“Józef Kozłowski, Requiem”, door het Singapore Symphony Orchestra o.l.v. Hans Graf, op het label Pentatone. Een verrijkende ontdekking!

Het Singapore Symphony Orchestra en zijn muziekdirecteur Hans Graf presenteren een opname van Jozef Kozlowski’s Requiem, samen met het Singapore Symphony Chorus & Youth Choir, evenals een kwartet van uitstekende solisten: Olga Peretyatko (sopraan), Olesya Petrova (mezzosopraan), Boris Stepanov (tenor) en Christoph Seidl (bas). Het Requiem (1798) werd opgedragen aan de aftredende koning Stanislaw van Polen, en kan worden gezien als een requiem, niet alleen voor de monarch, maar voor de hele Poolse natie, die in de jaren tachtig van de achttiende eeuw door het Russische Rijk werd ingenomen.

Józef Kozłowski (1757/1759-1831), een Russische componist van Poolse afkomst, was het grootste deel van zijn leven verbonden aan het Russisch keizerlijk hof, waarvoor hij het grootste deel van zijn muziek componeerde. In Rusland werd hij vooral populair vanwege zijn patriottische polonaises. Kozłowski’s oom, Vasili Fjodorovitsj Trutovsky, die de muzikale capaciteiten van zijn neef opmerkte, nam hem mee om te studeren in de Sint-Janskerk in Warschau, waar hij als jonge man een muzikale opleiding kreeg en oefende als zanger, violist en organist.

Hij verhuisde in 1786 naar Rusland, waar hij betrokken raakte bij de oorlog tegen Turkije. Hij ging het leger in als adjudant van prins Dolgoruky (foto). Al snel werd hij bekend bij prins Grigory Potemkin (foto), de premier (en minnaar van Catherine II) tussen 1774 en 1776. Onder de indruk van het muzikale talent van Kozłowski stelde Potemkin hem voor aan het hof. Tijdens zijn verblijf in Rusland onderhield hij contacten met de Poolse gemeenschap in Sint-Petersburg. Waarschijnlijk nam hij deel aan de muziekavonden die werden gehouden in de residenties van koning Stanisław August Poniatowski in Sint-Petersburg, die Kozłowski de opdracht gaf voor de Missa pro defunctis es-moll (1798), bekend als het Requiem.

In 1791 componeerde hij de muziek voor het onofficiële Russisch volkslied uit de late 18de – en vroege 19de eeuw, Grom pobedy, razdavaysya! (“Laat de donder van de overwinning rommelen!”), op een tekst van Gavrila Derzhavin. Het tweede deel van deze polonaise werd later door Tsjaikovski geciteerd in de slotscène van zijn opera “Schoppenvrouw”. Toen het privétheater van graaf Nikolai Sheremetev (foto) werd overgebracht van Kuskovo naar Ostankino, ging Kozłowski’s opera (lyrisch drama) Zelmira en Smelon, of de verovering van Izmail op een tekst van Pavel Potemkin in première in juli 1795. De beroemde lijfeigene sopraan Praskovya Zhemchugova speelde de rol van de gevangengenomen Turkse vrouw, Zelmira.

Tussen 1799 en 1819, hield Kozłowski toezicht op de theaterorkesten en de theaterschool in Sint-Petersburg. Kozłowski componeerde een beroemde Requiemmis in Es mineur Missa pro defunctis voor de dood van Stanisław August Poniatowski, de koning van Polen (1732-1798) (foto) in opdracht van de koning zelf vóór zijn dood en uitgevoerd op 25 februari 1798 in Sint-Petersburg. De tweede versie (1825), reeds zonder hoornorkest (en hoogstwaarschijnlijk ook orgel, te oordelen naar de enige opname van dit opus gemaakt in Rusland in 1988 door ‘Melodia’) werd door de componist voorbereid voor de begrafenis van de Russische keizer Alexander I. Uiteraard was laatstgenoemde een orthodox christen, maar het Requiem was voor zijn dood nodig om een ogenschijnlijk formele reden, Alexander I droeg ook de titel van monarch van het koninkrijk Polen (1815-1825) (foto).

