Bijzonder verfijnde “J.S. Bach, Passionsoratorium”, door Il Gardellino Choir & Orchestra o.l.v. Alexander Grychtolik, op het label Passacaille.

De klavecinist en dirigent Alexander Grychtolik en het Belgisch topensemble Il Gardellino presenteren een poging om het Passieoratorium BWV Anh. 169 te reconstrueren, waaraan Bach rond 1725 begon, maar nooit voltooide. Deze opname is bedoeld om aan te tonen dat de componist met Picanders vrij Passiegedicht ook zijn eigen bijdrage moet hebben gepland aan het toen populair genre van het vrij gecomponeerd Passieoratorium. Talrijke gedetailleerde vragen over het werk zullen waarschijnlijk voor altijd onbeantwoord blijven. In de geest van artistiek experiment is deze versie weliswaar bedoeld om een nieuw en verruimend aspect van Bachs passiestijl te verkennen.

Volgens Bachs overlijdensbericht uit 1754, geschreven door Johann Friedrich Agricola en de zoon van de componist, Carl Philipp Emanuel (foto), componeerde Bach vijf passies, waarvan één voor dubbelkoor. Het dubbelkoor is gemakkelijk te herkennen als de Matthäus-Passion. De Johannes-Passion is de enige bestaande andere die zeker door Bach werd gecomponeerd. Het libretto van de Sint-Marcus-Passion werd in de tijd van Bach gepubliceerd, waardoor reconstructie mogelijk was op basis van de stukken waarvan bekend is dat Bach deze heeft geparodieerd vanwege de compositie, terwijl de bestaande Sint-Lucaspassie waarschijnlijk weinig of geen muziek bevat die door Bach is gecomponeerd. Welke Bach-composities, afgezien van de bekende, mogelijk in het overlijdensbericht bedoeld zijn, blijft onzeker. In zijn Bach-biografie uit 1802, herhaalde Johann Nikolaus Forkel (foto) wat er in het overlijdensbericht stond over het aantal door Bach gecomponeerde passies.

In zijn Bach-biografie uit 1850 probeerde Carl L. Hilgenfeldt alle vijf de passies te identificeren die in de “Nekrolog” en door Forkel worden genoemd. Na het noemen van de Mattheüs- , de Sint-Jan- , de Sint-Lucas- en Picander-libretto, vermeldde Hilgenfeldt een Passie die Bach in 1717 zou hebben gecomponeerd, het laatste jaar dat Bach in Weimar werkte.

De Weimarer Passion, BWV deest, BC D 1, lijkt te zijn uitgevoerd aan het hof van Gotha op Goede Vrijdag 26 maart 1717. Bach zou een deel van het materiaal hebben teruggewonnen in latere composities, met name in zijn Johannes-Passion. Begin jaren 1710 ensceneerde Bach‚ “Jesus Christus ist um unsrer Missetat willen verwundet”, een Marcuspassie, in Weimar. Bach voegde enkele van zijn eigen koraalzettingen toe aan die passie die waarschijnlijk gecomponeerd was door Gottfried Keizer (oudere toeschrijvingen van het originele werk zijn aan Reinhard Keizer, de zoon van Gottfried, en later aan Friedrich Nicolaus Brauns). Deze Weimar-versie staat bekend als BC 5a.

De Passietekst uit Picanders “Sammlung Erbaulicher Gedanken” verscheen rond de tijd (of kort daarvoor) dat Bach zijn samenwerking met deze librettist begon. Bach gebruikte zes delen van dit Passie-libretto in zijn Matthäus-Passion , maar er zijn geen aanwijzingen dat hij iets anders van dit libretto heeft gezet. Als zodanig werd het Passie-libretto geclassificeerd als een van de werken die ten onrechte aan Bach werden toegeschreven in de Anhang (bijlage) van de Bach-Werke-Verzeichnis, als BWV Anh. 169.

