WILLIAM LAWES EN DE LYRA VIOL (GAMBA)

Harmonia mundi gaf de nieuwe cd uit van gambist Richard Boothby. Hij speelt de integrale dansen voor solo Lyra gamba van William Lawes. Deze hoofse muziek uit de eerste helft van de 17de eeuw in Engeland charmeert door de intieme, rustieke klank.

Lyra gamba

De lyra viola da gamba was in de barok een vooraanstaande telg uit de gamba familie. Het was iets groter dan een altviool, maar werd rechtop gehouden en bespeeld als een kleine cello. Het had een nobele, fragiele, melancholische en zoete klank. De lyra viel na de barok uit de mode. Gelukkig hebben we nog een kleine, maar schitterende verzameling van solo werken, waaronder deze van William Lawes, de componist van inventieve en speelse muziek van het begin van de 17de eeuw.

Geschikt melodie instrument

De gamba’s waren bijzonder geliefd in het Frankrijk en Engeland van de eerste helft van de 17de eeuw. Hele bloemlezingen of anthologieën voor het instrument verschenen met werk van Engelse componisten als John Cooper, John Jenkins, Christopher Simpson en Charles Coleman. Als gevolg van het aantal snaren (gut strings) die dicht tegen elkaar liggen, kan de lyra gamba polyfone texturen benaderen, en vanwege zijn klein formaat en groot bereik is het geschikt voor complexe en snelle melodische lijnen. Lawes was één van de beroemdste Engelse componisten van de 17de eeuw die dansen componeerde voor deze lyra viola da gamba.

William Lawes

Werkzaam als gambist en luitist aan het hof van Charles I, wordt de Engelse componist Lawes (1602-1645) vandaag het meest bewonderd voor zijn viol consort suites, zijn sublieme suites voor gamba ensemble. Zijn solo composities voor de Lyra-gamba worden hier uitgevoerd door Richard Boothby, stichtend lid van het befaamd, Engels gamba ensemble (consort) “Fretwork”. Hij speelt de dansen (Coranto’s, Almains en Sarabands) op een waardevol, historisch instrument, dat deel uitmaakt van de Kessler Collection in het museum van de Royal College of Music in Londen.

Richard Boothby

Na studies bij de Engelse musicoloog David Fallows in Manchester en bij Nikolaus Harnoncourt in Salzburg, richtte Boothby in 1984 het “Purcell Quartet” op en was in 1985 stichtend lid van “Fretwork”. (Frets zijn de inkepingen op de hals van gitaar en gamba’s). Sindsdien is zijn carrière verbonden aan deze twee heel bijzondere ensembles, waarmee hij het breedste repertoire voor gamba uitvoert en opneemt, van de vroegste muziek tot de nieuwste hedendaagse muziek. Met het Purcell Quartet nam hij voor Hyperion en Chandos bijna 50 cd’s op. Met Fretwork nam hij voor Virgin Classics en Harmonia Mundi meer dan 30 cd’s op. Niet te missen. Hij transcribeerde ook klaviermuziek van J. S. Bach voor gamba’s, o.a. Bachs Goldberg Variaties met Fretwork. Schitterend.

William Lawes Complete Music for Solo Lyra Viol Richard Boothby cd Harmonia Mundi HMU907625