Kathelijn Vervarcke, “De tekenaar van het verzet, het waargebeurde verhaal van een moedige leraar en zijn Joodse leerlingen”, een uitgave van Lannoo.

September 1945. De kuststad Oostende was onherkenbaar na vier jaren bezetting. Huizen waren verwoest door bombardementen, de kustlijn was bezaaid met verlaten bunkers en het akelig prikkeldraad op het strand herinnerde de inwoners aan de oorlogsjaren. “De tekenaar van het verzet” vertelt het aangrijpend verhaal van de Joodse gemeenschap in Oostende en hoe een flamboyante tekenleraar in de schaduw van de Atlantikwall, de positie van de strandobstakels codeerde en andere geheime boodschappen in wiskundeboeken verstopte om aan de Engelsen over te maken.

September 1946. Emile Fryns, een tekenleraar uit de kuststad Oostende en voormalig lid van het verzet, keert uit gevangenschap terug en probeert nauwelijks hersteld van de ontberingen die hij in de kampen moest ondergaan, de draad opnieuw op te pikken in de naweeën van de Tweede Wereldoorlog en verneemt het overlijden van zijn goede vriend en mede-verzetsstrijder, de wiskundeleraar, Honoré Houvenaghel (foto). Maar, ook de banken van zijn zes Joodse leerlingen blijven leeg…

In 1943 was Emile Fryns (foto) opgepakt op verdenking van lidmaatschap van het verzet. Fryns maakte nl. illustraties bij een atlas van beschrijvende meetkunde door Honoré Houvenaghel. Men geloofde dat de tekeningen voor de geallieerden bestemd waren. Hij werd naar het concentratiekamp van Neuengamme overgebracht. Het kamp werd in 1945 bevrijd en Fryns was een van de weinige overlevenden. In zijn zoektocht naar sporen van wat de Joodse leerlingen overkomen is, herbeleeft Emile zijn eigen strijd. “De tekenaar van het verzet” is een aangrijpend verhaal over de Joodse gemeenschap in Oostende en een flamboyante tekenleraar.

Kathelijn Vervarcke schrijft scenario’s, historische werken en romans. Daarnaast werkt ze als leerkracht Nederlands en zet ze zich actief in om jongeren en erfgoed te verbinden. De auteur verwierf renommee met haar theaterwandelingen over de kleine man in de Grote Oorlog. Ze organiseert ook interactieve schrijfprojecten waarin ze de deelnemers het bijzondere in het gewone toont. Eerder schreef ze “Net niet kinderen”, over een onschuldige grap tijdens de wiskundeles, die ontaardt in een psychologische oorlog tussen een moeilijke leerling en zijn uitgebluste leerkracht.

Kathelijn Vervarcke De tekenaar van het verzet, het waargebeurde verhaal van een moedige leraar en zijn Joodse leerlingen 230 bladz. geïllustreerd Lannoo ISBN 9789401417884