De “Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België, 2024 voor viool”. Het aller-allerhoogste niveau!, nu op 4 cd’s.

De memorabele, twintigste editie van de Koningin Elisabethwedstrijd, gewijd aan de viool, eindigde op zaterdag 1 juni 2024. En dit na weken van intense hartstocht en een overweldigend enthousiasme, dat dit evenement in het Belgisch en internationaal muziekleven, telkens en telkens opnieuw teweegbrengt bij het enthousiast publiek.

De gedrevenheid maar ook tedere hartelijkheid van Elgar en de intense, warme innemendheid van Brahms, het overweldigend virtuoos, hemel tergend constructivisme van Sjostakovitsj of het indrukwekkend, uitgestrekt, episch noordelijk verhaal van Sibelius, frasering, intonatie, samenspel met het orkest of met de piano in de halve finale (schitterende pianisten/begeleiders), verschillend vibrato en verschillende soorten van boogtechniek, pizzicato, dubbel snaren, klank en volume, ontroering en optimale expressie,  dit alles was op het aller- maar dan ook op het allerhoogste niveau te horen in deze onvergetelijke sessie van de wereldberoemde, Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België 2024.

„Musik [ist] höhere Offenbarung […] als alle Weisheit und Philosophie. Von Herzen – Möge es wieder –  zu Herzen gehen!“ (Ludwig van Beethoven).

Met o.a. drie concerti, uitgevoerd met het Belgian National Orchestra onder leiding van de Nederlandse dirigent, Antony Hermus (1973) (foto), markeert de 4cd-box, de allerbeste momenten van deze wedstrijd en de grote diversiteit van het vioolrepertoire, zowel met orkest als in kamermuziek. En dit uiteraard met de fenomenale Eerste Laureaat Dmytro Udovychenko met zijn Shostakovich concerto en de al even fenomenale, hoogst expressieve, Tweede Laureaat, Joshua Brown met het concerto van Brahms, die beiden op de laatste finaleavond optraden. Het concerto van Tsjaikofski in de memorabele uitvoering van Julian Rhee (Vijfde Laureaat) en het verplichtwerk in de finale van Thierry Escaich door Dmytro Udovychenko vervolledigen de uitvoeringen met het BNO.

De concerti van Mozart met het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie onder leiding van de Armeense pianist en dirigent, Vahan Mardirossian (1975) (foto) staan op de tweede cd: het Eerste Concerto KV 207 van Minami Yoshida (Zesde Laureate), gevolgd door het Concerto n. 4 in de interpretatie van Kevin Zhu (Vierde Laureaat). Op de 4 cd’s is plaats voor kamermuziek: van de uitdagende Sonate n. 7 in do klein van Beethoven door Joshua Brown tot het nog uitdagender verplicht werk uit de halve finale, van de hand van Charlotte Bray (foto), inclusief Schuberts Fantasie, uitgevoerd door de ongelooflijke violiste, Elli Choi (Derde Laureate).

Deze 4 cd-box laat u de twaalf laureaten (her)ontdekken, die het publiek verrukt hebben met hun haast bovenmenselijke vertolkingen. Mozart of Schnittke, Beethoven of Bartók, Saint-Saëns of Lutosławski, het vioolrepertoire werd in al zijn facetten geëtaleerd en geëerd, uitgevoerd door de meest briljante solisten, die een nieuwe, meer dan hoopvolle generatie violisten vertegenwoordigen!

cd 1

1-4 Dmitry SHOSTAKOVICH (1906-1975) Concerto n. 1 in a op. 77 – Dmytro Udovychenko (foto)

5-7 Johannes BRAHMS (1833-1897) Concerto in D op. 77 – Joshua Brown

cd 2

1-3 Wolfgang Amadeus MOZART (1756-1791) Concerto n. 1 in Bes KV 207 – Minami Yoshida

(Presto (cadenza: Minami Yoshida))

4-6 Wolfgang Amadeus MOZART (1756-1791) Concerto n. 4 in D KV 218 – Kevin Zhu

(Rondeau (cadenza: Kevin Zhu))

7-10 Ludwig van BEETHOVEN (1770-1827) Sonata n. 7 in c op. 30/2 – Joshua Brown

cd 3

1-3 Pyotr TCHAIKOVSKY (1840-1893) Concerto in D op. 35 – Julian Rhee

4 Thierry ESCAICH (1965) (foto) Variations Litaniques – Dmytro Udovychenko

5 Franz SCHUBERT (1797-1828) Fantasie voor viool en piano in C D 934 – Elli Choi (foto)

cd 4

1 Camille SAINT-SAËNS (1835-1921) Introduction et rondo capriccioso op. 28 – Ruslan Talas (foto)

2 Pyotr TCHAIKOVSKY (1840-1893) Valse-Scherzo in C op. 34 – Karen Su

3 Charlotte BRAY (°1982) The Sun and Her Flowers – Hana Chang

4 Arnold SCHOENBERG (1874-1951) Fantaisie op. 47 – Dayoon You

5 Witold LUTOSLAWSKI (1913-1994) Subito – Anna Im

6-7 Béla BARTÓK (1881-1945) Sonate n. 2 Sz. 76 – SongHa Choi (foto)

8-11 Alfred SCHNITTKE (1934-1998) Sonate n. 1 – Dmytro Udovychenko

Uitvoerders :

Belgian National Orchestra – Antony Hermus (CD1 & CD3: 1-4)

Orchestre Royal de Chambre de Wallonie – Vahan Mardirossian (CD2: 1-6)

Piano: Thomas Hoppe (CD2: 7-10 & CD3: 5), Liebrecht Vanbeckevoort (CD4: 1), Christia Hudziy (CD4: 2),

Boris Kusnezow (CD4: 3), Yukako Morikawa (CD4: 4 & 6-7), Elodie Vignon (CD4: 5), Tetiana Bielikova (CD4: 8-11)

Dmytro Udovychenko [1ste Prijs, Oekraïne] Hana Chang [Laureaat, Korea]

Joshua Brown [2de Prijs, VS] SongHa Choi [Laureaat, Korea]

Elli Choi [3de Prijs, VS] Anna Im [Laureaat, Korea]

Kevin Zhu [4de Prijs, VS] Karen Su [Laureaat, VS]

Julian Rhee [5de Prijs, VS] Ruslan Talas [Laureaat, Kazach.]

Minami Yoshida [6de Prijs, Japan] Dayoon You [Laureaat, Korea]

Queen Elisabeth Competition Violin 2024 – 4cd QEC2024