Propertius, “Cynthia, Een Romeinse romance”, Monobiblos Reeksnummer 8 van de uitgeverij Damon.

‘Mijn vriendin is mijn inspiratiebron,’ schreef de Romeinse dichter Sextus Propertius. Zijn debuut was de eerste bundel uit de westerse poëzie die gewijd was aan één vrouw. Het werk van Sextus Propertius (ca. 49 v.Chr. – ca. 15 v. Chr.) omvat vier boeken elegieën, waarin hij vooral zijn liefde voor Cynthia bezong maar waarin hij ook andere onderwerpen, vooral van nationaal-politieke en literair-theoretische aard, behandelde.

Propertius werd geboren in Assisi. Na de dood van zijn vader, die onteigend werd tijdens de burgeroorlog, verhuisde hij naar het Rome van keizer Augustus. Daar maakte de vroegrijpe twintiger furore met liefdesgedichten voor een femme fatale. Hij bezong haar onder het pseudoniem Cynthia, de Griekse bijnaam van de altijd wispelturige maan. Propertius begon een carrière als dichter doordat hij een vrouw had ontmoet die hij Cynthia noemde, maar die eigenlijk Hostia heette. Hij werd verliefd op haar en begon met het schrijven van gedichten over Cynthia. Cynthia was iemand die veel had bereikt in haar leven. Ze was een heel mooie vrouw met vele minnaars, maar velen hiervan hadden het minder goed getroffen.

De Romeinse dichter Propertius was naast Catullus, Tibullus en Ovidius, een van de bekendste Romeinse dichters over de liefde. Vier boeken met gedichten zijn ons overgeleverd, waarvan de eerste ook als ‘Cynthia monobiblos’ aangeduid, bijna uitsluitend gaat over zijn liefdesrelatie met ‘Cynthia’. Monobiblos (‘enkel boek’, of ‘boek over één thema’) is een reeks uitgaven van uitgeverij Damon, met Griekse en Romeinse poëzie. Elk deel vormt een bundel zoals die ook in de oudheid is uitgebracht of biedt een afgeronde eenheid uit een groter werk. Op deze manier krijgen lezers van nu een nieuwe toegang tot antieke gedichten.

De Romeinse Republiek kende van ongeveer 133 v.Chr. tot 44 v.Chr. een langdurige periode van politieke instabiliteit en sociale onrust. Dat de dichter leefde in die roerige tijd van burgeroorlogen en de machtsgreep van Augustus, blijkt alleen uit de laatste twee gedichten over een stervende soldaat en familielid. De 22 gedichten over zijn gepassioneerde verhouding met Cynthia, werden prachtig vertaald in een losse versvorm die de emotionele intensiteit invoelbaar maakt. Deze uitgave werd vertaald, schitterend ingeleid en toegelicht door de Vlaamse auteur, classicus en literair vertaler, Paul Claes (1943), onder redactie van de Nederlands classicus en vertaler, Vincent Hunink (1962), redacteur van de reeks Monobiblos.

Eerder verschenen er in de reeks monobiblos Ibis, Een verwensing (Ovidius), Zingen moet ons hart, Hymnen (Ambrosius), Alle goden! Theogonie (Hesiodos), Luister naar mij, Elegieën over leven en liefde (Theognis van Megara), Dans die het heelal omkranst, Negen hymnen aan de Ene (Synesios van Kyrene), Alles is Eros, Hellenistische poëzie over liefde en leven en het idyllisch landschap (Callimachus, Leonidas van Tarente, Theocritus) en De waanzin van Rome, Epigrammen boek 1 (Martialis).

https://www.damon.nl/boeken/series/monobiblos

Propertius, Cynthia Een Romeinse romance 93 bladz. Monobiblos Reeksnummer 8 Uitgeverij Damon ISBN 9789463404082