De Leipziger Passies van Bach werden op Goede Vrijdag uitgevoerd tijdens de Vespers, afwisselend in de belangrijkste kerken van St. Thomas (oneven jaren) en St. Nicolaas (even jaren). De eerste keer dat een gecoördineerde passie werd uitgevoerd, was in 1721, toen Johann Kuhnau, de voorganger van Bach, toestemming kreeg om de door hem gecomponeerde passie uit te voeren in de St. Thomaskerk. Vier jaar eerder was de Brockes Passion, TWV 5:1, uitgevoerd in de Nieuwe Kerk van Georg Philipp Telemann, het eerste Passie-oratorium dat in Leipzig werd opgevoerd.

Bach ensceneerde een nieuwe versie van deze St. Mark Passion-pasticcio, BC 5b, in Leipzig in 1726, en tenslotte uitgebreid met enkele aria’s uit Händels Brockes Passion, opnieuw in de laatste jaren van zijn leven (BNB I/K /2). De ‘vijfde’ Passie verwijst dus mogelijk naar passiemuziek die Bach componeerde vóór zijn ambtstermijn als Thomaskantor in Leipzig, waarvan delen mogelijk zijn teruggevonden in zijn bestaande passies. Het kan ook verwijzen naar een van de Passie-oratorio pasticcios waar Bach bij betrokken was en/of naar een zetting van Picanders “Erbauliche Gedanken auf den Grünen Donnerstag und Charfreitag über den Leidenden Jesum”, gepubliceerd in 1725.

Al bijna 150 jaar is een raadselachtig libretto bij een Passie-oratorium, onderwerp van het Bach-onderzoek. Dit libretto werd in 1725 gepubliceerd door de dichter Christian Friedrich Henrici, beter bekend onder zijn pseudoniem Picander. De Duits dichter en librettist, Christian Friedrich Henrici (1700-1764) is vooral bekend gebleven als tekstdichter van cantates die later door Johann Sebastian Bach van muziek werden voorzien. Henrici/Picander studeerde rechten in Wittenberg en Leipzig. Hij bekleedde de functie van Opperpostkommissar te Leipzig en was later aldaar districts- en stadsbelastinginner.

Picander was de tekstschrijver van enkele van Bachs bekendste werken, waaronder de (wereldlijke) Koffiecantate, de Matthäus-Passion en naar alle waarschijnlijkheid ook het Weihnachtsoratorium. De samenwerking tussen Bach en Picander begon begin 1725 met de wereldlijke Schäferkantate “Entfliehe, verschwindet , entweichet, ihr Sorgen” (BWV 249a) voor het hof van Weissenfels. Een jaar na de Matthäus Passion gaf de dichter een volledige cyclus genaamd “Cantaten auf die Sonn- und Fest-Täge durch das gantze Jahr” uit. Het voorwoord (24 juni 1728) doet vermoeden dat de hele bundel in 1729 door Bach op muziek is gezet, maar slechts negen van deze cantates zijn bewaard gebleven. De twee edities van Bachs vierstemmige koralen uit 1765-1769 en 1783-1787 wekken althans de indruk dat het om meer dan negen cantates moet zijn gegaan. Picanders afwisseling van koraaltekst en vrije poëzie in de aria’s en koren gaven Bach gelegenheid om verschillende combinaties toe te passen, zoals in de nummers 1 en 19 van de Matthäus-Passion. Picander gaf als tekstdichter zijn naam aan Bachs vierde cantatejaargang, omvattende de negen overgeleverde cantates gecomponeerd van 1727 tot 1729.

Nadat de Bach-biograaf Spitta het raadselachtig libretto bij een Passie-oratorium aanvankelijk beschouwde als een overblijfsel van een passiewerk dat Bach in 1725 had uitgevoerd en later verloren was gegaan, suggereerde het verder Bach onderzoek dat Georg Balthasar Schott (1686-1736), muziekdirecteur van de Neukirche in Leipzig, de opdracht voor de tekst zou hebben gegeven. Er is echter geen concreet bewijs van hem als de opdrachtgever. Zeker is dat Picander fragmenten uit dit libretto opnam in de Matthäus Passion (BWV 244), die in 1727 werd uitgevoerd. In de oeuvrecatalogus van Bach staat het Passieoratorium daarom vermeld als een werk zonder duidelijke toeschrijving. Picanders libretto werd beïnvloed door het bekend lijdensgedicht “Der für die Sünde der Welt gemarterte und Sterbende Jesus” van Barthold Heinrich Brockes, waarvan Bach een kopie bezat.

