“Rheinberger & Mendelssohn – Choral Works”, door het Netherlands Radio Choir o.l.v. Benjamin Goodson, op het label Pentatone. Hemels!

Rheinberger - Buy choral sheet music online | Carus-Verlag

Oratorios - Buy choral sheet music online | Carus-Verlag

Het Groot Omroepkoor en chef-dirigent Benjamin Goodson brachten krachtige uitvoeringen van koorwerken van Josef Rheinberger (1839-1901) en Felix Mendelssohn samen. Met deze cd presenteren ze enkele van de grootste koorcomposities van de 19de eeuw. Niet te missen!

Het programma opent met Rheinbergers zelden opgenomen Mis in Es en eindigt met zijn ontroerend mooi, maar spookachtig Abendlied. Josef Rheinberger (1839-1901) (foto) was een uit Liechtenstein afkomstige, Beierse muziektheoreticus, muziekpedagoog en componist. Hij volgde zijn muziekopleiding in München, waar hij les kreeg van o.a. de legendarische Duitse componist, dirigent en organist, Franz Lachner (1803-1890) (foto). De broers Ignaz, Franz en Vinzenz Lachner (foto) waren allen componisten. De Duitse violist, organist, componist van strijkkwartetten en pianotrio’s, (met altviool in de plaats van cello), en dirigent, Ignaz (foto), was eerst organist in de hervormde kerk in Wenen en vervolgens werd hij violist in het orkest in het Hofoperntheater. Daarna werd hij muziekdirecteur in Stuttgart, kort erna in München, en vervolgens werd hij Kapellmeister in Hamburg (1853) en van het Stadttheater in Frankfurt am Main (1861). Gedurende de vijftiger jaren van de 19de eeuw, verdiende Rheinberger daar zijn levensonderhoud door het orgelspel. Rheinberger componeerde meer dan tweehonderd werken voor koor, orkest en solisten. Tot zijn bekender oeuvre behoren weliswaar zijn 20 unieke orgelsonaten.Felix Mendelssohn: Vijfde symfonie 'Reformatie' | Preludium – magazine voor  liefhebbers van klassieke muziek

Vier van Mendelssohns meest expressieve en originele psalmzettingen worden gecombineerd met zijn minder bekende 6 Sprüche, krachtige koorminiaturen die reflecteren op belangrijke momenten van het kerkelijk jaar. Deze stukken worden uitgevoerd in een warme, intieme akoestiek die het mogelijk maakt de woorden en opmerkelijke details van deze muziek te horen en ervan te genieten.About — Benjamin Goodson

Het Groot Omroepkoor, opgericht kort na de Tweede Wereldoorlog, is het enige professionele koor in Nederland dat het groot koorsymfonisch repertoire vertolkt. De chef-dirigent van het koor, Benjamin Goodson, is daarbij toonaangevend. Het Groot Omroepkoor verscheen in 2018 op de Pentatone-release Beauty Come Dancing met koor-orkestwerken van Gordon Getty. Goodson maakt hier zijn Pentatone-debuut.Benjamin Goodson - RSB

Benjamin Goodson is een vooraanstaand dirigent van koor- en instrumentale muziek. Zijn repertoire omvat 20e en 21e-eeuwse a capella muziek en barok en klassiek oratorium. De optredens van Benjamin staan bekend als levendig, gedurfd en oprecht. Hij heeft opgetreden op grote podia in Europa, de VS, China, Japan en Australië. Benjamin Goodson is chef-dirigent van het Groot Omroepkoor. Hij werd aangesteld als de jongste chef-dirigent van welk groot Europees ensemble dan ook. Na drie seizoenen van inspirerend partnerschap en lovende kritieken voor hun gezamenlijke optredens, verlengde Benjamin zijn contract om ervoor te zorgen dat hun samenwerking minstens tot de zomer van 2027 zou voortduren. Goodson werkt trouwens ook als gastdirigent bij veel van de andere meest prominente koorensembles, waaronder BBC Singers, Rundfunkchor Berlin, SWR Vokalensemble, Collegium Vocale Gent, MDR Rundfunkchor Leipzig, NDR Rundfunkchor Hamburg.Netherlands Radio Choir (Choir) - Short History

Tracklist:

Josef Rheinberger: Messe Es-dur op.109 „Cantus Missae“

Felix Mendelssohn: 3 Psalmenmotetten op. 78

Felix Mendelssohn: Jauchzet dem Herrn, alle Welt MWV B. 45

Felix Mendelssohn: 6 Sprüche op. 79

Josef Rheinberger: Abendlied aus “3 Geistliche Gesänge op. 69”Netherlands Radio Choir: Bruckner and Pärt - The Concertgebouw

Netherlands Radio Choir: Bruckner and Pärt - The Concertgebouw

Rheinberger & Mendelssohn – Choral Works Netherlands Radio Choir Benjamin Goodson cd Pentatone PTC 5187039

https://www.stretto.be/2022/07/10/felix-mendelssohn-bartholdy-geistliche-chorwerke-gesamteinspielung-op-het-label-carus-niet-te-missen/