“Procesional de Sixena”, door Capella de Ministrers o.l.v. Carles Magraner op het label Capella de Ministrers. Sublieme devotie!

Volg op deze heel uitzonderlijke cd een processie en de liturgie door de nonnen van de heilige, soevereine en illustere orde van Sint Jan van Jeruzalem (14e – 15e eeuw) met anonieme muziek in hun adellijk klooster, het adembenemend, Koninklijk Klooster van Sixena in Aragon.

Het Koninklijk Klooster van de Heilige Maria van Sigena (Real Monasterio de Santa María de Sigena), ook gespeld als Sijena en Sixena, is een Spaans klooster, gelegen nabij de gemeente Villanueva de Sigena, in de regio Monegros, ten zuiden van de provincie Huesca in Aragon. Het klooster werd in 1188, gesticht door koningin Sancia van Castilië van Aragon, de vrouw van koning Alfonso II. Ze vertrouwde hem toe aan de ziekenhuiszusters van de orde van Sint Jan van Jeruzalem. Het klooster verwelkomde nonnen uit de koninklijke familie en de grootste Aragonese, adellijke families en genoot grote bekendheid, vooral in de eerste helft van de 13de – en de eerste helft van de 14de eeuw.

Ontdek op deze bijzonder sfeervolle cd, gezangen en de liturgie van het adellijk koninklijk klooster van Sijena, opgericht tussen Zaragoza en Lerida, dat de dochters zonder bruidsschat van adellijke families, die verarmd waren door de oorlogen van de Reconquista, verwelkomde. De uitvoerders zijn Èlia Casanova, Beatriz Lafont, Laia Blasco en Maria Morellà, zang, Robert Cases, harp en Carles Magraner, viella.

“Capella de Ministrers” is een ensemble voor oude muziek (grupo de música antigua), opgericht in 1987 in Valencia door de gambist, Carles Magraner. Het belangrijkste van het ensemble is hun focus op de restauratie van de Valenciaanse muziekcultuur en het herstel van het Valenciaans, muzikaal erfgoed. Hun producties volgen historisch onderzoek dat o.a. resulteert in de uitgave van boeken met cd’s. “Música Barroca Valenciana”, hun eerste uitgave, bevatte weinig bekende villancicos van de Valenciaanse componisten, Juan Cabanilles (1644-1712), Francisco Hernández Pla (overleden 1722), Joseph Pradas Gallén (1689-1757), Francisco Vicente Cervera (overleden 1722) en Pere Rabassa (1683-1767). De producties van de groep volgen de historische context van muzikale uitvoeringen en het uitbrengen van boeken met cd’s, zoals in het boek Muziek en Poëzie voor Ausiàs March, opgedragen aan de 15e-eeuwse Valenciaanse dichter.

De Iberische componisten die door Capella de Ministrers worden gepromoot, bestrijken een periode van 500 jaar, van anonieme middeleeuwse stukken zoals gevonden in de Llibre Vermell de Montserrat, El Cant de la Sibil·la, El Misterio de Elche, enz., tot barokwerken zoals de ensaladas van Joan Brudieu, tot bekendere componisten als Vicente Martín y Soler. Solers zarzuela La Madrileña (Madrid 1778) werd in 1996 nieuw leven ingeblazen door Magraner. De groep heeft ook een heropleving van de publieke en academische belangstelling voor de Mallorcaanse componist Antonio de Literes bevorderd door uitvoering van o.a. Los Elementos.

Carles Magraner (1962) (foto), geboren in Almussafes (provincie Valencia), studeerde cello en musicologie aan het Carcaixent, Conservatorio Superior de Valencia en aan de Conservatoria van Toulouse en Amsterdam (viola de arco). Hij is professor cello en viola da gamba.

Tracklist:

In festo sancti Ioannis Baptistae

1-7 Ad processionem

8     Ad refectorium

Feria V in Cena Domini

9-20 Ad lotionem pedum

In die sancto Paschae

21 Ad aspersionem aquae benedictae

22-26 Visitatio sepulchri

27 Ad refectorium

Procesional de Sixena Capella de Ministrers Carles Magraner cd Capella de Ministrers CDM2356Capella de Ministrers | Facebook