“Mirrors of Time, Tribute Reflections – Ancient music inspires Spanish composers of our time” door Diego Fernández Magdaleno (piano), Hespèrion XXI en La Capella Real de Catalunya o.l.v. Jordi Savall, op het label Alia Vox. Top!

Deze alweer magistrale nieuwe dubbel cd is een portret van Jordi Savall, waarop enkele van de beste Alia Vox-opnames staan, afgewisseld met stukken, geïnspireerd door deze opnames, geschreven door hedendaagse componisten en uitgevoerd op piano door Diego Fernandez Magdaleno.

Oude muziek inspireert hedendaagse Spaanse componisten. De pianist Diego Fernández Magdaleno, die in de hedendaagse Spaanse muziek een vergelijkbare naam heeft als Jordi Savall in de oude muziek, speelt de nieuwe werken. De “originelen” worden vertolkt door Savalls ensembles Hespèrion XXI en La Capella Reial de Catalunya. Een fascinerende reis door muziek en tijd.

“Ik ben erg enthousiast”, vernemen we van Savll, “over het initiatief van Diego Fernández Magdaleno om contact op te nemen met enkele vrienden van Iberische componisten om op creatieve wijze hulde te brengen aan een werk dat zowel persoonlijk als collectief is, om het Spaanse en Europese muzikale erfgoed te herstellen en te herwaarderen dat ik het geluk heb gehad om te kunnen ontwikkelen tijdens deze laatste vijftig jaar. Ik ben ook erg blij met dit bijzonder geschenk dat mij is gegeven door enkele van de belangrijkste Iberische componisten van vandaag, onder wie dierbare vrienden en geweldige muzikanten zoals Benet Casablancas, Carles Guinovarto, Josep Soler en andere Spaanstalige componisten. Al deze uitstekende meesters van de huidige muziek werden geïnspireerd door enkele van de oude muziekwerken waaraan we hebben bijgedragen om deze bekend te maken met Montserrat Figueras en onze muzikanten/vrienden van Hespèrion XX en La Capella Reial De Catalunya.”

De Spaanse pianist Diego Fernández Magdaleno (1971) won in 2010, de Nationale Muziekprijs in de categorie Interpretación, uitgereikt door het Ministerie van Cultuur. Hij is professor aan het Valladolid Conservatorium voor Muziek, waarvan hij vier jaar lang directeur was, en volwaardig lid van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van de Purísima Concepción. Er zijn verschillende aspecten die zich ontwikkelden in zijn muzikale carrière, die nu allemaal samenkomen in zijn permanente toewijding aan de hedendaagse Spaanse muziek, die momenteel een onbetwiste interpretatieve referentie is en een constante stimulans voor de compositie van nieuwe werken die de populariteit en muzikaal erfgoed van het land vergroten.

Fernández Magdaleno heeft opgetreden in ruim 300 absolute premières van Spaanse pianomuziek van ruim zeventig componisten. Daarnaast heeft het talloze partituren gered van ten onrechte vergeten Spaanse auteurs, met complete stukken van o.a. Félix-Antonio, Enrique Villalba en Jacinto Ruiz Manzanares. Op 14 december 2009 bracht Diego Fernández Magdaleno 22 werken in première in het Nationaal Auditorium in Madrid, ter herdenking van de eerste verjaardag van de dood van Ramón Barce, een vriend was en te oordelen naar de woorden van de componist, een buitengewone uitvoerder.

Tracklist:

CD1

Lachrimae Antiquae  John Dowland

Lachrimae Antiquae (2012) José María García Laborda (1946)

Tiento III Primer Tono Antonio de Cabezón

Tiento de tantos tonos (2011) Teresa Catalán (1951)

Mariam Matrem El Llibre Vermell de Montserrat

Glosas sobre el Mariam Matrem (2011) Jesús Legido (1943)

Pavana y Gallarda Lluís del Milà

Pavana y Gallarda (2011) Carlos Cruz de Castro (1941)

Troisième Leçon de Ténèbres François Couperin

Le Couperin de Figueras (2012) Francisco García Álvarez (1959)

Cunctissimus concanentes El Llibre Vermell de Montserrat

Savall La festa, la follia… i després… el record (2011) Armand Grèbol (1958)

Les Pleurs (version à 2 violes de gambe) Monsieur de Sainte Colombe

Sentimientos (2011) Claudio Prieto (1934-2015)

CD2

Pompe Funèbre · Pièces de Viole 2e Suite François Couperin

Jubilus (2011) Benet Casablancas (1956)

Santa Maria, Estrela do dia Cantigas de Santa Maria (CSM 100)

Himno a Santiago (2011) Carles Guinovart (1941)

Stella Splendens El Llibre Vermell de Montserrat

Stella splendens (2011) Tomás Marco (1942)

De tous bien splaine Hayne van Ghiezeghem (C. M. Montecassino n.85)

De biauté, de valour (2011) Albert Sardà (1943)

Pavana con su glosa Antonio de Cabezón

GloSavall (2011) Dolores Serrano (1967)

El jorn del judizi Chant de la Sybille Occitane – Anonyme

Sibil·la: L’Admonició Apocalíptica (2011) Carme Fernández-Vidal (1970)

Tombeau pour Mr. de Sainte Colombe Marin Marais

Pour le Tombeau de Wilde (2011)Josep Soler (1935)

I… I heard his tears… du poème The Blessed Damozel de Dante Gabriel Rosseti

II…in the deep wells of light…

Mirrors of Time Tribute Reflections Ancient music inspires Spanish composers of our time Diego Fernández Magdaleno piano Hespèrion XXI en La Capella Real de Catalunya Jordi Savall 2 cd Alia Vox AVSA9957