“Paris est une fête”, door Alexandra Soumm (viool) en het Orchestre de Chambre Pelléas o.l.v. Benjamin Levy, op het label Fuga Libera. Magnifiek!

Van het Tweede Keizerrijk tot de Roaring Twenties brengen Alexandra Soumm, het Orchestre de Chambre Pelléas en Benjamin Levy een heerlijk, nostalgisch, muzikaal portret van de Lichtstad, dat zeventig jaar muziek omvat.

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog, droomde een nieuwe generatie  van een andere wereld. Met de komst van de Amerikaanse geallieerden, deden de Jazz  en nieuwe dansen hun intrede in Parijs. Een Parijs cabaret belichaamde deze vernieuwing en  feestelijke explosie, en trok kunstenaars als Cocteau, Milhaud, Picasso, Diaghilev, Rene Clair, Maurice Chevalier, Stravinsky en Coco Chanel aan. Gastheren waren de pianisten Jean Wiéner en Clément Doucet. Ze speelden Chopin of Wagner, facon jazzy (ze maakten er foxtrots van), maar ook Cole Porter, Jerome Kern en Gershwin, en dit tot in de late uurtjes…

In 1919, bij zijn terugkeer uit Brazilië, waar hij onder de indruk was geraakt van de folklore en een populair liedje uit die tijd, “O Boi no Telhado”, had Darius Milhaud (foto)  in Montmartre, met zijn componistenvrienden, een groep gevormd, de latere “ Les Six ”. Hij stelde deze melodie voor aan Jean Cocteau, de belangrijkste animator van de groep, voor het balletconcertproject dat hij met deze vrienden wilde uitvoeren om het succes van Satie’s “Parade” te vergroten. Het ballet kreeg de titel “Le Boeuf sur le Toit”, de letterlijke vertaling van de naam van het Braziliaans liedje.

Vanaf februari 1921, was Milhaud vaak te horen terwijl hij, in het gezelschap van Georges Auric en Arthur Rubinstein , een zeshandige versie uitvoerde in La Gaya, een bar gelegen aan de rue Duphot 17, eigendom van Louis Moyses. De aanwezigheid van Cocteau en zijn kring maakte La Gaya erg populair en toen Moyses overstapte, in december 1921, naar zijn bar aan de rue Boissy-d’Anglas 28, hernoemde hij het tot Le Boeuf sur le Toit, ongetwijfeld om ervoor te zorgen dat Milhaud, Cocteau en hun vrienden hem daar zouden volgen, wat ze ook deden. In de loop van de tijd werd dit etablissement zo’n cultureel icoon dat in Parijs algemeen werd aangenomen dat Milhaud zijn balletkomedie naar de bar had vernoemd, terwijl het andersom was.

Le Boeuf sur le Toit genoot onmiddellijk succes vanaf het moment dat het werd geopend en werd al snel hét centrum van de Parijse cabaretvereniging waarover het gedurende de jaren twintig regeerde. Op de openingsavond speelde pianist Jean Wiéner, die Moyses had meegebracht uit La Gaya, deuntjes van Gershwin, op drums begeleid door Cocteau en Milhaud. Volgens Maurice Sachs bestond het publiek op de openingsavond uit Picasso, Diaghilev, René Clair en… Maurice Chevalier.

Le Boeuf sur le Toit bracht allerlei soorten artiesten samen, nieuwsgierig naar jazz zoals gespeeld in de Verenigde Staten. De pianist Eugene McCown, net aangekomen uit zijn geboorteland Missouri, deed in de eerste maanden veel om het Parijs publiek vertrouwd te maken met de foxtrot, Kentucky en blues. Picabia ’s inmiddels beroemd dadaïstisch werk L’oeil cacodylate (foto) domineerde het podium, maar Le Boeuf sur le Toit was vooral aan muziek gewijd. Je kon er Eugene McCown jazz horen spelen, Jean Wiéner, Bach, de virtuoze pianist Clément Doucet, Cole Porter, of Marianne Oswald, liedjes van Kurt Weill. Stravinsky, Francis Poulenc en Erik Satie behoorden tot de frequente gasten, maar ook de jonge Amerikaanse componist Virgil Thomson en andere klassieke muzikanten uit de Group de Six.

