“Schubert, Silver-Garburg Piano Duo” op het label Berlin Classics. Klassieke helderheid met een geweldig gevoel voor innemende romantiek. Magnifiek!

Het schitterend pianoduo, Silver-Garburg brengt op 2 augustus 2024 een dubbelalbum uit met pianomuziek voor vier handen van Franz Schubert. Het duo zet zich in voor hun absolute kernrepertoire, waarvoor het al jaren over de hele wereld wordt gewaardeerd. Of ze nu regelmatig optreden in de Weense Konzertverein, in de VS, Australië of de rest van Europa, Silvan Silver & Gil Garburg zijn opgegroeid met deze muziek en inspireren overal hun publiek. Niet te missen!

„Du und ich – wir sind eins. Ich kann dir nicht wehtun, ohne mich zu verletzen.“  (Mahatma Gandhi)

„Um einen guten Liebesbrief zu schreiben, musst du anfangen, ohne zu wissen, was du sagen willst, und endigen, ohne zu wissen, was du gesagt hast.“ (Jean-Jacques Rosseau).

Het hemels Silver-Garburg Piano Duo is een muzikaal duo bestaande uit de Israëlische pianisten Sivan Silver en Gil Garburg, bekend om hun uitvoeringen van klassieke en hedendaagse muziek, evenals originele transcripties en arrangementen van werken voor piano vierhandig en twee piano’s.  

Sivan Silver (1976) studeerde cum laude af aan de muziekafdeling van de Thelma Yellin School of the Arts, en behoorde tot de Young Musicians Unit van het Jerusalem Music Center. Ze studeerde piano bij Rina Weiss, Neima Rosh, Yahli Wagman en Arie Vardi, en theorie en compositie bij Sergiu Natra en Yitzhak Sadai, aan de Rubin Academie van de Universiteit van Tel Aviv (omgedoopt tot Buchmann-Mehta School of Music), en aan de Universiteit van Hannover van muziek, drama en media . Silver is de eerste prijswinnaar in de Ben-Haim Competitie (1993), in de Adriana Katz Competitie aan de Tel Aviv Academy of Music (1994), in de Clermont Competitie (1996), in de Viotti-Valsesia International Competition, Italië ( 1997), in de YMFE-competitie, Duitsland (1999), en in de International Piano-Fabia Competition, Italië (1999).

Gil Garburg (1975) studeerde aan het Israëlische Conservatorium voor Muziek in Tel Aviv, bij Hava Armonn en aan de Thelma Yellin High School of the Arts, en studeerde cum laude af. Hij heeft regelmatig beurzen gewonnen van de America-Israel Cultural Foundation. Hij studeerde ook compositie bij professor Sergio Natra. Sinds 1993 studeerde hij bij Arie Vardi, eerst aan de Rubin Academie van de Universiteit van Tel Aviv en vervolgens aan de Hanover University of Music, Drama and Media. Hij won de eerste prijs in de voorjaarscompetities van de America-Israel Cultural Foundation (1996), en de tweede prijs in de internationale competitie vernoemd naar Porino in Italië. Hij won de derde prijs op het internationale concours ter nagedachtenis aan Sjostakovitsj in Duitsland (1997). Hij won de eerste prijs op de IBLA International Competition (1998),  en de eerste prijs op de Brahms International Competition in Hamburg (1999).  Het paar richtte het duo in 1997 op tijdens hun studie in Hannover, Duitsland.  In 1998 wonnen ze als duo de eerste prijs in de IBLA International Competition.

Na twintig jaar samenspelen, hebben Sivan Silver en Gil Garburg zich gevestigd aan de top van de muziekwereld. Nu zet het pianoduo zich in voor de componist met wie het voor beiden allemaal begon: Franz Schubert. “Het eerste stuk voor piano vierhandig dat we ooit samen speelden was de geliefde Fantasie in F mineur”, meldt Gil Garburg. Hij en zijn partner zijn een stel sinds ze samen piano studeerden in Israël en Hannover. Tijdens hun studententijd traden ze op als pianoduo. Ze wonen nu met hun zoon in Berlijn en kunnen terugkijken op een aantal indrukwekkende opnames. Sinds 2014 bekleedt het duo Silver-Garburg een van de weinige bestaande lectoraten voor pianoduo’s aan de Kunstuniversiteit van Graz.

