Richard Strauss, Quatuor Pour Piano Et Cordes. Metamorphoses Pour Septuor A Cordes (live) Trio Arnold, Manon Galy, Grégoire Vecchioni, Aurélien Pascal, Laurène Durantel, Nathanäel Gouin, op het label b records

Het Trio Arnold, Nathanael Gouin en hun partners nodigen u uit op een al even verbazingwekkende als sublieme reis naar het einde van de Duitse romantiek, van de stralende energie van een piano met strijkkwartet tot de schemerige uitdaging van Metamorphosen.

Het pianokwartet in do klein, op. 13, TrV 137, werd gecomponeerd door Richard Strauss van 1884 tot 1885. Het is een vroeg kamermuziekwerk van de toen twintigjarige componist en vertoont aanzienlijke invloed van Johannes Brahms. Bij de première op 8 december 1885 in Weimar speelde Strauss zelf de pianopartij. Het werk bestaat uit vier delen. Het eerste deel is in sonatevorm met veel scherpe contrasten en een voortdurend wisselende sfeer. Het tweede deel is een licht en speels scherzo, gedomineerd door een springend motief. Het derde deel is lyrisch en reflectief, terwijl de finale de turbulente sfeer van het openingsdeel opnieuw beleeft.

Een paar weken na de voltooiing van het werk hield de Berliner Tonkünstlerverein , een in Berlijn gevestigde beroepsvereniging voor muzikanten, een wedstrijd voor “het beste ontvangen pianokwartet”, met Heinrich Dorn, Josef Rheinberger en Franz Wüllner als juryleden. Gemotiveerd door het mislukken van zijn Cellosonate op een soortgelijk concours drie jaar eerder, diende Strauss zijn Pianokwartet in en ontving de eerste prijs uit 24 inzendingen, met een prijs van 300 punten. Het werk werd positief ontvangen door pers en publiek. Hoewel het pianokwartet uiteindelijk nooit het succes van zijn andere vroege kamermuziekstukken kon evenaren, koesterde Strauss het stuk en programmeerde het tot de jaren twintig regelmatig.

Toen Strauss later achteraf sprak over zijn Brahmsschwärmerei-periode (“verliefdheid op Brahms”), noemde hij expliciet Wandrers Sturmlied (1884) en Burleske (1885-1886), maar niet het pianokwartet, dat volgens zijn biograaf Richard Specht de “sterkste erkenning van Brahms die Strauss ooit heeft gemaakt” was. De première van het pianokwartet vond plaats in Weimar in december 1885, waarbij de componist de pianopartij speelde. In een brief aan zijn vader noemde Strauss de andere drie artiesten “Grützmacher, Halir en Hagel”, vermoedelijk Leopold Grützmacher (cello), Karel Halíř (viool) en een verder onbekende violist met de naam Hagel. Strauss omschreef de première als zeer succesvol. 

De eerste editie verscheen in juli 1886. Strauss ontving een betaling van 200 mark van zijn uitgever Eugen Spitzweg, eigenaar van uitgeverij Aibl in München. Het werk draagt een opdracht aan Georg II, hertog van Saksen-Meiningen (foto). Als hofkapelmeester in Meiningen wilde Strauss graag het vertrouwen van de hertog winnen. Nadat Strauss ontslag had genomen om een positie in München te bekleden, betuigde de hertog zijn dank voor de opdracht in een brief aan Strauss: “De inzet van uw inventieve, mooie kwartet zal mij veel plezier schenken. Bij deze gelegenheid zou ik u graag willen vertellen dat ik heel verdrietig ben om je te zien vertrekken en moet bekennen dat ik door je prestaties grondig ben genezen van mijn eerdere misvatting dat je, vanwege je jeugd, nog niet gekwalificeerd was om de enige dirigent van een orkest te zijn”.Monument Man | The New Yorker

Van 1933 tot 1935, was Richard Strauss president van de Reichsmusikkammer en in 1936, componeerde hij de Olympische Hymne, die hij zelf dirigeerde tijdens de openingsceremonie van de Spelen in Berlijn. Hitler was een hartstochtelijk liefhebber van de muziek van Strauss. Op feestavonden in Berchtesgaden werden naast Wagner bijna alleen liederen van Strauss uitgevoerd. In 1933 zette Werner Egk het nazi-festivaltoneelstuk (NS-Festspiel), “Job, der Deutsche”, geschreven door Kurt Eggers, op muziek, en in mei 1938, werd naast het “Festliches Präludium” voor orgel en orkest op. 61, van Richard Strauss, zijn cantate “Natur-Liebe-Tod” voor bas en kamerorkest, uitgevoerd tijdens het slotconcert van de eerste Reichsmusiktage met de tentoonstelling, “Entartete Musik” in Düsseldorf…The Most Fearful Nightmare': 75 Years After The Bombing Of Dresden

Richard Strauss componeerde “Metamorphosen für 23 Solostreicher” in 1945, als een betuiging voor de rouw die in Duitsland bestond na alle vernietigingen. Men gaat ervan uit dat deze enigmatische variaties werden gecomponeerd als klaagzang voor de culturele instellingen, die te lijden hadden onder de oorlog, meer bepaald de vernietiging van operahuizen, waar zijn werken werden uitgevoerd. Voor Strauss gold dit in het bijzonder het operagebouw in München dat werd vernietigd. 

Het hoofdmotief van de metamorfosen is afkomstig uit de begrafenismars (tweede beweging) uit Beethovens Derde Symfonie ‘Eroica’. In de partituur vallen de woorden “In Memoriam” te lezen onder de noten voor de contrabas. Daarnaast wordt onder andere geciteerd uit Wagners “Siegfried Idyll”. De Nederlandse componist Matthijs Vermeulen (1888-1967) zag het werk weliswaar als een klaagzang voor Hitler en de teloorgang van het naziregime…

Tracklist:

Quartett für Klavier und Streichtrio op. 13

  1. Allegro
  2. Scherzo: Presto
  3. Andante
  4. Finale: Vivace
  5. Metamorphosen (Studie für 23 Solostreicher) (bearb. für Streichseptett von Rudolf Leopold)

Richard Strauss Quatuor Pour Piano Et Cordes. Metamorphoses Pour Septuor A Cordes (live) Trio Arnold, Manon Galy, Grégoire Vecchioni, Aurélien Pascal, Laurène Durantel, Nathanäel Gouin cd b records LBM060