Ontdek de Engelse componist, Victor Hely-Hutchinson (1901-1947) op de cd, “Festklänge” (“Festive Sounds”) door de Deutsche Radio Philharmonie o.l.v. Pietari Inkinen, op het label SWR Music. Magnifiek!

Dornröschen – Wikipedia

Dornröschen – Wikipedia

Tijdens het feestelijk concert in de hoofd omroepstudio van de Saarländischer Rundfunk in Saarbrücken in december 2022, met de sopraan Sarah Romberger en de mezzosopraan Elsa Benoit als solisten, voerde het Duits Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van chef-dirigent Pietari Inkinen, een mix uit van “echte” kerstmuziek en muziek die met kerst geassocieerd wordt. Naast Hely Hutchinsons Christmas Medley, “A Carol Symphony”, waren er o.a. fragmenten te horen uit Humperdincks “Hans en Grietje” en Tsjaikofski’s “Notenkraker”, en muziek van Richard Strauss en Max Reger.

PIETARI INKINEN

Voor veel mensen is de kersttijd aangebroken, wanneer de zenders de specifieke muziek beginnen te draaien die iedereen elk jaar kent en hoort. Niet altijd is muziek die rond Kerstmis wordt gespeeld oorspronkelijk ook voor Kerstmis gecomponeerd. Vooral onze vroegste en daardoor meest emotionele herinneringen zijn nauw verbonden met dit feest. De muziek die we associëren met deze emoties hoeft niet per se kerstachtig te zijn, maar moet die gevoelens versterken en weerspiegelen. Op het programma van het concert in Saarbrücken stond werk van R. Strauss, Humperdinck, Tschaikowski, Reger en Hely-Hutchinson.

Victor Hely-Hutchinson (1901-1947) (foto) werd geboren in Kaapstad, Kaapkolonie (nu Kaapstad, Zuid-Afrika). Zijn ouders waren Sir Walter Hely-Hutchinson, gouverneur van de Kaapkolonie van 1901 tot 1910 tijdens en na de Boerenoorlog, en May Hely-Hutchinson. Hij kreeg pianoles van dr. Thomas Barrow Dowling (1861–1926), de organist van de kathedraal van Kaapstad. Victor was een wonderkind en componeerde veel stukken voordat hij tien was – zijn ouders hadden een verzameling schetsen voor viool en piano gepubliceerd als A Child’s Thoughts in 1909.

In Engeland kreeg hij in 1910 pianoles van Donald Tovey en volgde aanvankelijk zijn opleiding aan de Heatherdown School, nabij Ascot in Berkshire. In 1914 overleed zijn vader. Victor volgde zijn opleiding aan het Eton College en studeerde vervolgens geschiedenis aan het Balliol College, Oxford. Muziek zegevierde echter en na een jaar in Oxford kreeg hij toestemming om voor een Bachelor of Music te studeren aan het Royal College of Music, waar hij orkestdirectie studeerde bij Adrian Boult. In 1922 keerde hij terug naar Kaapstad om les te geven aan het South African College of Music, dat later werd opgenomen in de Universiteit van Kaapstad.

Hij kwam in 1926 bij de BBC op Savoy Hill en werd dirigent, pianist en begeleider. Hij verhuisde naar Hampstead , waar zijn twee zonen werden geboren en in 1933 verhuisde hij opnieuw naar Birmingham om Midland Regional Director of Music te worden voor de BBC, waar hij het Midland Studio Orchestra oprichtte en dirigeerde. In 1934 verliet hij de BBC om Professor te worden aan de Universiteit van Birmingham, waar hij Sir Granville opvolgde. In 1938 zag hij tekenen van oorlog en verhuisde zijn gezin van Birmingham naar een nabijgelegen dorp. Tijdens de oorlog werd hij een ARP-bewaker. Hij werd Doctor of Music van de Universiteit van Oxford in 1941. Hij trad ook toe tot de officierscadetten van de universiteit. In 1944 keerde hij terug naar de BBC om algemeen muziekdirecteur te worden, als opvolger van Arthur Bliss en verhuisde naar St John’s Wood.

Hij kocht nooit een auto en gebruikte altijd zijn fiets. De winter van 1947 duurde echter erg lang en om brandstof te besparen (die nog steeds op rantsoen stond) weigerde Hely-Hutchinson de radiatoren in zijn kantoor aan te zetten. Hij kreeg een verkoudheid, die een longontsteking werd. Hij overleed in maart 1947 op 45-jarige leeftijd.

