Mariëlle Hageman, “Iteko Het leven van Margaretha Jacoba de Neufville (1775-1856)”, een uitgave van Van Oorschot.

Historica en schrijfster Mariëlle Hageman reconstrueerde op sprankelende wijze een bewogen periode uit het leven van de schrijfster, Margaretha Jacoba de Neufville, die haar hele leven kreupel was. Ze ging op zoek naar hoe het verder ging met haar en biedt daarmee aan de hand van haar testament en dagboeken, een intieme inkijk in een 19de eeuws vrouwenleven.

Margaretha Jacoba de Neufville debuteerde mogelijk in 1821 met Galerij van beroemde mannen en vrouwen. In 1824 verscheen ‘De kleine pligten’, een roman in briefvorm over de huiselijke verplichtingen van welgestelde dames. Drie jaar later werden hierop twee vervolgdelen gepubliceerd. In 1829 verscheen van haar hand ‘De schildknaap’, de eerste Nederlandse historische avonturenroman. Een jaar later vertaalde ze de historische roman ‘Cinq-Mars’ (1826) van Alfred de Vigny. In 1836 schreef De Neufville ‘Elisabeth Basmooth’, waarover Potgieter zich in De Gids van het erop volgende jaar zeer negatief uitliet. In 1834 en 1840 verschenen twee kinderboeken die aan De Neufville kunnen worden toegeschreven. Na 1840 heeft ze niets meer gepubliceerd.

Margaretha Jacoba ‘Iteko’ de Neufville zou een van de populairste schrijfsters van de eerste helft van de 19de eeuw worden, maar in 1803 was haar hart vooral vol van liefde voor Henri Smissaert. Een ongelukkige liefde, want van haar vader mocht de welgestelde Iteko niet met hem trouwen. Ze schreef erover in dagboeken, waarin ze ook kritisch keek naar de gebeurtenissen en de maatschappij van haar tijd. De verwachtingen die die maatschappij had van vrouwen en ook van mannen, waaronder een geschikt huwelijk, en de Neufville’s eigen ideeën, en soms ongemak, lopen als een rode draad door haar dagboeken, en later ook door de romans en geschiedenissen die ze publiceerde. Een aanrader.

Mariëlle Hageman is schrijver en (kunst)historicus. Ze publiceert onder meer over de geschiedenis van Amsterdam en schreef bijvoorbeeld het succesvolle Het A’damboek, en recent “Amsterdam in de wereld, sporen van Nederlands gedeelde verleden”.

Mariëlle Hageman Iteko Het leven van Margaretha Jacoba de Neufville (1775-1856) 256 bladz. uitg. Van Oorschot  ISBN 9789028222021