“La Bourrée fantasque”, oorspronkelijk een pianowerk, gecomponeerd door Emmanuel Chabrier (foto) in 1891, werd opgedragen aan Édouard Risler, pianist en vriend van de componist. Het werk ontleent een deel van zijn titel aan de dans, “La Péroue” en is opgebouwd rond twee thema’s. De eerste, zeer levendig opgemerkt, met veel enthousiasme, en marcatissimo, met zijn vele herhaalde noten en zijn dynamische uiterlijk, heeft een gehamerde en populaire kleur die countrydans oproept. De tweede, bekende molto espressivo, heeft een heel ander karakter, van grote zoetheid en een melodische besluiteloosheid die uiteindelijk wordt opgelost in lyrische volheid. Terwijl het begin van het stuk in C mineur is, maar door de ongewijzigde gevoeligheid met modalisme getint is, is het tweede thema in F, zeer chromatisch. Na verschillende expressieve modulaties is het einde in C majeur, “in een vrolijk geraas”.

Chabrier maakte een eerste schets van de orkestratie, maar voltooide deze niet. Een van de meest uitgevoerde orkestversies was die van Felix Mottl, voor het eerst uitgevoerd in maart 1898 in Parijs door het Lamoureux – orkest. Een andere versie was die van Charles Koechlin en in maart 1924, in première gespeeld door het orkest van de Société des concerts du Conservatoire onder leiding van Albert Wolff en in 2012 opgenomen door het Radio-Sinfonieorchester Stuttgart van de SWR onder leiding van van Heinz Holliger. Ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van de componist voltooide Robin Holloway de originele orkestratie van Chabrier: de eerste uitvoering van deze nieuwe versie werd in februari 1994, in Londen gegeven door de Engelse Northern Philharmonia onder leiding van Paul Daniel. Ontdek het werk hier in de orkestratie van Thibault Perrine (foto).

Aangaande kamermuziek componeerde Maurice Ravel (foto), 2 Sonaten voor piano en viool (respect. in 1897 en 1923-1927), een enkel Strijkkwartet (1902-1903), Introductie en Allegro (1905), een enkel Pianotrio (1914), een Sonate pour violon et violoncelle (1920-1922), “Berceuse sur le nom de Gabriel Fauré” (1922), en “Tzigane” (1924). “Tzigane”, een rapsodie uit 1924, werd opgedragen aan de Hongaarse violiste Jelly d’Aranyi (foto).

Ravel componeerde het werk in Montfort-l’Amaury in het voorjaar van 1924. In de oorspronkelijke versie uit 1924, bestond de begeleiding uit een luthéal (foto), een voorloper van de geprepareerde piano. Boven de vioolpartij stond vermeld: “Violon et piano (ou luthéal)”. De luthéal is een soort geprepareerde piano waarmee de klankkleur veranderd kan worden. Qua klank iets tussen een harp, een klavecimbel en een piano in. In latere versies werd de solist in Tzigane begeleid door piano of het orkest.

“Tzigane” wordt tegenwoordig vaak uitgevoerd in Ravels eigen arrangement voor viool en orkest. De eerste uitvoering van Tzigane met piano-luthéal (foto) vond plaats in 1924, in de Parijse Salle Gaveau, door de violist Samuel Dushkin en de ‘luthéalist’, Beveridge Webster. Na glissando’s, dubbelgrepen, octaven, flageoletten, snelle loopjes, pizzicati, trillers en tremoli op de viool solo, voegt zich de harp (of in de pianoversie, de piano) in, waarna de viool en orkest of piano, samen een dansend thema spelen. Dit thema ontwikkelt zich als een heuse czardas in de lijn van Wieniawski en Sarasate.

Het programma van deze sublieme cd bevat ook Bizets magnifieke Symfonie in C, gecomponeerd in twee maanden tijd, toen de Franse componist nog maar 18 jaar! oud was. De jonge, 17-jarige Georges Bizet (1838-1875) (foto) had nl. de symfonie in C van zijn leermeester, Charles Gounod, gehoord, en besloot om ook een symfonie in C te componeren. Zijn symfonie bleef echter onbekend en werd pas in 1935! gespeeld. De weduwe van Bizet, de joodse Geneviève Halévy (1849-1926) (foto), gaf het manuscript aan Reynaldo Hahn, die het samen met andere documenten doorgaf aan de archieven van de conservatoriumbibliotheek, waar het in 1933 werd gevonden door de musicoloog, Jean Chantavoine, die ook secretaris van het Conservatoire national supérieur de musique was.

