Peter-Paul de Baar, “Theo Thijssen (1879-1943) Schrijver, schoolmeester, socialist”, een verrijkende uitgave van Van Oorschot.

Deze uitgebreide biografie geeft niet alleen een beeld van Thijssen als mens en literator maar laat ook zien hoe actueel veel van zijn ideeën over onderwijs nog steeds zijn. Theo Thijssen (1879-1943) is vooral bekend als schrijver van “Kees de jongen” (1923). Dat nu honderdjarige boek is ‘eeuwig mooi’, net als het haar van Kees’ vriendinnetje Rosa Overbeek.

Thijssen schreef ook klassiekers als Schoolland, De gelukkige klas, Het taaie ongerief en (zijn eigen favoriet) Het grijze kind, maar in zijn eigen ogen was en bleef hij vooral onderwijzer. ‘Slechts’ 23 jaar stond hij zelf voor de klas, maar daarna diende hij het onderwijs als bestuurder van de onderwijzersvakbond en socialistisch politicus. De meeste van zijn romans schreef hij als vervolgverhalen in onderwijsbladen. Hij wilde dingen uitleggen: een beeld geven van de ‘kinderziel’, de universele angst ‘er niet bij te horen’, de ongelijke kans op ontplooiing, het belang van professionele autonomie van de leerkracht en de waarde van de schoolklas als gemeenschap.

Die thema’s weerspiegelden ook zijn eigen levensgeschiedenis: van vroeg vaderloze schoenmakerszoon in de Amsterdamse Jordaan tot Tweede Kamerlid – met alle onzekerheden die zo’n sprong voorwaarts met zich meebrengt. Deze uitgebreide biografie geeft niet alleen een beeld van Thijssen als mens en literator maar laat ook zien hoe actueel veel van zijn ideeën over onderwijs nog steeds zijn.

Peter-Paul de Baar (1952) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.  Van 1989 tot 2018 was hij hoofdredacteur van het maandblad Ons Amsterdam. In 1995 was hij mede-oprichter (en hij is nog steeds bestuurder) van het Theo Thijssen Museum in  Amsterdam. Hij bereidt een biografie over schrijver/onderwijzer Thijssen voor. Daarnaast is hij freelance-journalist.

Peter-Paul de Baar Theo Thijssen Schrijver, schoolmeester, socialist 544 bladz. Uitgeverij Van Oorschot ISBN 9789028230361