Zijn aanzienlijke productie omvatte toneelmuziek voor Edip v Afinakh (Oedipus in Athene, 1804), Fingal (tragedie van V. Ozerov, 1805), Tsaar Edip (Oedipus Rex) (1816), Esther (door Racine 1816), liturgische muziek waaronder een Te Deum, cantates, refreinen, liederen (waaronder 28 Russische liederen), ongeveer 70 polonaises en andere dansmuziek voor de hofbals, enz. “Prins Grigory Potemkin vierde de grote overwinning door een bal te geven in zijn paleis in Sint-Petersburg, dat opende met een polonaise gewijd aan Alexander Suvorov. Een van Suvorovs muzikaal begaafde officieren, Józef Kozłowski, kreeg van Potemkin de opdracht om deze muzikale opdracht te schrijven, die hij ijverig deed precies op tijd”.

De huidige opname maakt gebruik van een nieuwe editie gemaakt door dirigent Graf zelf, waarmee het intieme karakter van de originele versie uit 1798 wordt gerealiseerd. Het werk, dat slechts zeven jaar na Mozarts beroemde Requiem werd gecomponeerd, is geworteld in het Weense classicisme, maar belichaamt ook negentiende-eeuwse ontwikkelingen, met een subtiel Slavisch tintje. Deze heropleving is een juweeltje voor iedereen die geïnteresseerd is in muziek uit de vroege romantiek. De laatste keer dat het Requiem in zijn oorspronkelijke vorm in Sint-Petersburg werd uitgevoerd was in 1804, het werd nieuw leven ingeblazen na uitgebreid onderzoek en een nieuwe Urtext-editie door Hans Graf, muziekdirecteur van het Singapore Symphony Orchestra voor zijn Aziatische première in 2023. 

De Oostenrijkse dirigent Hans Graf is muziekdirecteur van het Singapore Symphony Orchestra, eerste gastdirigent van het Aalborg Symphony Orchestra en ‘music director emeritus’ van het Houston Symphony Orchestra. Voordien was hij chef-dirigent van achtereenvolgens het Calgary Philharmonic Orchestra, het Orchestre National Bordeaux Aquitaine en het Mozarteumorchester Salzburg. Graf is een graag geziene gastdirigent bij alle prominente Amerikaanse orkesten, waaronder die van Cleveland, Philadelphia, Boston, San Francisco, Cincinnati, Detroit, New York en Los Angeles.

Als kind leerde Graf viool en piano. Hij studeerde aan de Musikhochschule in Graz, Oostenrijk, en studeerde af met diploma’s piano en directie. Hij nam ook deel aan het dirigeren van masterclasses bij Franco Ferrara, Sergiu Celibidache en Arvīds Jansons. Hij ontving een staatsbeurs aan het Leningrad Conservatorium bij Jansons. Voor het seizoen 1975/1976 was Graf muziekdirecteur van het Iraqi National Symphony Orchestra in Bagdad. Nadat hij in 1979 de dirigentenwedstrijd van Karl Böhm had gewonnen, debuteerde hij in 1981 bij de Weense Staatsopera met Stravinsky’s Petrouchka. Daarna werkte hij bij grote operahuizen, waaronder München, Parijs, Florence, Venetië en Rome. Sinds 1995 dirigeerde hij de meeste grote Amerikaanse orkesten, waaronder het Boston Symphony, Cleveland Orchestra, New York Philharmonic en Philadelphia Orchestra.

Graf is een bedreven operadirigent. Hij leidde producties in de Wiener Staatsoper en in de operahuizen van Berlijn, München, Parijs en Rome. Zijn uitgebreid operarepertoire omvat verschillende wereldpremières. Voor een productie van Alban Bergs Wozzeck met Houston Symphony won hij zowel een Grammy als een ECHO Klassik Award voor beste opera-opname. Graf werd door de Franse regering gehuldigd met de titel van ‘Chevalier de l’Ordre de la Legion d’Honneur’ voor zijn onovertroffen interpretatie van het Franse repertoire. Hij is ook de ontvanger van een Groot Gouden Ereteken voor Verdiensten aan de Republiek Oostenrijk.

Kozlowski Requiem Olga Peretyatko Olesya Petrova Boris Stepanov Christoph Seidl Singapore Symphony Orchestra Hans Graf cd Pentatone PTC5187125