Hij onthulde het bestaan van deze symfonie in het magazine, “Ménestrel”, en kort daarna toonde Bizets eerste Engelse biograaf, Douglas Charles Parker, (1885-1970), het manuscript aan de dirigent, Felix Weingartner (1863-1942). Hij dirigeerde de magnifieke symfonie met het meer dan subliem, Mahleriaans! Andante-Adagio, in februari 1935, in Bazel, in première. Weingartner was nl. van 1927 tot 1934, chef-dirigent van het Sinfonieorchester Basel en docent aan de Musik-Akademie der Stadt Basel.

Alexandra Soumm (1989) is een Franse violiste uit Montpellier. Haar Oekraïense vader en grootvader waren violisten. Ze groeide op in Montepellier en woont in Parijs. Ze begon op vijfjarige leeftijd met vioolspelen en twee jaar later, op zevenjarige leeftijd, gaf ze haar eerste optreden. Van 2000 tot 2008, volgde ze een voorbereidingscursus aan de Universiteit van Graz. Ze studeerde aan de Muziek- en Kunstuniversiteit van de stad Wenen bij Boris Kuschnir . Soumm neemt deel aan evenementen met jonge muzikanten, zoals het Ilumina Festival in Brazilië. In 2012 richtte ze samen met Maria Mosconi, altiste, en pianiste Paloma Kouider de organisatie Esperanz’Arts op. In 2019 telde het honderd leden en werkte het samen met ziekenhuizen, gevangenissen en scholen.

Bejamin Levy (1974), de broer van de danseres en choreografe, Marion Levy, is afgestudeerd aan het Conservatoire national supérieur de musique de Lyon (percussie) en het Conservatoire national supérieur de musique de Paris (analyse en directie). Hij was ook een student van David Zinman aan de American Academy of Conducting in Aspen in de VS. Hij ontving de prijs voor Révélation Musicale de l’Année van het Syndicat de la Critique Dramatique et Musicale en was in 2008, winnaar van Jeune Talent – Chef d’Orchestre van ADAMI (Société civile pour l’administration des droits des artistes et musiciens interprètes). Hij is de oprichter en muzikaal leider van het Orchestre de Chambre Pelléas, dat meerdere malen heeft opgetreden in het Concertgebouw in Amsterdam, het Théâtre des Champs-Élysées, het Châtelet, de Opéra-Comique, de Cité de la musique, in MC2 –Grenoble, evenals in het kader van de festivals van Feldkirch (Oostenrijk), Nomus (Servië), Radio-France in Montpellie, Les Folles Journées de Nantes en Auvers-sur-Oise.

Na deelname aan een monografische cd gewijd aan Régis Campo, publiceerde hij in de zomer van 2014, zijn eerste opname op Zig-Zag Territoires, met de violist Lorenzo Gatto. Naast assistent van Marc Minkowski (bij de Opera van Parijs, de Salzburger Festspiele en de Amsterdamse Opera), was hij van 2009 tot 2011, geassocieerd-dirigent van de Nederlandse Radio Orkesten en werd tweemaal bekroond met een Diapason d’Or voor zijn dvd-opnames met de Compagnie Les Brigands. Hij dirigeert nu het Nationaal Orkest van Cannes en trad meerdere malen op met zijn zus, Marion Levy.

Tracklist:

Milhaud: Cinéma Fantaisie for Violin and Orchestra, Op. 58b (After Le bœuf sur le toit, Cadenza by Arthur Honegger)

Chabrier: Bourrée fantasque (Arr. for Violin and Orchestra by Thibault Perrine)

Ravel: Tzigane

Bizet: Symphony in C

Paris est une fête Alexandra Soumm Orchestre de Chambre Pelléas, Benjamin Levy cd Fuga Libera FUG813