Jo De Poorter “Albert & Paola, het geheim van de liefde”, een magnifieke uitgave van Pelckmans.

Het bekendste liefdesverhaal van het koninkrijk levert ondanks zijn uitzonderlijk publiek karakter, nog altijd meer vragen dan antwoorden op. Koning Albert en koningin Paola. 2024 wordt het jaar van hun liefde: Albert wordt 90 en in juli vieren ze 65 jaar huwelijk. Een bijzonder huwelijk, met daarin 20 jaar kille afstand, maar uiteindelijk samen: een liefde – toch – voor altijd.

Het had een lieflijk sprookje kunnen zijn, waren er niet zulke pijnlijke implicaties die openbaar beslecht zijn voor hele en halve koningskinderen. Wat trok de prille twintigers in elkaar aan, wat dreef hen uit elkaar en wat bracht hen op totaal onverwachte wijze weer samen? Het geheim van de liefde blijkt voor velen een mysterie, maar zeker voor deze koninklijke kroniek die tegelijk het meest openbaar en het meest verborgen is gebleven. Tot nu.

Albert Felix Humbert Theodoor Christiaan Eugène Marie (1934) van België, prins van Luik, prins van België, de jongste zoon van koning Leopold III en koningin Astrid, was tussen 9 augustus 1993 en 21 juli 2013, de zesde koning der Belgen. Hij volgde zijn broer Boudewijn op na diens overlijden in 1993. Hun zus Josephine Charlotte was de gemalin van groothertog Jan van Luxemburg. Op 21 juli 2013, de nationale feestdag van België, trad hij af ten gunste van zijn zoon Filip van België.

Op 2 juli 1959 huwde Albert met de mooie, Italiaanse donna Paola Ruffo di Calabria. Het prinsenpaar leerde elkaar kennen in het Vaticaan, waar ze de wijding van Johannes XXIII bijwoonden… Het burgerlijk huwelijk vond in de Empirezaal van het Koninklijk Paleis plaats en het kerkelijke huwelijk werd in de Sint-Michielskathedraal ingezegend. Het hof was bijzonder blij met de komst van de zuiderse prinses. Op 20 april 1959 raakte bekend dat Johannes XXIII – al dan niet op vraag van het hof – het huwelijk persoonlijk zou inzegenen in Rome. Het hof had hierin op eigen initiatief gehandeld, zonder medeweten van de bevoegde ministers. Het prinsenpaar nam vervolgens zijn intrek in het kasteel Belvédère, rechtover het paleis van Laken. Ze kregen drie kinderen: prins Filip (15 april 1960), Hertog van Brabant, de latere koning, de innemende prinses Astrid (5 juni 1962), en de guitige prins Laurent (19 oktober 1963). Tijdens zijn huwelijk had Albert echter een langdurige relatie met Sybille de Selys Longchamps. Hieruit werd een dochter geboren: prinses Delphine (22 februari 1968).

Prins Albert verbleef echter vaak in het buitenland om Belgische handelsmissies te begeleiden. Daarnaast kwam prinses Paola in aanvaring met haar schoonzuster koningin Fabiola, die zich in de loop der jaren vaker met de opvoeding van Paola’s kinderen ging bemoeien. Ook was Paola vaak het mikpunt van kritiek door haar beperkte beheersing van het Nederlands. Dit alles had invloed op haar huwelijk met prins Albert, dat bijna strandde. Albert had in die periode een relatie waaruit een buitenechtelijke dochter gesproten is, Delphine van Saksen-Coburg (toen nog Boël). Uiteindelijk kwam het tussen Paola en Albert weer goed, met de steun van hun dochter Astrid en van koning Boudewijn en koningin Fabiola. In de jaren tachtig hernieuwde het echtpaar hun huwelijksbeloften in Marseille.

Paola, afkomstig uit het eeuwenoud Italiaans adellijk geslacht Ruffo di Calabria, was de jongste van zeven kinderen. Haar vader, Fulco Ruffo di Calabria, zesde hertog van Guardia-Lombardije, een oud-strijder van de Eerste Wereldoorlog en lid van de Italiaanse Senaat onder Benito Mussolini…had een moeder (en dus Paola’s grootmoeder), de Belgische, Laura Mosselman du Chenoy. Laura Mosselman du Chenoy was de tweede dochter van Théodore Mosselman du Chenoy (1804-1876), bankier en liberaal senator, en Isabelle Coghen (1822-1891), dochter van bankier en liberaal politicus Jacques Coghen. Een deel van haar voorouders, waaronder Petronella Joanna Muts, zijn afkomstig uit de Kempen en hebben ook Nederlandse voorouders. De familie Mosselman du Chenoy woonde in het kasteel Wolvendael te Ukkel, thans cultureel centrum van de gemeente Ukkel en in het Domaine du Chenoy in Court-Saint-Étienne.

Een deel van de voorouders van koningin Paola was dus afkomstig uit Nederland en België. De grootmoeder van Laura Mosselman was Petronella Joanna Muts, geboren in Breda. Zij was de dochter van een Nederlandse arts, een deel van de voorouders van koningin Paola is dus in Nederland te vinden en niet in Italië. Daarnaast is de koningin ook een afstammelinge van Gilbert du Motier de La Fayette (foto). De bruidssluier die Laura droeg in 1877 werd in 1919 ook gedragen door haar schoondochter Luisa. De moeder schonk dit familiestuk aan haar dochter Paola, die het bij haar huwelijk met koning Albert, Prins van Luik droeg. De bruidssluier werd bij hun huwelijk gedragen door prinses Astrid, Mathilde en Claire. Restauraties gebeurden in 1984 en 1999.

Jo De Poorter is de meest bevraagde koningshuiskenner van het land. Hij levert voor de Belgische en Nederlandse televisie commentaar bij alle grote koninklijke gebeurtenissen, van het overlijden van de Queen tot de kroning van koning Charles. De Poorter deelde die kennis al in zijn bestsellers over Elizabeth II en Mathilde en nu in een van de meest intrigerende liefdesverhalen uit de koninklijke geschiedenis.

Jo De Poorter Albert & Paola Het geheim van de liefde 280 bladz. geïllustreerd Pelckmans ISBN 9789463834728

https://www.stretto.be/2022/12/04/jo-de-poorter-wij-elisabeth-koninginnen-van-de-21ste-eeuw-21-levenslessen-van-legendarische-vorstinnen-voor-een-kroonprinses-van-21-een-verrijkende-uitgave-van-pelckmans/

https://www.stretto.be/2022/02/25/jo-de-poorter-de-laatste-koningin-het-ware-verhaal-van-de-queen-en-de-sleutelfiguren-achter-de-kroon-uitgegeven-door-pelckmans/