Dick Harrison, “Karel de Grote Erfgenaam van Rome, vader van Europa”, een uitgave van Omniboek.

‘Vader van Europa’ noemde een dichter hem al rond circa 800. Karel de Grote spreekt tot vandaag tot de verbeelding, maar het mythisch beeld van de zogenaamde dappere, grootse vorst dreigt de historische werkelijkheid te overschaduwen. Lees daarom zeker het boek van Dick Harrison…Niet uitstellen!

Karel de Grote transformeerde het Frankisch Rijk tot het grootste West-Europese rijk van de Middeleeuwen. Weinig heersers hebben door de eeuwen heen zoveel voor de politieke en culturele ontwikkeling van Europa betekend als Karel. In een moeilijke tijd, gekenmerkt door politieke kleinzieligheid en voortdurende machtsstrijd, slaagde Karel de Grote erin zijn heerschappij over het grootste deel van West- en Centraal-Europa uit te breiden. Uitbreiding vond plaats door succesvolle oorlogen en veroveringen. Het is moeilijk om dichtbij de gebeurtenissen van de vroege middeleeuwen te komen, maar dankzij verhelderende bronnen en zijn eigen kennis van die tijd slaagt Dick Harrison erin een levendig beeld te schetsen van de opkomst van het Frankische rijk tijdens Charles’ lange regering.

Karel de Grote leefde zo’n twaalf eeuwen geleden, en toch is hij als koning der Franken, als Frankisch keizer van de christelijke wereld en als vader van Europa, nog steeds prominent aanwezig in het collectief geheugen. Een brugfiguur in een tijdvak waarin een oude wereld aftakelde en een nieuwe beschaving aarzelend haar eerste passen zette. Ook in zijn eigen tijd sprak Karel de Grote tot de verbeelding. Zijn hoge leeftijd en zijn lange gestalte – hij was uitzonderlijk groot voor die tijd – gaven voeding aan talloze verhalen. Het mythische beeld van de dappere, grootse vorst dreigt daarom de historische werkelijkheid te overschaduwen. Dit is een biografie van de man, zijn prestaties en zijn tijd.

Karel de Grote veranderde het Frankisch Rijk in het grootste West-Europese rijk van de vroege middeleeuwen en verwierf daarmee een bijna mythische status en is één van de beroemdste ridderkoningen uit de geschiedenis. Weinig heersers hebben door de eeuwen heen zoveel betekend voor de politieke en culturele ontwikkeling van Europa. In een roerige tijd die werd gekenmerkt door constante machtsstrijd, slaagde Karel de Grote erin zijn heerschappij over een groot deel van wat nu de Europese Unie is te vestigen.

In de loop der tijd heeft de legendarische keizer de historische figuur weliswaar overgenomen. De scheidslijn tussen wat waargebeurd en wat legende is, is flinterdun. Dankzij verhelderende bronnen en de meest actuele wetenschappelijke inzichten, weet historicus Dick Harrison een levendig historisch beeld te schetsen van zijn lange regeerperiode. “Karel den Store werd vertaald door Ger Meesters.

Meesterverteller, Dick Harrison is hoogleraar aan de universiteit van Lund en Zwedens bekendste historicus. Hij schrijft blogs, artikelen, romans en non-fictieboeken en maakt tv-documentaires over Europese en Zweedse geschiedenis. Zijn werk is vertaald in het Deens, Noors, Duits en Nederlands. In België en Nederland zijn van zijn boeken al bijna 50.000 exemplaren verkocht.

Dick Harrison Karel de Grote Erfgenaam van Rome, vader van Europa 190 bladz. geïllustreerd uitg. Omniboek ISBN 9789401919746

https://www.stretto.be/2024/01/16/dick-harrison-heksenjacht-een-geschiedenis-over-angst-repressie-en-vrouwenhaat-een-beklemmende-maar-verrijkende-uitgave-van-omniboek/

https://www.stretto.be/2023/07/13/dick-harrison-christina-van-zweden-koningin-zonder-land-beschermvrouwe-van-de-kunst-een-uitgave-van-omniboek/

https://www.stretto.be/2023/06/04/dick-harrisons-geschiedenis-van-de-slavernij-van-mesopotamie-tot-moderne-mensenhandel-een-uitgave-van-omniboek-beschamend-maar-essentieel-2/

https://www.stretto.be/2023/03/15/dick-harrison-hendrik-viii-koning-hervormer-tiran-een-uitgave-van-omniboek/

https://www.stretto.be/2022/11/07/dick-harrison-toetanchamon-de-farao-het-graf-en-de-ontdekking-een-fascinerende-uitgave-van-omniboek/

https://www.stretto.be/2022/09/29/dick-harrison-over-de-dertigjarige-oorlog-als-allereerste-wereldoorlog-1618-1648-een-bijzonder-interessante-uitgave-van-omniboek-2/

https://www.stretto.be/2020/11/11/dick-harrison-de-volksverhuizingen-de-geschiedenis-van-west-europa-375-800-een-uitgave-van-omniboek/