“The Muses Restor’d” door Rachel Podger en Brecon Baroque, op het label Channel Classics.

Vergeleken met het repertoire van Italië en Duitsland is de Engelse instrumentale muziek uit de 17de -en vroege 18de eeuw grotendeels onbekend. Rachel Podger en Brecon Barok werpen licht op dit ondergewaardeerd tijdperk met “The Muses Restor’d”, een reis van boeiende, door viool geleide kamermuziek van het Jacobijnse tot het vroeg Georgische Engeland, variërend van de zachte intimiteit van de consort music tot de instrumentale virtuositeit van de evoluerende barokperiode.

Deze verfijnde en intieme kamermuziek viert een rijke traditie waarin de viool zich voegt bij een overvloed aan klavierinstrumenten, luiten, een gamba en een continuo cello, waardoor deze sonates, fantasieën, suites, grounds en populaire melodieën, opnieuw worden opgenomen in de hoofdstroom van het Engels cultureel leven van die tijd. “Dit oeuvre biedt een zeer bevredigende caleidoscoop van muzikale expressie over een eeuw Brits muziekleven”, vertelt Rachel Podger.

Op het programma staat werk van Georg Friedrich Händel (1685-1759), William Lawes (1602-1645), John Blow (1649-1708), Matthew Locke (1622-1677), Henry Purcell (1659-1695), Johann Schop (1590-1667), John Jenkins (1592-1678), Richard Jones (1680-1744), Thomas Baltzar (1630-1663), Francesco Barsanti (1690-1772), James Oswald (1711-1769) en Francesco Geminiani (1687-1762).

De Duits-Britse violiste Rachel Podger (1968) werd opgeleid aan een Duitse Rudolf Steiner school en keerde daarna naar Engeland terug om te studeren bij Perry Hart aan de “Guildhall School of Music and Drama” bij David Takeno, Pauline Scott en Micaela Comberti. Tijdens haar studie was ze medeoprichtster van de barokke kamermuziek ensembles “The Palladian Ensemble” en “Florilegium”, en werkte ze met ensembles met historische instrumenten, zoals het “New London Consort” en “London Baroque”. Podger was de leider van het “Gabrieli Consort and Players” en later, van 1997 tot 2002, van “The English Concert”. Ze toerde vaak als soliste met Vivaldi’s “Le Quattro Stagioni” en “Grosso Mogul”-concerti. In 2004 nam ze het gastdirectoraat op van het “Orchestra of the Age of Enlightenment”, dat ze opende met een tournee door de Verenigde Staten met de Brandenburgse concerto’s van Bach. Ze werkt momenteel ook als gastdirigente van “Arte dei Suonatori” (Polen), van “Musica Angelica” en “Santa Fe Pro Musica”, beide in de Verenigde Staten, en als soliste bij “The Academy of Ancient Music”.

Rachel Podger is ook professor barokviool aan de “Guildhall School of Music and Drama” en het “Royal Welsh College of Music and Drama”, en doceert ook regelmatig aan de “Hochschule für Künste” in Bremen. In september 2008 nam ze de nieuw opgerichte Micaela Comberti-leerstoel voor barokviool aan de “Royal Academy of Music” in Londen op (Micaela Comberti (1952-2003) was haar jong overleden lerares), en werd ze professor barokviool aan de Koninklijke Deense muziekacademie in Kopenhagen. Als ze niet toert met verschillende ensembles, werkt Podger in Brecon/Powyn, Zuid-Wales, om jonge muzikanten te helpen met het “Mozart Music Fund”, dat ze in 2006 heeft opgericht, en waar ze workshops geeft en recitals speelt. In 2006 richtte ze ook het “Brecon Baroque Music Festival” op, dat sindsdien elk jaar wordt gehouden. Podger bespeelt een viool gebouwd in Genua in 1739 door Pesarinius, een latere leerling van Antonio Stradivari. Ze speelde aanvankelijk op een Stradivarius-copie uit 1988 van Rowland Ross en heeft Haydn en Mozart opgenomen op de Crespi Stradivarius uit 1699.

Brecon Baroque: Reiko Ichise, 6-snarige basgamba, Felix Knecht cello, Elizabeth Kenny aartsluit, theorbe, luit en barokgitaar, en Marcin Świątkiewicz, klavecimbel en orgel.

Tracklist:

Georg Friedrich Händel: Sonate D-Dur op. 1 Nr. 13

William Lawes: Fantasia-Suite Nr. 8

John Blow: Gound g-moll

Matthew Locke: Little Consort in Two Parts for Severall Friends c-moll / C-Dur

Henry Purcell: Sonata g-moll

Johann Schop: Lachrimae

John Jenkins: Fantasia-Suite a-moll

Thomas Baltzar / Francesco Barsanti / Henry Purcell / James Oswald / Francesco Geminiani: Medley

Richard Jones: Chamber Airs for a Violin and Thorough Bass op. 2 Nr. 4

The Muses Restor’d Rachel Podger Brecon Baroque cd Channel Classics CCS46324