Zygmunt Noskowski, Symphonies Nos. 1 & 2 “Elegiac”, door de Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz o.l.v. Antoni Wit, op het label Capriccio/SWR. Een ontdekking!

De naam Zygmunt Noskowski (1846-1909) is bij weinigen bekend, ook al behoorde Szymanowski tot zijn vooraanstaande leerlingen en was Moniuszko zijn beroemde leraar. Als componist was Noskowski gedurende het grootste deel van de 19de eeuw, de belangrijkste exponent van de moderne symfonische muziek in Polen, o.a. van 3 symfonieën. Ontdek op deze cd zijn eerste 2 symfonieën, gecomponeerd tussen 1874 en 1879.

Stojowski sym C5464

ZYGMUNT NOSKOWSKI (1846 - 1909): Symphonies - YouTube

Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, Zygmunt Stojowski, Antoni  Witt, Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz - Symphony 21 -  Amazon.com Music

Als dirigent en concertorganisator kwam Noskowski zelf op voor (vergeten) Poolse componisten. Nu is het de beurt aan Antoni Wit om aan het roer van het Warschau Filharmonisch Orkest, de muziek van zijn laat romantische voorganger opnieuw voor te stellen, nadat hij op dezelfde manier de muziek van Zygmunt Stojowski (1869-1946) had gepromoot op een eerdere Capriccio-opname.

Zygmunt Noskowski werd geboren in Warschau. Hij studeerde zowel aan het Muziekinstituut in Warschau (o.a. viool) als bij Friedrich Kiel in Berlijn. Hij was van 1875 tot 1880 directeur van een zangvereniging in Konstanz, keerde in 1881 terug naar Warschau en speelde tot aan zijn overlijden, een belangrijke rol in het muziekleven van de stad. Hij probeerde onder andere een regulier symfonieorkest op te richten. was professor compositie aan het Muziekinstituut en van 1905 tot 1908, dirigent van het Warschau Filharmonisch Orkest. Noskowski was een van de belangrijkste Poolse componisten van de 19de eeuw en schreef in bijna alle genres: ballet, opera, religieuze werken, symfonieën, symfonische gedichten en kleinere werken (inclusief werken voor kinderen), vooral voor piano. Daarnaast had hij ook een carrière als muziekcriticus, leraar en journalist.Antoni Wit, Conductor | Operabase

De Poolse dirigent, Antoni Wit (1944) studeerde aan de Staatshogeschool voor Muziek in Krakau, directie bij Henryk Czyz en compositie bij Krzysztof Penderecki. Later studeerde hij ook bij Nadia Boulanger en Pierre Dervaux. In 1973 ging hij naar het Tanglewood Music Centre om verder te studeren bij Seiji Ozawa en Stanislaw Skrowaczewski. In 1971 won hij een prijs in de Herbert von Karajan-competitie. Zijn eerste baan was dirigent bij het Pommers Filharmonisch Orkest (1964-1977) en daarna bij het Pools Radio en Televisieorkest Krakau, inclusief koor. Daarna volgden al snel andere orkesten over de gehele wereld. Van 2002 tot 2013, was hij chef-dirigent van het Filharmonisch Orkest van Warschau en aansluitend tot 2018, van het Orquesta Sinfónica de Navarra uit Pamplona. Van 1998 tot 2014, doceerde hij aan de Fryderyk Chopin Universiteit voor Muziek in Warschau. Wit maakte veel lp- en cd-opnamen, eerst voornamelijk voor het Pools platenlabel Polskie Nagrania Muza, later ook voor onder meer Decca en EMI. Voor Naxos nam hij een groot deel van de instrumentale composities van Penderecki en Lutosławski op.Antoni Wit | Spotify

Antoni Wit | Spotify

Zygmunt Noskowski Symphonie No. 1 Symphonie No.2 “Elegiac” Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz Antoni Wit cd Capriccio C5509 SWR

Capriccio | ArtistInfo

https://www.stretto.be/2023/08/09/stanislaw-moniuszko-paria-door-het-poznan-opera-house-orchestra-and-chorus-o-l-v-jacek-kaspszyk-op-het-label-naxos-een-ontdekking/