“Czech Songs” door Magdalena Kožená (mezzosopraan) en het Czech Philharmonic Orchestra o.l.v. Sir Simon Rattle, op het label Pentatone. Indringend expressief.

Czech Songs is de zesde cd van ster-mezzosopraan Magdalena Kozena als onderdeel van haar exclusieve samenwerking met Pentatone, nadat ze in 2019 het barokcantates-recitalalbum Il giardino dei sospiri en de liederen in het kamermuzikale settingproject Soiree had gepresenteerd, evenals Nostalgia samen met Yefim Bronfman in 2021 en de titelrol van Händels Alcina samen met Marc Minkowski en Les Musiciens du Louvre in 2024. Op het programma van “Czech Songs” staat werk van Bohuslav Martinu (1890-1959), Antonin Dvorak (1841-1904), Hans Krása  (1899-1944) en Gideon Klein (1919-1945).

Magdalena Kožená presenteert een recital van Tsjechische liederen samen met het Tsjechisch filharmonisch orkest onder leiding van haar echtgenoot, Sir Simon Rattle. De eerste indruk van Tsjechische liederen is die van sfeervolle natuurtaferelen of verhalen over mooie boerenmeisjes en dorpsstreken, maar de selectie op deze cd laat zien dat de verbeelding van Tsjechische liedcomponisten veel verder reikte. Bohuslav Martinů’s ‘Nipponari’, bijvoorbeeld, waren geïnspireerd door de Japanse cultuur, terwijl zijn volkse Songs on One Page een diepere betekenis hebben als je beseft dat hij ze in de VS componeerde, nadat hij was gevlucht voor de nazidreiging. Zijn collega’s en tijdgenoten Hans Krása (foto) en Gideon Klein (foto) slaagden er niet in om te ontsnappen. Beiden werden vermoord in concentratiekampen.

Krása’s vier orkestliederen in het Duits tonen een fascinatie voor nonsensversjes die typisch waren voor de avant-garde van de vroege jaren 1920. Klein’s Wiegenlied grijpt terug op Joodse volksliedjes, maar toont in zijn muzikale realisatie een openheid voor Franse muziekstijlen. En geen Tsjechisch liedconcert zonder Antonín Dvořák, wiens Avondliederen en Liederen op. 2 zijn opgenomen. Veel van deze werken zijn het meest bekend met pianobegeleiding, maar worden hier gepresenteerd in orkestrale formaties. De Tsjechische Philharmonie en Sir Simon Rattle brengen alle kleuren prachtig naar voren, terwijl Kožená opnieuw haar vocaal meesterschap toont.

Sir Simon Rattle dirigeert de grootste orkesten ter wereld en keert sinds 2019 jaarlijks terug om het Tsjechisch Filharmonisch Orkest te dirigeren, waarvan hij vanaf seizoen 24/25 vaste gastdirigent wordt. Hij maakte zijn opnamedebuut als pianist op Pentatone naast Magdalena Kozena op Soiree (2019). In 2022-2023 waren Rattle en Magdalena Kozena de Tsjechische Philharmonic Artists in Residence. Het Tsjechisch Filharmonisch Orkest is een van ’s werelds orkestrale juweeltjes, erkend vanwege zijn rijke traditie met zowel Tsjechische meesters als Europees repertoire. Sinds 2022 brengt het orkest Mahlers Vierde, Vijfde, Tweede en Eerste symfonie uit op Pentatone als onderdeel van een volledige Mahlercyclus die op het label verschijnt.

Tracklist:

Bohuslav Martinu: Japanese Folk Songs Nr. 1-7 “Nipponari”

Songs on One Page Nr. 1-7

Antonin Dvorak: Abendlieder op. 3 Nr. 1-4, 7

Lieder op. 2 Nr. 2 & 6

Hans Krasa: Orchesterlieder op. 1 Nr. 1-4

Gideon Klein: Lullaby

Czech Songs Magdalena Kožená Czech Philharmonic Orchestra, Sir Simon Rattle cd Pentatone PTC5187077

https://www.stretto.be/2019/09/15/nocturnes-van-debussy-en-het-requiem-van-maurice-durufle-door-magdalena-kozena-mezzo-en-het-deutsches-symphonie-orchester-berlin-o-l-v-robin-ticciati-op-het-label-linn/