Adrian Goldsworthy “Philippus en Alexander, wereldveroveraars uit Macedonië”, een indrukwekkende uitgave van Omniboek.

Alexander de Grote spreekt tot de verbeelding. Zijn vader, Philippus II, is echter veel minder bekend. Toch kan u het verhaal van Alexander niet los zien van dat van zijn vader, toont Goldsworthy aan. Philippus II slaagde er in de Grieken te onderwerpen, en Alexander III de Grote, veroverde het Perzische Rijk tot aan de Indus en creëerde zo doende een wereldrijk.Er zijn weinig historische figuren die zo tot de verbeelding spreken als Alexander de Grote. Vanaf het moment dat hij Azië binnenviel in 334 v.Chr. tot zijn dood in 323 breidde hij de Hellenistische cultuur uit van Griekenland in het westen tot Klein-Azië, de Levant, Egypte, Centraal-Azië en Pakistan en Kasjmir in het oosten. Hij veroverde een rijk zonder weerga, ook al was het van korte duur. Maar hij had nooit kunnen bereiken wat hij deed zonder de prestaties van zijn vader, Philippus II. Het was met name Philippus die de loop van de Macedonische geschiedenis veranderde en een zwak en economisch achterlijk koninkrijk transformeerde in een immense, militaire grootmacht. Philippus II uit het huis der Argeaden, het koninklijk geslacht in Macedonië in de archaïsche en klassieke periode, was koning van Macedonië van 359 tot 336 v.Chr. Na de  dood van Alexander bevochten zijn generaals elkaar in de Diadochen oorlogen, en viel het rijk uiteen.“Philip en Alexander” is geschiedschrijving op zijn best. Het boek is nl. uitermate deskundig, vloeiend en levendig geschreven. Het is een opwindende en indrukwekkende dubbelbiografie met een fascinerende en rijk gedetailleerde kijk op twee mannen die de loop van de geschiedenis hebben veranderd. Adrian Goldsworthy vertelt het verhaal van wellicht het succesvolste vader-zoon-paar veroveraars aller tijden. Maar, hij belicht daarbij zowel het drama van hun gewelddadige prestaties als de gevolgen die eeuwenlang voelbaar waren. Philippus slaagde er bv. in om veel volkeren uit hoog- en laaglanden te verenigen en ze zover te krijgen dat ze met hem meevochten voor het Macedonisch burgerrecht. “Philip en Alexander”, verdeeld in 3 uitgebreide hoofdstukken, is alweer een prachtig product van Adrian Goldsworthy’s historisch vakmanschap. Het bevat boeiend proza, een inzichtelijke analyse en onbevooroordeelde beoordeling. Goldsworthy verkende op briljante wijze de complexe relatie tussen vader en zoon, het falen van de Griekse stadstaten om ze tegen te houden, de juiste eer voor de Macedonische expansie, de Slag aan de Granicus, de Slag bij Issos en de Slag bij Gaugamela, en de grootheidswaanzin van Alexanders bijna wereldwijde veroveringen. Een briljant verslag van hoe vader en zoon de wereld hebben veranderd, zowel goed als slecht. Warm aanbevolen.Adrian Goldsworthy (°1969) promoveerde op klassieke geschiedenis aan de Universiteit van Oxford. Goldsworthy woont in Wales. Adrian Goldsworthy (°1969) (foto) studeerde klassieke en moderne geschiedenis aan de universiteit van Oxford en promoveerde daar op de oorlogsmachine van het Romeinse leger. Daarna was hij onder meer verbonden aan de universiteiten van Cardiff en Londen. De laatste jaren legt hij zich volledig toe op het schrijven. Zijn boeken zijn stuk voor stuk internationale bestsellers. Hij schreef eerder “Pax Romana”, “Augustus” en “Romeinse legioenen”, alle in vertaling uitgegeven bij Omniboek.Adrian Goldsworthy Philippus en Alexander, wereldveroveraars uit Macedonië 592 bladz. geïllustreerd uitg. Omniboek ISBN 9789401915427

https://www.stretto.be/2021/02/12/adrian-goldsworthy-de-glorie-van-rome-de-klassieke-kunst-van-het-oorlog-voeren-een-uitgave-van-omniboek/

https://www.stretto.be/2018/03/20/adrian-goldsworthys-de-muur-van-hadrianus-een-interessante-uitgave-van-uitg-omniboek/