“Franz Schmidt, The Symphonies”, door het BBC National Orchestra of Wales o.l.v. Jonathan Berman, op het label Accentus Music. Een ontdekking. Bravo!

In 2020, lanceerde Jonathan ‘The Franz Schmidt Project’ om alle symfonieën van Franz Schmidt op te nemen met het BBC National Orchestra of Wales, waarbij de eerste symfonie in januari 2020 werd opgenomen. ‘The Franz Schmidt Project’ is opgezet om zijn werk uit te voeren en te promoten, wat leidde tot de 150e verjaardag van Schmidt in 2024. Partners zijn onder meer BBC National Orchestra of Wales, BBC Radio 3, The Austrian Cultural Forum, Londen, The British Council Vienna, het Royal Welsh College of Music and Drama, Royal Academy of Music, Londen en de Filarmonica “George Enescu”, Boekarest.

Franz Schmidt (1874-1939), niet te verwarren met zijn tijdgenoot, de Franse componist Florent Schmitt, was ooit bekend door zijn opera “Notre Dame” (1904) naar Victor Hugo en door zijn oratorium, “Das Buch mit sieben Siegeln” (1937) naar de Openbaring of Apocalyps van Johannes. De pianist, cellist en componist Franz Schmidt, kreeg onderricht in de klavierwerken van Bach door zijn moeder, studeerde korte tijd piano bij Theodor Leschetizky, verhuisde naar Wenen, en studeerde daar compositie bij Robert Fuchs, cello bij Ferdinand Hellmesberger en theorie bij… Anton Bruckner!

Hij werd cellist bij de Weense staatsopera, waar hij tot 1914 speelde, vaak o.l.v. Mahler. Schmidt was ook een veelgevraagd kamermusicus en speelde in het door Oskar Adler opgericht strijkkwartet. In 1914 werd Schmidt professor aan de Wiener Musikakademie (de huidige Universität für Musik und darstellende Kunst Wien). In 1925, werd hij directeur van deze academie, en van 1927 tot 1931 was hij tevens de rector. Als leraar piano, cello, contrapunt en compositie leidde hij talrijke musici, dirigenten en componisten op, die later beroemd werden, onder wie de pianist Friedrich Wührer en Alfred Rosé, de zoon van Arnold Rosé, de legendarische oprichter van het “Rosé Quartet”, concertmeester van de Wiener Philharmoniker.

“In gesprekken over Franz Schmidt is het terugkerend thema dat voor velen naar voren komt dat het luisteren naar een uitvoering van zijn muziek op jonge leeftijd het keerpunt in hun leven werd – het besef van hoe krachtig muziek kan zijn”, zegt Jonathan Berman, wiens jarenlange liefde van het werk van Franz Schmidt zijn oorsprong vindt in een uitvoeringsvoorbereiding van zijn Vierde symfonie. Bermans passie voor het werk van Schmidt en de aanstaande 150ste verjaardag van de componist in 2024 waren belangrijke redenen voor de dirigent om het BBC National Orchestra of Wales te benaderen om alle vier de symfonieën samen op te nemen – een groots project dat ook het cd-debuut van Jonathan Berman markeert

De opnames zijn tussen 2020 en 2022 gerealiseerd in BBC Hoddinott Hall, de thuisbasis van BBC NOW in Cardiff. Accentus Music brengt alle vier de symfonieën uit in een hoogwaardige boxset die ook op alle digitale platforms beschikbaar zijn. BBC Music Magazine schreef over de digitale pre-release van de eerste symfonie in maart 2021: “Jonathan Berman en het BBC National Orchestra of Wales leveren een geweldige uitvoering die een mooi alternatief biedt voor de uitstekende versie van Paavo Järvi. Wat deze nieuwe opname echt zo aanlokkelijk maakt, is de pure energie en het enthousiasme waarmee dirigent en orkest de kracht en het optimisme van het openingsdeel overbrengen”.

Jonathan Berman groeide op in een muzikaal gezin en speelde vanaf jonge leeftijd piano, cello en zang. Op 14-jarige leeftijd dwongen polsblessures, veroorzaakt door te veel oefenen, hem om naar alternatieve manieren te zoeken om deel uit te maken van de muziek, aanvankelijk door te toeren met koren en vervolgens te gaan dirigeren. Vanaf het allereerste begin van zijn carrière werd Jonathan gesteund door Oliver Knussen, Stanisław Skrowaczewski en Jac van Steen, met wie hij zes jaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde. Gedurende het hele leven was Knussen een vriend en mentor voor het leven, die Jonathan aanbeveelde als zijn vervanger op het Tanglewood Festival in 2015 en hem uitnodigde voor zijn concert op de BBC Proms het jaar daarop.

In 2014 was Jonathan de eerste Britse musicus en de eerste dirigent die de prestigieuze Kempinski Art Program Fellowship won, waardoor hij twee maanden lang Franz Welser-Möst en het Cleveland Orchestra, en Michael Tilson Thomas en de New World Symphony kon observeren. In het seizoen 2014-2015 werd hij assistent-dirigent van Vladimir Jurowski bij het London Philharmonic Orchestra.

Inhoud:

Symphony No. 1 in E major

Symphony No. 2 in E flat major

Symphony No. 3 in A major

Symphony No. 4 in C major

Intermezzo and Carnival Music from the opera “Notre Dame”

Franz Schmidt The Symphonies BBC National Orchestra of Wales Jonathan Berman 4 cd Accentus Music ACC80544