Adrian Goldsworthy, “De generaals van Rome, Veroveraars van een wereldrijk”, een imposante uitgave van Omniboek.

The Art of Roman Warfare: How it Made Rome the Military Superpower of the  Ancient World.

The Art of Roman Warfare: How it Made Rome the Military Superpower of the  Ancient World.

In ‘De generaals van Rome’ beschrijft de bekende historicus Adrian Goldsworthy op indrukwekkende wijze, in 16 hoofdstukken, de geschiedenis van 15 van de succesvolste Romeinse bevelhebbers ooit, zoals Fabius en Marcellus, het ‘zwaard en schild’ van het Republikeins Rome, en Belisarius, de gesel van de Persen en Goten. Dit is de volledige en definitieve geschiedenis van hoe Romeinse generaals het grootste en langstdurende rijk hebben uitgebouwd dat de wereld ooit heeft gezien.

Ilẹ̀ Ọbalúayé Rómù - Wikipedia, ìwé-ìmọ̀ ọ̀fẹ́

Het Romeins leger was een van de meest effectieve strijdkrachten in de geschiedenis. De legioenen en hun commandanten vormden een imperium dat uiteindelijk het grootste deel van de bekende wereld omvatte. Dit was grotendeels te danken aan de generaals die het Romeinse leger naar overwinning na overwinning leidden, en wier strategische en tactische beslissingen de loop van verschillende eeuwen van oorlogvoering bepaalden.Sons of Mars: An Historical Overview of the Military of Ancient Rome –  Brewminate: A Bold Blend of News and Ideas

Romeinse generaals werden voornamelijk benoemd vanwege hun familieachtergrond of politieke connecties, en leidden op basis van praktische ervaring en gezond verstand. Gedurende het tijdperk van het Romeinse Rijk hebben talloze mannen de rol van generaal vervuld, legioenen aangevoerd, overwinningen behaald en gebieden veroverd. Velen hadden succes, maar slechts een aantal waren buitengewoon getalenteerd. Adrian Goldsworthy werpt licht op de sociale en politieke situaties en hoe elke generaal aan de macht kwam en hij beschrijft de veldslagen en de triomfen of – in sommige gevallen – de nederlagen.Making the Difference: The Morale of Soldiers in the Ancient Roman Army –  Brewminate: A Bold Blend of News and Ideas

Het Romeinse rijk is ontstaan uit de veroveringen van zijn militaire commandanten. Zoals Adrian Goldsworthy ons herinnert, is het woord ‘keizer’ afgeleid van ‘imperator’, wat generaal betekent. Deze interessante en diepgaande studie, onderzoekt de leiderschapskwaliteiten van elk van de belangrijkste Republikeinse en Imperiale generaals, waarbij de nadruk minder ligt op de details van de gevechtsstrategie dan op de redenen voor acties en de gevolgen daarvan voor de Romeinse strijdkrachten, overheid en geschiedenis. Vanaf de Punische oorlogen omvatten de besproken generaals Fabius en Marcellus, Scipio Africanus, Aemilius Paullus, Scipio Aemillianus, Gaius Marius, Sertorius, Pompeius de Grote, Caesar, Germanicus, Titus, Trajanus, Julianus en Belisarius. Door zich te concentreren op de persoonlijkheden van deze buitengewone mannen, brengt Goldsworthy meer dan 500 jaar Romeinse geschiedenis tot leven.Roman army - Simple English Wikipedia, the free encyclopedia

Dit boek concentreert zich op die Romeinse generaals, die uitzonderlijke gaven van leiderschap aan de dag legden en de grootste overwinningen behaalden. De hoofdstukken bestrijken de gehele omvang van het Romeinse Rijk, waardoor het een complete geschiedenis van de Romeinse oorlogsvoering is. “In the Name of Rome: The Men who Won the Roman Empire”, werd vertaald door Roelof Posthuma.Adrian Goldsworthy - Wikipedia

Adrian Goldsworthy studeerde klassieke en moderne geschiedenis aan de universiteit van Oxford en promoveerde daar op de oorlogsmachine van het Romeinse leger. Daarna was hij onder meer verbonden aan de universiteiten van Cardiff en Londen. De laatste jaren legt hij zich volledig toe op het schrijven. Hij woont in Zuid-Wales. Eerder verschenen van hem o.a. “Pax Romana”, de biografie van Augustus, “Romeinse legioenen”, “De glorie van Rome, de klassieke kunst van het oorlog voeren”, “De Muur van Hadrianus”,“Philippus en Alexander, wereldveroveraars uit Macedonië” en “De ondergang van Rome”, alle in vertaling uitgegeven bij Omniboek.

Adrian Goldsworthy De generaals van Rome Veroveraars van een wereldrijk 512 bladz. geïllustreeerd uitg. Omniboek ISBN 9789401920018

https://www.stretto.be/2018/03/20/adrian-goldsworthys-de-muur-van-hadrianus-een-interessante-uitgave-van-uitg-omniboek/

https://www.stretto.be/2021/02/07/adrian-goldsworthy-philippus-en-alexander-wereldveroveraars-uit-macedonie-een-indrukwekkende-uitgave-van-omniboek/

https://www.stretto.be/2022/02/22/adrian-goldsworthy-de-glorie-van-rome-de-klassieke-kunst-van-het-oorlog-voeren-en-de-ondergang-van-rome-twee-uitgave-van-omniboek/