“20th Century Foxtrots, Vol. 6 Southern Europe”, door Gottlieb Wallisch, piano, op het label Grand Piano. Alweer heerlijk!

Het zesde deel van de veelgeprezen 20e-eeuwse Foxtrots-serie van Gottlieb Wallisch neemt u mee naar Zuid-Europa, waar componisten in Italië, Spanje en andere mediterrane landen verstrikt raakten in de jazzgekte die in de jaren twintig door dans- en concertzalen raasde. Internationale invloeden vermengden zich met regionaal karakter en bekende namen verdrongen zich met nieuwe ontdekkingen, een vrolijke mix creërden van uitbundige theatraliteit tot suggestieve elegantie en kleurrijke blues.

De foxtrot was een aanstekelijke stijldans die rond 1910, in de Verenigde Staten ontstond. De dans leek veel op de quickstep, die uit de foxtrot was ontstaan, maar was simpeler en langzamer. De dans behoorde bij de ballroomdansen, maar behoorde niet bij de internationale standaarddansen en wordt dus niet gedanst in stijldanswedstrijden. Heden leeft hij vooral verder in de swingfox waar de basispassen van de foxtrot dienen voor de beweging rond de vloer. Europa maakte voor het eerst kennis met de foxtrot na de Eerste Wereldoorlog. Op een conferentie in Londen werd in 1920, voor de eerste keer orde geschapen in het woud van verschillende passen en draaien. Vanaf 1924, kon men naast de gewone variant, de foxtrot, een langzame variant, de slowfox, en een snellere variant, de quickstep onderscheiden.

Gottlieb Wallisch (1978) komt uit een Weense familie van musici. Zijn grootoom Johann Nepomuk David (1895-1977) was een belangrijke componist uit de 20ste eeuw. Op de leeftijd van zes en een half! was Wallisch de jongste student aan de Universiteit van Muziek en Podiumkunsten in Wenen. Hij volgde het Schottengymnasium in Wenen en voltooide zijn studie in Wenen bij Heinz Medjimorec. Verdere artistieke impulsen werden gegeven door masterclasses bij Oleg Maisenberg en Dimitri Bashkirov, evenals de samenwerking met Pascal Devoyon aan de Universiteit voor Kunsten in Berlijn en Jacques Rouvier in Parijs. Als winnaar van internationale wedstrijden won hij de 1ste prijs van de Stravinsky Award in de VS. Hij was ook finalist van de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel en de XXI. Internationale Clara Haskil-pianowedstrijd in Vevey 2005.

Wallisch gaf zijn eerste concert op zevenjarige leeftijd. Op twaalfjarige leeftijd debuteerde hij in de Gouden Zaal van de Weense muziekvereniging. Een concert onder leiding van Yehudi Menuhin in 1996 was het begin van zijn internationale carrière. Wallisch wordt nu beschouwd als een van de veelzijdigste pianisten in zijn land. In zijn programma’s legt hij vaak de link van Weense klassiek naar hedendaagse muziek. Eerste opnames en premières getuigen hiervan. Een van de belangrijkste optredens van Wallisch in de afgelopen jaren was de première van het trio voor piano, viool en metronoom van Sebastian Themessl op het Europees Forum Alpbach in 2008.

Tracklist:

Franco Casavola: Tango Viola da ‘Cabaret Epilettico’

Alfredo Gattari: Chopin’s Charleston Dream

Marco Enrico Bossi: Nr. 2 aus “Due Valzer” op. 221

Victor de Sabata: Pricipe

Giacomo Puccini: Piccolo Tango

Alfredo Casella: Cocktail’s Dance; Nr. 8 aus “Nove Pezzi” op. 24

Ettore Desderi: Preludio, Corale e Fuga in Modo Sincopato

Mario Castelnuovo-Tedesco: Nr. 3 & 4 aus “Quattro Pezzi per Pianoforte”

Emma Bianchzini: Hesitation; One-Step; Tango; Charleston

Virgilio Mortari: Fox-Trot del Teatro della Sorpresa

Domenico Savino: Arabesque in Blue

Anis Fuleihan: Tango aus “From the Aegean”

Nikos Skalkottas: 3. Satz aus der Suite für Klavier

Theophrastos Sakellaridis: Foxtrot-Shimmy aus “To Please Her Husband”

Charles Camilleri: Voxtrot & Blues aus “Piano Etudes, Heft 2”

Josep Marti i Cristia: Rag-time aus “The Joyous American”

Clifton Worsley: Five o’Clock Tea; Triste Illusion

Federico Mompou: Fox-Trot; Tango; Temps de blues aus “Ballet”

Antonio Tomas de Lima: O Cuco bailarino; Buffooning; Good-bye

Pedro Fava Ribeiro d’Almeida: Arraial

20th Century Foxtrots 6 Southern Europe Gottlieb Wallisch piano cd Grand Piano GP926

https://www.stretto.be/2024/02/06/20th-century-foxtrots-vol-1-austria-and-czechia-vol-2-germany-vol-3-central-and-eastern-europe-vol-4-france-and-belgium-door-pianist-gottlieb-wallisch-op-het-label-grand-pi/