DE KONINGIN ELISABETH WEDSTRIJD 2016 OP CD

Op 4 cd’s werden enkele van de meest memorabele momenten van 2016 vastgelegd, waaronder de goddelijke uitvoering van Rach. 3 door… Lukáš Vondráček. Niet te missen!

Twee hemelse Mozarts

Er zijn geen woorden om de emoties en het muzikaal-artistiek niveau van de uitvoeringen op de Koningin Elisabeth Wedstrijd te beschrijven. De live cd opnamen zijn weliswaar dé manier om dit alles enigszins te herbeleven. Uit de bijzondere halve finales, opgenomen in Flagey, koos men voor magistrale uitvoeringen van kamermuziek en concerti van Mozart door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie o.l.v. Paul Meyer. Men koos voor het Concerto nr. 20 in re klein KV 466 door Alexander Beyer en voor het Concerto nr. 21 in do groot KV 467 door Lukáš Vondráček. Misschien dan toch wel dé twee, echt meer dan ongelooflijke revelaties van dit jaar. Wie weet.

Fiorini en Ledoux

Ook de twee bijzondere verplichte werken werden geregistreerd. Voor de opname van het verplicht werk van de halve finale, “Tears of Light” van Fabian Fiorini (°1973), koos men heel begrijpelijk voor de uitvoering door Alexander Beyer. Voor de opname van het verplicht werk van de finale met ons meer dan schitterend Nationaal Orkest van België o.l.v. de geweldige en nog meer schitterende Marin Alsop (BRAVO!!!), werd gekozen voor “A Butterfly’s Dream” van Claude Ledoux (°1960) door Chi Ho Han. Inderdaad, fantastisch, heel, heel terecht.

Hun solo werken op cd 4

Eerste of vierde prijs, of de zes namen afgeroepen in alfabetische volgorde, speelt hier nu eens geen rol. De 12 meer dan fenomenale pianisten/finalisten dit jaar zijn Alexander Beyer, Dmitry Shishkin, Hans H. Suh, Alberto Ferro, Chi Ho Han, Atsushi Imada, Aljoša Jurinić, Yoonji Kim, Henry Kramer, Kana Okada, Larry Weng en Lukas Vondracek. De prachtige 4de cd verrast met opnamen van Debussy’s “Rêverie” door Aljoša Jurinić, Chopins magnifieke Ballade nr. 1 in sol klein op. 23 door Leonardo Pierdomenico, Ravels aanstekelijk “Alborada del gracioso” uit “Miroirs” door Larry Weng, Prokofievs Sonate nr. 2 in re klein op. 14 door Kana Okada, Ravels magische “Ondine” uit “Gaspard de la nuit” door Ruoyu Huang, Liszts Hongaarse Rapsodie nr. 12 door de memorabele Alberto Ferro (de opname van zijn 1ste Rachmaninov staat op cd3), Rameau’s “Les niais de Sologne” door Kana Okada en Prokofievs 4 Etuden op. 2 door Dmitry Shishkin. Stuk voor stuk, top!

MUSO

MUSO werd in het najaar van 2011 opgericht door Olivier Vannieu. Na 8 jaar samenwerking met Jordi Savall voor de oprichting en ontwikkeling van het befaamd label Alia Vox, begon hij in 2006 samen met Barbara Hendricks haar Arte Verum label uit te voeren. Hij hielp ook mee aan de lancering van Paradizo, de platenmaatschappij van klavecinist en dirigent Skip Sempé. Sinds 2007 is hij ook verantwoordelijk voor de discografische edities van de Koningin Elisabethwedstrijd (piano, zang en viool).

Archiefopnamen

Dit jaar is er een belangrijke nieuwigheid. Ter gelegenheid van “75 jaar Ysaÿe- & Koningin Elisabethwedstrijd” bracht het label MUSO ook cd’s uit met viool- en pianowerken. MUSO keek in het archief van de Wedstrijd en vond een groot aantal, unieke opnamen van laureaten, zowel met orkest als kamermuziek. Voor de eerste reeks heruitgaven met piano koos men om telkens een volledige cd te wijden aan één pianist. De keuze viel op Jean-Claude Vanden Eynden (3de prijs 1964), Abdel Rahman El Bacha (1ste prijs 1978) en Frank Braley (1ste prijs 1991).

Solo en met orkest

Op de cd van Jean-Claude Vanden Eynden staan Schumanns12 Etudes symphoniques, op. 13, het Pianoconcerto n. 1 in Bes, S. 124 van Liszt en Beethovens Pianoconcerto nr. 1 in C, op. 15. Het Nationaal Orkest van België stond toen o.l.v. Franz André en Frits Celis. Op de cd van Abdel Rahman El Bacha staan Mozarts Pianosonate n. 17 in Bes, KV 570, “Scarbo” (uit “Gaspard de la nuit”) van Maurice Ravel, Islamay, op. 18 van Mily Balakirev en Prokofievs Pianoconcerto nr. 2 in G, op. 16. Het Nationaal Orkest van België stond in 1978 o.l.v.Georges Octors. Op de cd van Frank Braley staan Sonetto 123 del Petrarca van Liszt, Rachmaninovs, Variaties op een thema van Corelli, op. 42, Mozarts Pianosonate nr. 12 in F, KV 332 en Beethovens Pianoconcerto n. 4 in G op. 58. Ten tijde van Frank Braley werd ons Nationaal Orkest van België gedirigeerd door Ronald Zollman.

Mooi aanbod

Deze opnamen bieden op hun beurt de kans om de mooiste momenten uit de geschiedenis van de Wedstrijd te herbeleven. De 4cd box met de beste momenten van de KEW voor Viool 2015 is er ook nog. Op deze cd’s wordt u herinnerd aan Lim Ji Young, Aleksey Semenenko, William Hagen, Tobias Feldmann, Stephen Waarts, Mohri Fumika, Kim Bomsori, Thomas Reif en Rosanne Philippens. En er is nog een exclusieve aanbieding want er is nl. een onuitgegeven cd van een voormalige laureaat te verkrijgen via de websites www.cd-elisabeth.be en www.imkeb.be. En er is nog zo veel meer! Ga vlug eens kijken.

Verdeling door harmonia mundi/PIAS

In 2016 gebeurde de verdeling door het prestigieus Label harmonia mundi/PIAS. De nieuwe partner zorgde naast de verspreiding van de cd-box, ook voor de hele catalogus aan cd-boxen van de Koningin Elisabethwedstrijd. De VRT en de RTBF waren partners van de Koningin Elisabethwedstrijd en La Libre Belgique, De Morgen, Le Vif/L’Express en Knack waren de mediapartners voor de cd-box. Voor geen geld ter wereld te missen! want, zoals “Bozar” het zich terecht afvraagt, “wat zou het muziekleven in België voorstellen zonder de Koningin Elisabethwedstrijd?”

https://www.stretto.be/2021/05/30/queen-elisabeth-competition-piano-2013-2016-een-terugblik/