Dave Boots, “Farao Seti I – Kunst en koningschap van een van Egyptes grootste farao’s”, een verrijkende uitgave van Walburg Pers B.V., Uitgeverij.

Farao Seti I wordt in de geschiedschrijving vaak overschaduwd door zijn megalomane zoon Ramses II. Volkomen onterecht. Seti, geboren als burger, behoorde namelijk tot de grootste farao’s die Egypte heeft gekend. Hij bracht het land na een onrustige periode terug in stabieler vaarwater en liet monumenten neerzetten die worden geroemd als de mooiste van Egypte. Van een enorme zaal vol zuilen en een tempel vol schitterende reliëfs tot een kleurrijke graftombe die zich meer dan honderd meter diep de rotsen inboort. Maar, wie was deze farao van de 19e dynastie van het Oude Egypte eigenlijk? Wat deed hij, en hoe zag zijn wereld eruit? In dit uitzonderlijk interessant en rijk geïllustreerd boek lees je er alles over.

Seti leefde en regeerde in een periode die onder egyptologen bekendstaat als het nieuwe rijk. In deze eeuwen (ca. 1550-1070 v.Chr.) kwam het oude Egypte tot zijn grootste bloei, met beroemde farao’s als Achnaton, Toetanchamon en Ramses II. Er werden kolossale tempels opgericht en grote ondergrondse graftombes uitgehouwen, en het land wist uit te groeien tot een imperium, met rijkdommen die van heinde en verre naar de nijl kwamen.

Maar het was ook een tijd waarin het land te maken kreeg met een revolutie en tot tweemaal toe met de installatie van een nieuw koningshuis. in een tijdsgewricht dat vijf eeuwen en drie dynastieën omspant beleefde Egypte eerst opkomst, macht en grote bloei, gevolgd door terugval, verwarring en heropleving, en tot slot hernieuwde glorie, afkalving en ondergang. In dit nieuwe rijk regeerde Seti die de hervormingen van Achnaton te niet wilde doen, kort na de rommelige jaren die volgden op de religieuze omwenteling van Achnaton, aan de vooravond van het bewind van zijn zoon Ramses II.

Dave Boots vertelt dat Seti een van de ontzagwekkendste constructies van heel Egypte liet bouwen en dat de reliëfs in zijn tempels tot de mooiste van Egypte worden gerekend. Hij vertelt dat Seti een van Egypte’s grootste veldheren was, dat zijn mummie wordt geroemd als de knapste van allemaal, dat zijn graftombe wordt beschouwd als een van de fraaiste monumenten van heel Egypte, en dat Seti, anders dan de meeste andere farao’s, van geboorte geen prins was, maar een gewone burgerjongen. “Eenmaal gekroond”, zo lezen we, “bleek hij zich echter prima van zijn koninklijke taken te kwijten, beter nog zelfs dan menig geboren farao voor of na hem. Zijn bewind betekende voor het land een periode van stabiliteit na een paar onrustige decennia. Egypte deed internationaal weer mee en de kunsten bloeiden”.

“Maar, wie was Seti eigenlijk?”, zo gaat het verder. “Hoe kwam zijn familie op de troon? Wat maakt zijn monumenten zoveel mooier dan die van zijn zoon? Waar werd zijn mummie gevonden, en hoe raakte die van zijn vader verzeild bij de Niagarawatervallen in Amerika? Wat staat er op de muren van zijn grote zuilenzaal? En wat maakt het plafond van zijn graftombe zo bijzonder? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen vindt u in dit boek”

Het boek bestaat uit 7 hoofdstukken. Onder de titel ‘Het Nieuwe Rijk’ wordt eerst de tijd van Seti geschetst, zowel de roerige jaren voor zijn bewind als het Egypte onder zijn opvolgers. In ‘Farao Seti I’ staat de farao als persoon en heerser centraal, met onder meer aandacht voor zijn familie en zijn koningschap. Het hoofdstuk ‘Een woud van zuilen’ gaat over de enorme zuilenzaal die hij heeft laten bouwen in Karnak, en in ‘Egyptes mooiste tempel’ wordt zijn gevierde heiligdom in het Egyptisch bedevaartsoord Abydos besproken. ‘Onderaards grafpaleis’ gaat over zijn kleurrijke graftombe en in het hoofdstuk ‘Nog meer monumenten’ worden vier andere, wat kleinere kunstwerken van de farao uitgelicht. In ‘Seti anno nu’ wordt besproken hoe de koning in bescheiden mate voortleeft in het heden en de ‘Bijlagen’ tot slot bevatten een lijst met plaats- en streeknamen uit Seti’s tijd, een overzicht van de mannen uit zijn entourage en een catalogus van aan Seti gerelateerde objecten in Nederlandse collecties.

Dave Boots “Farao Seti I – Kunst en koningschap van een van Egyptes grootste farao’s” 204 bladz. WalburgPers B.V., Uitgeverij ISBN 9789464561647

https://www.stretto.be/2022/11/07/dick-harrison-toetanchamon-de-farao-het-graf-en-de-ontdekking-een-fascinerende-uitgave-van-omniboek/

https://www.stretto.be/2022/03/10/terje-tvedt-de-nijl-biografie-van-een-rivier-een-fascinerende-uitgave-van-wereldbibliotheek/