“Crusell, The Last Warrior (Den siste kämpen), Bassoon Concerto & Overture to The Little Slave Girl”, door Jani Sunnarborg (fagot), Frank Skog (recitant), de Audi Jugendchorakademie en het Helsinki Baroque Orchestra,o.l.v. Aapo Hakkinen, op het label Ondine.

Loke - Rilpedia

Loke - Rilpedia

Deze opvallende, nieuwe cd van het Helsinki Baroque Orchestra o.l.v. Aapo Häkkinen samen met de Audi Jugendchorakademie en de fagottist Jani Sunnarborg met late werken van de Finse componist Bernhard Henrik Crusell (1775-1838), vooral bekend vanwege zijn oeuvre voor de klarinet, vormt een belangrijke aanvulling op de opnames van werken uit de Noorse Klassieke periode en van vroege Finse muziek. Hoogtepunt van de cd is de wereldpremière-opname van Crusells ‘The Last Warrior’ (Den siste kämpen) uit 1834, zijn laatste grootschalige compositie.

In 1896 beschreef de beroemde, Finse dirigent Robert Kajanus (1856-1933) (foto), Crusell als “behorend tot de klassiekers van de Finse kunstmuziek”. Bernhard Henrik Crusell (foto) werd in 1775 in Uusikaupunki in Finland geboren en was een wonderkind dat aan het eind van zijn tienerjaren naar Stockholm werd gestuurd om een muzikale opleiding te volgen. Hij werd een beroemde klarinetvirtuoos, die in 1803 zes maanden lang door Berlijn, Leipzig en Parijs toerde en drie virtuoze klarinetconcerti componeerde, die samen met Mozarts beroemd Klarinetconcerto, nog steeds deel uitmaken van het standaardrepertoire van het instrument. Instrument Klarinet Muziek - Gratis foto op Pixabay - Pixabay

In Stockholm kreeg hij les muziektheorie van Daniel Britz en Georg Joseph Vogler en in 1795, gaf hij zijn eerste soloconcert als klarinettist. Hij ging in 1798 naar Berlijn en studeerde er bij Franz Wilhelm Tausch. In de daarop volgende tijd werd hij een bekend klarinettist en componist. Hij werd uitgenodigd in Sint-Petersburg en in Parijs, waar hij verder studeerde bij Henri Montan Berton (1767-1844), François-Joseph Gossec en Jean-Xavier Lefèvre (1763-1829). Van 1801 tot 1833 was hij eerste klarinettist van de Zweedse ‘Hovkapellet’ (het Koninklijk Residentie Orkest). In 1801 speelde hij voor het laatst concerten in Finland, meer bepaald in Turku en Helsinki. Elke zomer in de jaren 1818 tot 1837, trad hij op met zijn militaire kapel, waarbij hij marsen en opera-ouvertures van Weber, Spohr en Rossini, en eigen werk speelde.Bernhard Henrik Crusell: The Little Slave Girl, Pieni orjatar (Den lilla  slafvinnan) - YouTube

Dit programma belicht weliswaar de andere, veel minder bekende kant van Crusells composities, die hij schreef na het einde van zijn carrière als reizende klarinetvirtuoos. Op de cd staat nl. een orkestouverture die Crusell componeerde voor zijn opera “The Little Slave Girl”, zijn laat Fagotconcerto, uitgevoerd op historische instrumenten, en “The Last Warrior” voor recitant, koor en orkest, dat de uitmuntendheid van de componist in het schrijven voor koore demonstreert. Voor deze opname was dit werk nooit eerder gehoord sinds de eerste uitvoering in 1837, amper een paar maanden voor zijn overlijden.Kaikkialle ehtivän Aapo Häkkisen soitto polttaa ja rauhoittaa –  uutuuslevyillä kuullaan harvinaisia soittimia - Kulttuuri | HS.fi

Aapo Häkkinen (1976) begon zijn muzikale opleiding als koorzanger aan de kathedraal van Helsinki. Hij studeerde bij Bob van Asperen (klavecimbel) en Stanley Hoogland (pianofort) aan het Conservatorium van Amsterdam en later bij Pierre Hantaï in Parijs. Hij had ook het geluk te genieten van de genereuze begeleiding en aanmoediging van Gustav Leonhardt. In 1998 won hij de tweede prijs op het Brugse Klavecimbelconcours. Sindsdien trad Häkkinen op als solist en dirigent in de meeste Europese landen, Azië, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten, en nam hij op voor de labels Aeolus, Alba, Deux-Elles, Naxos en Ondine. Hij is een frequente gast op zowel radio als televisie en presenteert zijn eigen programma op Classic FM in Finland. Hij is artistiek leider van het Helsinki Baroque Orchestra.Recordings by Helsinki Baroque Orchestra | Now available to stream and  purchase at Naxos

Al meer dan 15 jaar boeien de uitvoeringen en opnames van het Helsinki Baroque Orchestra het publiek met een krachtige combinatie van muzikaal-emotionele welsprekendheid en aanstekelijke vitaliteit. Hun programma’s omvatten vaak eerste uitvoeringen van niet-gepubliceerde of gereconstrueerde meesterwerken, en werpen ook een onverwacht nieuw licht op meer bekende werken. Hun musiceren heeft bijgedragen aan de reputatie van het ensemble als belangrijke exponent van de Baltische en Duitse barokmuziek. In eigen land hebben grensverleggende producties van opera’s van Händel en Haydn het orkest een brede erkenning opgeleverd. De klank van Helsinki Baroque heeft luisteraars geboeid van het Amsterdams Concertgebouw tot het Berlijns Konzerthaus, en op grote festivals zoals die in Bergen, Bremen, Rheingau en Jeruzalem. Terugkerende solisten en gastregisseurs zijn onder meer Franco Fagioli, Isabelle Faust, Reinhard Goebel, Erich Höbarth, René Jacobs, Julia Lezhneva, Enrico Onofri en Skip Sempé.Bernhard Crusell - The Last Warrior; etc. (Aapo Hakkinen)

Bernhard Crusell - The Last Warrior; etc. (Aapo Hakkinen) The Last Warrior (Den siste kämpen) Bassoon Concerto Overture to The Little Slave Girl Jani Sunnarborg (bassoon), Frank Skog (reciter), Audi Jugendchorakademie, Helsinki Baroque Orchestra, Aapo Hakkinen cd Ondine ODE1424-2