“O’er the Moor Songs and Dances from Scotland and Ireland”, door The Kraken Consort op het label Alpha. Prachtig!

Een sopraan en een tenor brengen samen met 6 instrumentalisten, arrangementen van 14 Ierse en Schotse, traditionele en nieuwe, vocale en instrumentale muziek. Niet te missen!

Het Kraken Consort werd in 2021 geboren uit de verbeelding van drie muzikanten, vrienden en collega’s: theorbist Bruno Helstroffer, de sopraan Chantal Santon Jeffery en de tenor Robert Getchell, een liefhebber van Keltische muziek. Ze deelden een voorliefde voor traditionele orale en geïmproviseerde muziek, en wilden graag samenwerken met instrumentalisten met diepgaande ervaring in traditionele muziek: Ronan Pellen (cistre), Brewen Favrau (piper), Sylvain Barou (fluit), David Lombardi (viool) en Laurène Durantel (contrabas). Voor hun debuutalbum dook Kraken Consort opnieuw in de rijke Ierse en Schotse muziektraditie. De componisten/arrangeurs zijn John Stevenson, Robert Bremner, John Faulkner, Turlough O`Carolan, Planxty en Pierre Thielemans.

Het Kraken Consort is ontstaan uit de verbeeldingskracht van drie muzikanten, vrienden en collega’s, wier horizon veel verder reikt dan het barokrepertoire dat hen in staat stelde elkaar te ontmoeten. Bruno Helstroffer, een muzikant wiens veelzijdigheid en vrijheid hem tot een van de meest gewilde theorbisten van de wereld maakte en twee operakunstenaars die gewend zijn aan operapodia over de hele wereld, Robert Getchell, geboren in de Verenigde Staten, van Iers-Schotse afkomst, doorgewinterd in traditionele repertoires van de Keltische cultuur en Chantal Santon Jeffery, veelgevraagd vertolker van Engelstalige repertoires uit de 17de en 18de eeuw.

Ze delen dezelfde smaak voor orale en geïmproviseerde muziek en wilden voor dit project instrumentalisten samenbrengen met diepgaande ervaring in traditionele Ierse, Schotse en Bretonse muziek. Nieuwsgierige en polymorfe muzikanten, open voor talloze repertoires, om zo hun respectievelijke visies, hun ervaring, hun technische details, hun eigen kleur te vergelijken. Ideale partners vonden ze in Laurène Durantel, een getalenteerde contrabassiste, gewild vanwege haar eclecticisme en haar kwaliteiten als kamermuzikant, Ronan Pellen, Brewen Favrau, Sylvain Barou en David Lombardi, vier pijlers van de internationaal vermaarde traditionele muziek.

Tracklist:

1 Oft in the Stilly Night (Scotland)
From Moore’s National Melodies by John Stevenson (1761-1833)
Followed by Ali’s Jig by Brewen Favrau (°1992), Christie Barry’s Jig (composed by Christie Barry), Flora, Mrs McLeod of McLeod (1950), O’Rourkr Reef (1850)

 2 Kathrine Oggie (Scotland)
From 30 Scots Songs for Voice and Harpsichord, published by Robert Bremner
Preceded by Barou’rlach by Sylvain Barou (°1978)

 3 Trip to Ireland (Ireland)
Paddy Canny’s Toast by Frankie Gavin (°1956)
Joe Tom’s of John Faulkner, The New Found Out (1858)

4 Bridget O’Malley (Ireland)
19c. English version of Bird Og Ni Mhaille (trad.)

5 Si Bheag, Si Mhór (Sidh Beag Agus Sidh Mor) (Ireland)
Composition by Turlough O’Carolan (1670-1738)

6 My Dearie Gin Thou Die (Scotland)
From 30 Scots Songs for Voice and Harpsichord, publ. Robert Bremner

 7 The Emigrant’s Farewell (Ireland)
Traditional folk air from the collection Songs of Britain (1961)
Followed by Idir Deighric agus Breo

8 Amhrán na Leabhar (Ireland)
Songs by Thomás Rua Súilleabhain (1785-1848)

9 Sixteen Come Next Sunday (Scotland)
19c. folk song

10 Stán le Máigh (Ireland)
Song by Aindrias Mac Craith (c.1710-c.1795)

11 Henry McDermot Roe – second air (Ireland)
Instrumental composition by Turlough O’Carolan (1670-1738)

12 Scottish Set
Donald McLean of Lewis: March of Pipi Major Donald McLean
Chicken goes to Scotland: from Old Irish Folk Music and Songs (1909)
The Old Lady of Seaforth

13 Time Will Cure Me (Ireland)
Song by Andy Irvine (°1942)

14 Plac’hik Eussa
Song by Jean-Pierre-Marie Lescour, published 1867 in the collection Telenn Remengol/The Harp of Rumengol

O’er the Moor Songs and Dances from Scotland and Ireland The Kraken Consort cd  ALPHA1027