Hely-Hutchinson componeerde zijn “Carol Symphony”, een verzameling van vier preludes, gebaseerd op vijf kerstliederen, in 1927. De vier delen zijn bedoeld om ononderbroken na elkaar gespeeld te worden. Carol Symphony werd voor het eerst uitgevoerd door het Wireless Symphony Orchestra (de voorloper van het BBC Symphony Orchestra ) op het BBC-radiostation 2LO, op 18 december 1927, onder leiding van John Barbirolli. Het werd later uitgevoerd tijdens een promenadeconcert in de Queen’s Hall, dat op 26 september 1929 live werd uitgezonden op BBC’s 2LO, met muziek van Elgar, Vaughan Williams en Percy Pi. Het werd toen gedirigeerd door de componist.Classical Christmas Music for Orchestras

Het eerste deel (Allegro energico), in de stijl van een koraalvoorspel van Bach, is gebaseerd op “O Come All Ye Faithful”. Het tweede deel is een scherzo (Allegro molto moderato) op “God Rest Ye Merry Gentlemen” en het derde deel (Andante quasi lento e cantabile) is een langzame beweging waarvan de buitenste episoden gebaseerd zijn op de “Coventry Carol”, met een centraal intermezzo op “The First Nowell”. De finale (Allegro energico come prima) recapituleert materiaal uit het eerste deel, en gebruikt ook “Here We Come A-Wassailing” vooraleer af te sluiten met een herneming van “O Come All Ye Faithful” in een fugatische structuur.Inkinen & Armstrong | Helsingin kaupunginorkesteri

De Finse violist en dirigent Pietari Inkinen (1980) begon op 4-jarige leeftijd met viool- en pianostudies en speelde aanvankelijk in een rockband. Hij volgde de Sibelius Academie en studeerde af met viooldiploma’s (2003) en dirigeren (2005). Hij studeerde viool aan de Hochschule für Musik Köln bij Zakhar Bron. Inkinen speelt op een Carlo Bergonzi 1732 viool. Hij leidt een kamertrio, het Inkinen Trio. In mei 2007 werd Inkinen benoemd tot tweede muziekdirecteur van het New Zealand Symphony Orchestra. Inkinen sloot eind 2015 zijn NZSO-ambtstermijn af en heeft nu de titel van ere-dirigent van de NZSO. Hij en de NZSO hebben muziek opgenomen van Einojuhani Rautavaara en van Jean Sibelius voor het Naxos-label, en van Richard Wagner voor EMI Classics.Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern Discography | Discogs

Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken-Kaiserslautern | LMIC

Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern Discography | Discogs

De Deutsche Radio Philharmonie (DRP) is in 2007 ontstaan door de fusie van het Rundfunk-Sinfonieorchester Saarbrücken en het Radio Orkest van Kaiserslautern. Sinds 2017 is Pietari Inkinen de chef-dirigent van de DRP. Net als zijn voorgangers, dirigent Christoph Poppen, de Brit Karel Mark Chichon en de in 2017 overleden ere dirigent Stanislaw Skrowaczewski, speelt Pietari Inkinen een divers repertoire, van klassieke en romantische sleutelwerken uit de muziekgeschiedenis, nieuwe ontdekkingen en herontdekkingen, tot hedendaagse muziek. Hij heeft ook zijn eigen verschillende programmatische thema’s geïntroduceerd in het repertoire met als doel om alle generaties te bereiken.Starke Stimmen: Sarah Romberger (links) und Elsa Benoit am Sonntag beim Konzert mit der Deutschen Radio Philharmonie in der Fruc

Tracklist:

Engelbert Humperdinck: Hänsel und Gretel: Ouvertüre

Richard Strauss: 5 Lieder, Op. 41 No. 1. Wiegenlied 

Engelbert Humperdinck: Dornröschen: Festklänge

Richard Strauss: Serenade in Es-Dur für 13 Bläser, Op. 7Hänsel und Gretel by Humperdinck. A comprehensive guide.

Engelbert Humperdinck: Hänsel und Gretel: Act II Scene 2: Abends, will ich schlafen gehn (Evening Prayers) – Scene 3: Dream Pantomine

Pyotr Il’yich Tchaikowski, The Nutcracker Suite, Op. 71a: IMarch der Zinnsoldaten

Max Reger: Schlichte Weisen, Op. 76: No. 52. Mariä Wiegenlied 

Victor Hely-Hutchinson:

A Carol SymphonyBayreuth Festival 〓 Pietari Inkinen appointed as conductor of the new  "Ring" | Around the Music Festival

Bayreuth Festival 〓 Pietari Inkinen appointed as conductor of the new  "Ring" | Around the Music Festival

Festklänge (Festive Sounds) Strauss Humperdinck Tschaikowski Reger Hely-Hutchinson Deutsche Radio Philharmonie Pietari Inkinen cd SWR Music SWR19131CD

https://www.stretto.be/2020/05/27/prokofiev-symphonies-no-3-6-door-de-deutsche-radio-philharmonie-o-l-v-pietari-inkinen-op-het-label-swr-music-indrukwekkend/