Op weg naar Santiago de Compostela

Santiago de Compostella, een stad in het noordwesten van Spanje, ligt in de provincie “A Coruña” in Galicië. De gecombineerde naam “Santiago de Compostella” betekent eigenlijk “Santiago”, bijgenaamd “Compostella”.

 “Sint-Jacobsroute op weg naar Santiago de Compostela”, een magnifiek lees- en fotoboek over de beroemdste pelgrimsroute aller tijden, neemt u, etappe per etappe, mee op pelgrimsreis door Frankrijk (de “Camino Francés” in 29 etappes) en Spanje (de “Camino Aragonés” in 6 etappes). Eindbestemming is de kathedraal van Santiago de Compostela. Al eeuwenlang ondernemen pelgrims de mythische tocht naar Santiago. Sommigen omwille van de sportieve uitdaging, anderen als bedevaart, velen om te ontsnappen aan de drukte van alledag. Gewapend met een rugzak, wandelschoenen en een pelgrimsstaf toont dit immens mooi boek de grootse kathedralen, uitgestrekte velden en steile wijngaarden, rustieke bergdorpen en uitzonderlijke paleizen.

“Sint-Jaconsroute” is een prachtboek. 320 pagina’s met zorgvuldig gerangschikte foto’s per etappe, prachtig en heel herkenbaar gefotografeerd, brengen u telkens een stap verder op de route, brengen u telkens een stukje dichter bij het einddoel. In het boek gaat het uiteraard ook over de geschiedenis van de Jacobs-legende en de verschillende routes.

Volgens een legende zou het graf van de apostel Jakobus de Meerdere, één van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven in de berg Libredón. Over het graf heen verrees een machtige basiliek.

De zoektocht naar voorspoed, verlossing en avontuur was en is vaak de beweegreden om op bedevaart te gaan naar Santiago de Compostela. Al sinds de 10de eeuw lokt het graf van de apostel Jacobus de Meerdere (“Sant Jago” of “Santiago”) jaar na jaar duizenden pelgrims uit heel Europa. De bedevaart wordt al eeuwenlang ondersteund door de Kerk, onder meer door de aanleg van betere wegen en de bouw van kloosters, hospitia en herbergen voor de groeiende stroom pelgrims. Daarbij vervulden vooral de benedictijnen een belangrijke rol. Hun kloosters ontstonden meestal aan een kruispunt van wegen.

Vandaag trekken pelgrims van over de hele wereld langs de Camino Francés van Roncesvalles in de Pyreneeën over de beroemde Puente la Reina naar het graf van de heilige Jacobus. De route leidt langs gotische kathedralen en romaanse kerken. De “camino Francés” loopt van Saint-Jean-Pied-de-Port in het Franse departement Pyrénées-Atlantiques naar Roncesvalles in de Spaanse Pyreneeën, over Zubiri en Pamplona naar Logroño. De camino vervolgt haar weg over Burgos en Carrión de Los Condes naar León en Villadangos del Páramo. Over Ponferrada en Portomarin, gaan de laatste etappes dan via Arzúa naar de magistrale kathedraal van Santiago.

De “Camino Aragonés” die in Puente la Reina uitkomt op de Camino Francés, loopt via de kathedraal van “San Pedro” in Jaca en het klooster van “San Juan de la Peña” in Arrés, via Sangüesa en Monreal, naar de “Santa María de Eunate” in Puente la Reina, de uiteindelijke vervulling van de menselijke ziel in een diepe, laat romaanse stilte.

Hoofddoel is weliswaar de onvoorstelbaar mooie kathedraal in Compostela. De “Plaza del Obradoiro”, vernoemd naar de voorgevel van de kathedraal, is het hart van Santiago de Compostella en wordt omringd door “el Catedral”, “el Palacio del Rajoy”, “el Hostal del los Reyes Católicos” en “el Colegio del San Jérónimo”. De immens barokke façade van de kathedraal dateert uit de 18de eeuw. De voorgevel wordt “Obradoiro” genoemd, wat “Goudwerk” betekent. In de deur aan de rechterzijde staat het standbeeld van María Salomé, aan de linkerzijde de vader van Santiago, Zebedeüs. Vanaf de balustrade ziet men aan de linkerzijde Santa Susana en San Juan, op de rechterzijde Santa Bárbara en Santiago el Menor. Het gebouw aan de rechterkant is het klooster. Aan de linkerkant, het “Pazo de Xelmírez” uit de 12de eeuw.

Wil u na onnoemelijke inspanningen en uitputting uitrusten in luxe, dan kan u terecht in het parador “Hostal de los Reyes Católicos”, een vijfsterrenhotel. Van daar uit kan U het “Pazo de Raxoi”, het bisschoppelijk paleis uit de 18de eeuw, thans gemeentehuis, bewonderen. Verder kan u naar de “Colexio de San Xerome”, nu een rectoraat, gesticht door de aartsbisschop Alonso III de Fonseca in de 16de eeuw voor studenten, het “Pazo de Xelmíre” uit de 12de- 13de eeuw, een belangrijk monument van de romaanse burgerlijke bouwkunst en de “Plaza de Abastos” met de markt van Abastos, één van de grootste markten van Spanje en het tweede meest bezochte monument van de stad. U kan naar de “Plaza de la Azabachería o Inmaculada” en “San Martín Pinario”, de Benedictijnse abdij uit de 11de eeuw, naar de “Plaza de la Quintana”, en naar het voormalig klooster “San Martín Pinario” uit de 18de eeuw, met de gelijknamige kerk. Al deze plaatsen worden in het boek besproken en met uitzonderlijk mooie foto’s aanschouwelijk gemaakt.

“Jakobsweg”, oorspronkelijk uitgegeven door Kunth Verlag in München, werd uit het Duits vertaald door Stijn Deblauwe. Het is geen boek over afzien, pijn en doorzettingsvermogen, het is een boek over devotie, transcendente ervaring en de bekroning door genade in zijn schitterendste vorm van verblindende schoonheid. Een mooier boek over Santiago is er niet! Een absolute, absolute must!

Sint-Jaconsroute Op weg naar Santiago de Compostela Iris Schaper Anke Benstem Silke Haas Anja Kauppert Uitg. Lannoo 320 bladz. geïllustreerd ISBN 978 94 014 3754 7