofdstad van Austrasië, het noordoostelijk deel van het Merovingische koninkrijk. Een eeuw later zal men deze zangstijl, “gregoriaans” noemen naar de paus en kerkvader, Gregorius de Grote (ca. 540-604), die teksten en melodieën vastlegde in codices voor de Latijnse ritus.

Ook Karel de Grote (768-814) speelde een belangrijke rol bij het verspreiden van het gregoriaans als de officiële zang van de uniforme misliturgie in zijn hele rijk. In West-Europa bestonden nl. naast de al genoemde gallicaanse zang in Frankrijk, de ambrosiaanse zang in Noord-Italië, de beneventaanse zang in Zuid-Italië en de mozarabische zang in Spanje. Het vorstendom Benevento, dat van 571 tot 1077, bestond in Zuid-Italië, behoorde oorspronkelijk tot het Longobardische Rijk, dat in 774, door Karel de Grote werd veroverd. De Ambrosiaanse zang, voor het eerst geïntroduceerd in de Westerse Kerk door de bisschop en kerkvader Ambrosius van Milaan (339-397), dateerde uit de late 4de eeuw. Het was dan ook de oudste vorm van kerkelijke liturgische zang. Ambrosius schreef ook enkele van de meest bekende liturgische hymnen, die nog steeds deel uitmaken van de Latijnse liturgie, o.a. zijn ochtendhymne (Aeterne Rerum Conditor) en het eerste overgeleverde Kerstlied Veni Redemptor Gentium, later door Maarten Luther vertaald als “Nun komm, der Heiden Heiland”.

Studio SM biedt op de dubbel-cd, “Les plus beaux chants grégoriens des Abbayes de France”, 40 (2 x 20) van de mooiste pagina’s gregoriaans, van de advent tot pinksteren, gezongen door de kloosterkoren van de abdijen Saint-Benoît in Calcat (Tarn), Saint-Martin in Ligugé (Vienne), Sainte-Anne in Kergonan (Plouharnel/presqu’île de Quiberon), Notre-Dame in Argentan (Normandie), Saint-Wandrille (Saint-Wandrille-Rançon/Seine-Maritime), Notre-Dame du Bec-Hellouin (Normandie) en Notre-Dame Timadeuc (Bréhan – Morbihan/Bretagne), bron van de hele westerse muziekcultuur en het levend getuigenis van het monastiek spiritueel leven.

“Les plus beaux chants grégoriens des Abbayes de France”:

CD 1:

de l’Avent à l’ Épiphanie

CD 2:

du Carême à la Pentecôte

De dubbel cd “Immortel Grégorien” biedt als compilatie van de mooiste opnames, van 40 carmen gregorium, een reis doorheen het liturgisch jaar in de abdijen van Frankrijk. Twintig eeuwen van gebed, in kloosters en kathedralen, door solisten en feestkoren, met grote orgels en de klokken van L’abbaye Saint-Benoît d’En Calcat.

De uitvoerders zijn het Chœur de l’abbaye Notre-Dame d’Orval, Chœur de l’abbaye Saint-Martin de Ligugé, Chœur de l’institut Saint-Grégoire de Lyon, Chœur de l’abbaye Notre-Dame de Timadeuc, Chœur de l’abbaye Notre-Dame de Cîteaux, Jean-François Samson, Chœur de la basilique Notre-Dame de Beaune, Michel Wackenheim, Schola grégorienne de l’université de Strasbourg, Chœur de l’abbaye Notre-Dame du Bec-Hellouin, Chœur de la communauté de l’Arche de Lanza del Vasto, Chœur de l’abbaye Saint-Benoît d’En Calcat, Chœur de l’abbaye Sainte-Anne de Kergonan, Lucien David, Chœur de l’abbaye Saint-Wandrille, Magdalith, Maîtrise de la cathédrale Saint-Pierre de Rennes, Chœur de l’abbaye Santa Maria de Montserrat, Lucien Deiss, Chœur du scolasticat de Chevilly, Chœur de la cathédrale Saint-Bénigne de Dijon, Jean Poirier, Maîtrise de la cathédrale Saint-Maurice d’Angers en Polyphonie Dom de Malherbe.

“Immortel Grégorien”

CD 1:

Te Deum

Avent

NoëlBible et chant grégorienÉpiphanie

Quinquagesime

Carême

RameauxCours de chant grégorien à Bruxelles - Le site de l'Eglise Catholique en  Belgique

Jeudi saint

Vendredi saint

Samedi saint

Veillée pascaleLe chant grégorien hier et aujourd'hui | Liturgie & Sacrements

CD 2:

Pâques

Pentecôte

Fête dieu

Vierge MarieChant Grégorien Académie: albums, nummers, afspeellijsten | Luister op  Deezer

Confesseurs

Dédicace

Toussaint

Défunts

Les plus beaux chants grégoriens des Abbayes de France En Calcat, Ligugé, Kergonan, Argentan, Saint-Wandrille, Timadeuc… Vol. 1 2 cd Studio SM D3117

Immortel Grégorien Abbaye de Ligugé Orval Cîteaux Timadéuc En-Calcat Montserrat Kergonan Bec Hellouin Saint-Wandrille 2 cd Studio SM D3189