“Traveling Songs” door Marc Mauillon, Christian Rivet en Les Joueurs de Traverse, op het label Incises. Subliem!

Het programma van deze cd biedt een muzikale reis door renaissance-Europa via stukken die zeer populair waren en waarvan de melodieën werden hergebruikt en gevarieerd door enkele van de beste componisten van die tijd.

De tenor/bariton, Marc Maullion, geboren in Montbéliard, werd genomineerd in de categorie “Révélation Artiste Lyrique” van de Victoires de la musique classique 2010. Sindsdien reist hij met plezier door het spectrum van stijlen en tijdperken. Hoewel hij vooral erkend wordt in het barokrepertoire, is hij ook in andere repertoires aanwezig, bij Mozart was hij Papageno (Die Zauberflöte) en Guglielmo (Così fan tutte), in de hedendaagse opera is hij te horen in Péter Eötvös’s Le Balcon en Pascal Dusapins Roméo et Juliette in de Opéra-Comique. Naast de andere rollen die hij op het podium speelde, belichaamde hij de echtgenoot in Francis Poulencs Les mamelles de Tirésias, Debussy’s Pelléas et Mélisande op het Festival de la Meije, en zijn rol in de première in Besançon van Offenbachs La Valse perdue.

Tijdens concerten toont Mauillon hetzelfde eclecticisme, met een bijzondere tederheid voor oude muziek. Hij werkt regelmatig samen met Jordi Savall, de ensembles Alla Francesca en Doulce Mémoire. Onlangs herleefde hij de rol van Guglielmo in Così fan tutte en Monteverdi’s Il Combattimento di Tancredi e Clorinda in opnames en concerten met Le Poème Harmonique. Met Les Arts Florissants trad hij ook op in de salle Pleyel, het Arsenal de Metz, de kapel van Versailles en het Barbican Centre in Londen voor een programma van Grands Motets français. Hij toerde door Europa en Noord-Amerika onder leiding van Jordi Savall.

Op het programma staat vocaal en instrumentaal werk van o.a. Giles Farnaby (1560-1620), Ludwig Senfl (1486-1543), John Dowland (1562-1626), Jacob van Eyck (1590-1657), Antoine Busnois (1430-1492), Josquin Desprez (1440-1521), Jehan Chardavoine (1537-1580), Eustache du Caurroy (1549-1609), William Byrd (1543-1623), Thomas Ravenscroft (1590-1633) en Clement Woodcock (1540-1590).

Het ensemble Les Joueurs de Traverse is een consort van Renaissance dwarsfluiten. Voor het eerst verenigd binnen de Flûtes d’Allemand, richtten de vijf leden in 2017 hun eigen ensemble op om het polyfone repertoire van de 16de en 17de eeuw te verkennen. Met verschillende achtergronden, of het nu gaat om moderne fluit, blokfluit of Ierse fluit, zijn deze muzikanten gepassioneerd door historische fluiten, in het bijzonder de barokfluit met één sleutel, maar ook door oude dansen. Ze studeerden onder meer bij Barthold Kuijken, Hélène d’Yvoire, Valérie Balssa, Philippe Allain-Dupré en Pierre Hamon, en leerden dansen bij Cecilia Gracio Moura, Christine Bayle en Ana Yepes.

Ze spelen regelmatig in barokensembles (Stradivaria, Akadêmia, Les Muses Galantes, Le Concert d’Astrée, Opera Fuoco, enz.), moderne orkesten (Opéra de Massy, Orchestre Lamoureux, enz.) of in kamerformatie, overal Europa en daarbuiten. Vier van hen geven les aan conservatoria in Parijs, de Parijse regio en de Tarn. Hun eerste opname, Si par Fortune, uitgebracht door Son an Ero in 2017, die Frans-Vlaamse, Duitse en Italiaanse vocale werken samenbracht, aangepast voor dwarsfluit consort, zoals vaak gebruikelijk was tijdens de Renaissance, kreeg 5 Diapasons.

Tracklist:

Giles Farnaby: Old Spagnoletta

Ludwig Senfl: Ich stund an einem Morgen a 5; Ich stund an einem Morgen a 4; Ich stund an einem Morgen a 3

John Dowland: Can she excuse my wrongs a 4; The Earl of Essex’s Galliard a 5; Pavane Lacrymae verae; Pavane Lachrymae Antiquae a 5; Flow my tears a 2

Jacob van Eyck: Excusemoy für Flöte

Antoine Busnois: Fortuna desperata a 3

Anonymus: Fortune esperee a 4

Josquin Desprez: Fortuna desperata a 3

Jehan Chardavoine: Une jeune fillette

Eustache du Caurroy: 5 Fantaisies sur Une jeune fillette de 3 a 5

William Byrd: The Queenes Alman a 4; The leaves be green a 5

Thomas Ravenscroft: Browning Madam

Clement Woodcock: Browning a 5

Elway Bevin: Browning a 3

Girolamo Frescobaldi: Capriccio sopra la Spagnoletta a 4

Michael Praetorius: L’Espagnolette a 5

Traveling Songs Marc Mauillon, chant Christian Rivet, luth & guitare Renaissance Les Joueurs de Traverse, consort de flûtes Renaissance cd Incises INC005