Rolverdeling:

Miriam Feuersinger (Zion), sopraan

Jana Pieters (Maria), sopraan

William Shelton (Seele),alt

Daniel Johannsen (Evangelist, Johannes), tenor

Tiemo Wang (Jezus), bas

Jonathan Sells (Petrus), bas

Alexander Grychtolik is klavecinist, improvisator en Bach-onderzoeker. Samen met zijn partner Aleksandra Grychtolik is hij nu een van de bekendste klavecimbelsolisten – de werken van JS Bach, de zonen van Bach en de barokke improvisatiekunst staan centraal in hun concertactiviteiten. Als dirigent en klavecinist treedt Alexander Grychtolik regelmatig op op toonaangevende festivals, waaronder de Frankfurter Bachkonzerte, Bachfest Leipzig, Musikfest Stuttgart, Festival Bach de Lausanne, Forum Alte Musik Zürich, Festival Europäische Kirchenmusik Schwäbisch Gmünd, Festival van Vlaanderen, het International Bachfest Schaffhausen ( Artist in Residence 2021) en buiten Europa in onder meer Korea, Japan en Canada.

In 2008 richtte Alexander Grychtolik het ensemble “Deutsche Hofmusik” op, waarmee hij internationaal geprezen eerste opnames uitbracht van gereconstrueerde vocale werken van JS Bach op Sony/DHM: de cd-opname van de “Köthener Trauermusik” BWV 244a, uitgebracht in 2015, werd uitgebracht genomineerd voor de Preis der Deutschen Schallplattenkritik. Zijn Bach-reconstructies zijn uitgegeven bij muziekuitgeverij Edition Peters en worden tevens uitgevoerd door gerenommeerde vertolkers als Jordi Savall en ensembles als de Nederlandse Bachvereniging, waaronder de late versie van de Marcuspassie BWV 247 uit 1744, opgenomen in 2009. Alexander Grychtolik studeerde klavecimbel bij Bernhard Klapprott aan de Muziekuniversiteit Franz Liszt in Weimar en bij Frédérick Haas aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Tegelijkertijd studeerde hij architectuur aan de Bauhaus Universiteit in Weimar, waar hij promoveerde op het gebied van het behoud van muzikaal cultureel erfgoed.

Sinds 1988 slaat dit gereputeerde periode-orkest zijn veelkleurige vleugels uit om de wereld te verwonderen met bezielde producties en boeiende ontmoetingen. Zowel in binnen- en buitenland is deze hechte groep van muzikanten heel graag gezien. De naam Il Gardellino is ontleend aan de virtuoze distelvink uit Vivaldi’s gelijknamig concerto. Wat 30 jaar geleden nog gold als een ludieke metafoor, zit nu vervat in de identiteit van dit internationaal gelauwerd Belgisch orkest. Het broeierige nest van Il Gardellino wordt bevolkt met partners, artiesten en gelijkgestemden die hetzelfde lied zingen. De samenwerking met verschillende platenlabels resulteerde in talrijke awards en onderscheidingen. Samen met Olga Pashchenko scheerde het recent hoge toppen met de eerste opnames en concerten van de pianoconcerti van Mozart in het kader van een integrale uitvoeringsreeks voor Alpha Classics. Voor het grote vocale repertoire wordt structureel samengewerkt met het Vlaams Radio Koor.

J.S.Bach Passionsoratorium Alexander Grychtolik Il Gardellino Orchestra & Choir Feuersinger Pieters Shelton Johannsen Wang Sells 2 cd Passacaille PAS1152

https://www.stretto.be/2018/03/25/bachs-gereconstrueerde-markus-passie-o-l-v-felix-koch-op-het-label-christophorus-niet-uitstellen/