Stephen Fry, “Mythos Het geïllustreerde verhaal”, magnifiek uitgegeven door Thomas Rap. Indrukwekkend!

In Stephen Fry’s levendige hervertelling van de Griekse mythen zien we Athena geboren worden uit het hoofd van Zeus, Kronos en Gaia wraak nemen op Ouranos, huilen we mee met koning Midas en jagen we met de even beeldschone als meedogenloze Artemis. In Mythos, Het geïllustreerde verhaal komen de klassieke mythen in deze uitgave tot leven met schitterende kleurtekeningen van Jesús Sotés.

Jesús Sotés (foto) is een autodidactische illustrator gevestigd in Pamplona, Spanje. Hij heeft een aantal jaren gewerkt als grafisch ontwerper voor verschillende studio’s en reclamebureaus. Zijn stijl is gedurfd en toch elegant en neemt de kijker mee naar een buitenaardse plek. Tot zijn klanten behoren onder meer British Airways, Hermes Paris, Pepsi China en The Guardian. Hij werkte een aantal jaren als grafisch ontwerper voor verschillende studio’s en reclamebureaus, waar hij commerciële identiteiten mocht ontwikkelen voor onder meer de Navarra Film Commission op het San Sebastian Film Festival. Een deel van zijn werk als grafisch ontwerper en illustrator is gepubliceerd in gespecialiseerde boeken en bloemlezingen. Zijn stijl is elegant, gedurfd en een tikkeltje extreem. Hij dwingt zijn personages vaak om ongemakkelijke posities in te nemen en hen tegelijkertijd te omringen met een sfeer van eenzaamheid en mysterie.

Er zit iets droevigs, vreemds en krachtigs in het meeste van zijn werk dat uitnodigt om verder te kijken dan het werk zelf. Bovendien is zijn kleurgebruik gedurfd en krachtig, en ontworpen om vanaf het begin onze aandacht te trekken en ons vervolgens mee te nemen naar een wereld van diepe gevoelens. Jesús Sótes illustreerde de recente heruitgave van Stephen Fry’s boek uit 2017, Mythos: The Illustrated Story, dat dit najaar in Groot-Brittannië werd uitgebracht door Penguin Random House. De illustraties helpen oude Griekse mythen opnieuw te vertellen voor de moderne tijd in een opvallend tweekleurenpalet.

De Griekse mythen bieden alles wat een lezer zich kan wensen. Ze inspireerden Michelangelo, Shakespeare, James Joyce en Walt Disney. In de handen van Stephen Fry komen de verhalen opnieuw tot leven. Losbandigheid, lust en liefde, moord en doodslag, triomfen en tragedies; de Griekse mythen en sagen zijn wilder en woester dan het leven zelf. Deze verhalen bieden alles wat een lezer zich kan wensen. In de handen van Stephen Fry komen de verhalen opnieuw tot leven. We worden verliefd op Zeus, we aanschouwen de geboorte van Athena, we zien hoe Kronos en Gaia wraak nemen op Ouranos, we huilen met koning Midas en we jagen met de even beeldschone als meedogenloze Artemis. Stephen Fry haalt deze verhalen op uit de oudheid en geeft ze hun welverdiende plek in onze moderne tijd.

Stap aan boord van de Argo en beleef samen met Jason zijn duizelingwekkende zoektocht naar het Gulden Vlies, maak kennis met Atalante, die opgroeide bij de beren, en die als jaagster haar aanbidders telkens weer te snel af was. Beleef de avonturen van Oedipus, die het raadsel van de Sfinx weet op te lossen, en volg Bellerophon, die de vuurspuwende Chimaera moet doden. Volg Herakles op zijn pad als hij zijn twaalf werken moet verrichten en dool rond in het labyrinth van Koning Minos, waar de monsterlijke minotaurus op je wacht. Huiveringwekkend spannend en meeslepend zijn de verhalen van de Griekse helden, die ons opnieuw laten zien waartoe wij mensen wel niet in staat zijn… Myhos werd vertaald door Henry Corver, Ineke van den Elskamp, Pon Ruiter en Frits van der Waa.

Stephen Fry (°1957) is acteur, journalist, dichter, comedian, tv-presentator, filmregisseur en schrijver. Bij Thomas Rap verschenen verschillende romans van zijn hand, evenals de autobiografische De Fry Kronieken. Fry is mede door zijn hoofdrol in de verfilming van “De ontdekking van de hemel” voor iedereen een begrip. Liefhebbers van de Britse komiek kenden hem al van zijn komische rollen in “A Bit of Fry and Laurie”, “The Young Ones” en “Blackadder”, en uit films als “A Fish Called Wanda” en “Wilde”, waarin hij de decadente dichter speelde. Ook is Fry schrijver van toneelstukken en romans. Na zijn debuut “De leugenaar” verschenen bij uitgeverij Thomas Rap ook Speelbal, Het nijlpaard en Geschiedenis maken.

Stephen Fry, Mythos Het geïllustreerde verhaal 463 bladz. uitg. Thomas Rap EAN 9789400410893