Samen brengen ze als geen ander pianoduo de emotionele diepgang en het menselijk drama uit Schuberts pen over, een schatkamer van pianokunst. Schubert was een gepassioneerd componist van muziek voor piano vierhandig. Hij liet een ware schat achter, die nu stukje bij beetje weer met leven wordt gevuld door het pianoduo. Je hoort werken die hij in het laatste jaar van zijn leven, 1828, componeerde. Het programma begint met de Fantasie in F mineur, waarschijnlijk het bekendste werk voor piano vierhandig.

Deze Fantasie voor vierhandig klavier in fa klein uit 1828, opgedragen aan Caroline Esterhazy (foto), vertegenwoordigt weliswaar, hoewel terecht beroemd, slechts een klein deel van Schuberts muziek voor vierhandig piano. Het is daarentegen een buitengewoon werk, dat het toenemend belang van dit genre aantoonde. De muziek geeft daarenboven een duidelijk beeld van Schuberts innerlijk leven, van een man die schreef, ‘Elke avond als ik naar bed ga, hoop ik dat ik nooit meer wakker word, en elke ochtend hernieuwt mijn verdriet”.

Een ander hoogtepunt is het gepassioneerd Allegro in la klein, een maand na de Fantasie gecomponeerd, bekend onder de postume titel “Lebensstürme”. Het gevoel van vier handen die over het toetsenbord lopen, is levendig en direct. De klank van het instrument roept de sfeer op van een intiem Biedermeier-salon, van het soort dat Schubert zelf moet gekend hebben tijdens de Schubertiaden.

De Fuga in mi klein, oorspronkelijk voor orgel gecomponeerd, verscheen dankzij Anton Diabelli ook voor piano. Slechts korte tijd na het voltooien van zijn Fantasie schreef Schubert nog een monumentale pianosonate: het Allegro in a mineur. Ook hier komt de titel “Lebensstürme” eveneens van Anton Diabelli. Het Rondo in A wordt ook wel Schuberts “Zwanenzang” genoemd vanwege zijn sonoriteit en prachtige melodieën. Het is een van de favoriete stukken van Silvan Silver. De focus van de tweede cd ligt op de vierdelige sonate in C, het zogenaamd “Grand Duo”, Schuberts langste werk voor piano vierhandig. De tweede cd wordt afgerond met de As-majeurvariaties D 813, die ook Schuberts bewondering voor Beethoven weerspiegelden. Beide werken ontstonden in de zomer van 1824.

Kort na de opnamedagen overleed de geluidstechnicus van de omroephal van Bremen, Renate Wolter-Seevers (1959-2022)  (foto), de levenslange vriendin van Sivan. Ze liet een grote stilte achter, in de ware zin van het woord. Ze stond nl. al jaren aan de zijde van het duo, en nam zowel hun debuutalbum op bij Berlin Classics met Petruschka & Sacre du Printemps uit 2015, als het daaropvolgend album, “Illumination” (2019). Nu zou ze de Schubert begeleiden en was al met de eerste correcties begonnen. Lange tijd was het zelfs de vraag of deze eerste opname überhaupt wel zou verschijnen. Het duurde bijna twee jaar voor Silvan Silver en Gil Garburg de laatste correcties konden doorvoeren. Maar dit was de enige manier om de herinnering vast te houden aan een groot persoon die achter vele uitstekende producties van de afgelopen decennia stond. Deze magnifieke dubbel cd is dan ook aan Renate opgedragen.

 Tracklist :

CD 1

– Fantasie in f-Moll Op. 103, D. 940

– Fuge in e-Moll Op. Op. posth. 152, D. 952

– Allegro a-Moll “Lebensstürme”, Op. posth. 144, D 947

– Rondo A-Dur, Op. 107, D 951,

CD 2

– Sonate C-Dur, Op. Posth. 140, D. 812

– As-Dur-Variationen D 813

Schubert Silver-Garburg Piano Duo 2 cd Berlin Classics 0303014BC

https://www.stretto.be/2020/09/16/brahms-piano-concerto-after-op-25-haydn-variations-door-het-silver-garburg-piano-duo-en-de-wiener-symphoniker-o-l-v-florian-krumpock-op-het-label-berlin-classics-fenomenaal/

https://www.stretto.be/2020/09/16/igor-stravinsky-pianistiek-vuurwerk-op-2-pianos-door-het-piano-duo-silver-garburg-op-het-label-berlin-classics-fantastisch-niet-te-missen/