“The Monarch’s Music”, door The Band of Household Cavalry en The Choir of St George’s Chapel, Windsor Castle o.l.v. Major Paul Collis-Smith en James Vivian, met Luke Bond (orgel), op het label CRD. Indrukwekkend. Uniek!

De kroning van koning Charles III op 6 mei 2023 toonde duidelijk het belangrijk verband tussen muziek en monarchie. Deze cd plaatst dit historisch moment in het rijk verleden van muziek en het verleden van de Engelse monarchen. Opgenomen te midden van de platina-jubileumvieringen van koningin Elizabeth II in 2022, omvat het programma muziek van de kroning, maar ook koninklijke bruiloften en kleinere koninklijke interventies die door de jaren heen hebben plaatsgevonden. Met deze cd kan u genieten van 11 nummers, waaronder ‘Long Live Our Noble Queen’, ‘I Was Glad’ en ‘O Sing Joyfully’. Niet te missen!

De Band of the Household Cavalry werd in september 2014, opgericht door de vereniging van The Band of The Life Guards met The Band of The Blues en Royals, de twee bereden bands van het Brits leger. Met ruim zestig muzikanten is de band nu de grootste reguliere, militaire band in Groot-Brittannië.

De geschiedenis van The Life Guards begon in 1659, aan het hof van de verbannen koning Charles II in Nederland, toen een aantal royalisten onder leiding van Lord Gerrard  of Brandon, zichzelf vormden tot de King’s Life Guard. Vanaf het begin speelde muziek een belangrijke rol in het regimentsleven. Er wordt trouwens vermeld dat het regiment al in 1660 werd voorafgegaan door zijn eigen paukenmaker en vier trompettisten. In 1822 beschikte het regiment over een band van twintig muzikanten, voornamelijk bestaande uit trompettisten, maar ook uit hoorns en hobo’s. In 1831, overhandigde koning Willem IV zowel de 1e als de 2e Life Guards, een paar zilveren pauken die nog steeds in gebruik zijn en elk jaar in de Koninginne/Koningsdagparade te zien en te horen zijn.

De Royal Horse Guards (de ‘Blues’) werden in 1661, gevormd uit leden van de ontbonden cavalerie van Cromwell’s New Model Army en werden bekend als ‘The Oxford Blues’, verwijzend naar hun eerste kolonel, de graaf van Oxford, en naar hun blauwe tunieken. Vanaf zijn oprichting beschikte het regiment over pauken en trompettisten, net als de Royal Dragoons (1st Dragoons) die in 1661 werden hervormd tot ‘The Tanger Horse’ om de Noord-Afrikaanse stad Tanger, die aan de kroon was geschonken, te bewaken.

In 1702 werd ‘The Tanger Horse’ veranderd in Dragoon Regiment en had het een band bestaande uit acht drummers en acht hobo’s. In 1805 overhandigde koning George III persoonlijk een paar massief zilveren pauken aan de Royal Horse Guards als ‘getuigenis van hun eervolle en militaire gedrag bij alle gelegenheden’. Deze pauken worden nog steeds gebruikt en worden gedragen door het Drumpaard tijdens de parade. In 1969, fuseerden de Royal Horse Guards (Blues) met de 1st Royal Dragoons (The Royals) om de Blues and Royals (RHG/D) te worden.

Terwijl de muzikanten afkomstig zijn uit de British Army Music, blijven de State Trumpeters onder het direct bevel van het Koninklijk Huis. Zowel de kenmerkende rode (Life Guards) als blauwe (Blues en Royals) tunieken worden gedragen door de Household Cavalry Band tijdens een parade. In aanwezigheid van senior royalty’s of de burgemeester van Londen, draagt ​​de band opvallende gouden jassen en blauwe jockeypetten (State Dress). State Dress is het oudste uniform dat het leger draagt, gekocht door de burgemeester van Londen voor de restauratie van koning Charles II in 1660.

Het Choir of St George’s Chapel in Windsor Castle zingt de diensten in St George’s Chapel in Windsor Castle. Het bestaat sinds 1348 en heeft, met uitzondering van de periode van het Gemenebest (1649-1660), sindsdien onafgebroken diensten in de kapel gezongen. Het koor bestaat uit maximaal 23 koorzangers (van wie de jongste koorzangers op proef zijn) en 12 professionele lekenklerks, die alt, tenor en bas zingen. Het koor zingt elke dag op Evensong (behalve woensdag) en op Mattins en Eucharistie op zondagochtend tijdens de drie termijnen van het collegejaar. De koorzangers worden opgeleid aan de St George’s School, Windsor Castle, gelegen op het kasteelterrein. De Lay Clerks wonen in het Horseshoe Cloister en op Denton’s Commons. Het koor zingt regelmatig in aanwezigheid van de Koning en andere leden van de koninklijke familie.

Er worden ook van tijd tot tijd concerten gegeven, waarvan sommige samenwerken met ensembles als het London Concert Orchestra, het London Handel Orchestra, Southbank Sinfonia en de London Mozart Players. Het koor zendt ook regelmatig uit op BBC Radio 3 en BBC Radio 4. Het koor staat onder leiding van de muziekdirecteur en wordt begeleid door de adjunct-directeur muziek, plus een orgelwetenschapper die jaarlijks via auditie wordt geselecteerd. In januari 2022 – twee maanden nadat de eerste vrouw daar lekenadministrateur werd – werd aangekondigd dat het koor vanaf het jaar daarop, meisjeszangers zou toelaten, die een gemengde hoge tonenlijn (de unieke trebles) zouden vormen.

Tracklist:

The National Anthem (2013) Trad arr. John Rutter (b.1945)

I Was Glad (1911) (trans. for Military band by Lt. Col. Edward Sills adapted by WO1 Daniel Shave) Charles Hubert Hastings Parry (1848-1918)

Crown Imperial (1937) (arr. for Military Band by William Duthoit) William Walton (1902-1983)

All people that on earth do dwell “The Old Hundredth” (1953) Ralph Vaughan Williams (1872-1958)

Te Deum Op.34 No.1 (1897) Edward Elgar (1857-1934)

A Hymn to St. Columba (1962) Benjamin Britten (1913-1976)

Chanson de Nuit Op.15 No.1 (1889) (arr. for Military Band by Dan Godfey Junior) Edward Elgar (1857-1934)

O Sing Joyfully Adrian Batten (c.1591–c.1637)

Pomp and Circumstance March in G major Op.39 No.4 (1907) (trans. for Military band by Michael Retford) Edward Elgar (1857-1934)

Vivat Regina Laurie Johnson

Symphony No.3 in C minor Op.78 ‘Organ’ – finale (1886) (arr. for Military Band and organ by Earl Anderson Slocum) Camille Saint-Saëns (1835-1921)

The Monarch’s MusicThe Band of Household Cavalry The Choir of St George’s Chapel, Windsor Castle Major Paul Collis-Smith and James Vivian Luke Bond (organ) cd CRD3545