Burg Hohenzollern, meer dan een bezoek waard.

Op de 855 meter hoge Zollerberg biedt de trotse vesting Burg Hohenzollern, gelegen tussen Hechingen en Bisingen in Baden-Württemberg, tussen het Bodenmeer en Stuttgart, een majestueus panorama van wel 100 kilometer ver. Reeds vanop 30 kilometer afstand, van welke richting u ook komt, rijst de burcht majestueus op uit het mooi glooiend, landelijk groen. Glansrijke en duistere tijden bepaalden echter haar roemrijke 1000-jarige geschiedenis.

Het oorspronkelijk middeleeuws kasteel werd in 1423 na een belegering door de Swabische vrijsteden, veroverd en verwoest. In de 18de eeuw raakte het fort in verval. Koning Friedrich Wilhelm IV. van Pruisen liet de burcht tussen 1850 en 1867, groter en mooier dan ooit, door de Berlijnse architect Friedrich August Stüler, in romantisch, neogotische geest herbouwen. De burcht had na de wederopbouw in de 19de eeuw weliswaar een uitsluitend ceremoniële functie. Alleen de laatste Pruisische kroonprins Wilhelm woonde na zijn vlucht uit Potsdam, eind 1945, nog enkele maanden in het kasteel. Burg Hohenzollern is privé-eigendom. Sinds 1954 wordt het kasteel ook door de Prinzessin-Kira-von-Preußen-stichting voor vakanties voor misdeelde Berlijnse kinderen benut.

Het Huis Hohenzollern is sinds 1947 geen regerend geslacht meer maar Burg Hohenzollern is wel nog steeds eigendom van de familie. Naast het authentiek bewaard interieur wordt in het kasteel de kunstcollectie van de Pruisische geschiedenis uit het bezit van de familie en uit het voormalig Hohenzollernmuseum in Slot Monbijou tentoongesteld. Vandaag is het kasteel in het bezit van de Pruisische lijn van het Swabisch vorstenhuis der Hohenzollern. En als Georg Friedrich Prins van Pruisen, achter achterkleinzoon van keizer Wilhelm II, aanwezig is, wappert hoog op de toren, de vlag. Meestal zijn dan ook zijn vrouw prinses Sophie, hun twee zonen Prins Carl Friedrich en Prins Louis Ferdinand (°2013), dochter Prinses Emma (°2015) en het jongste gezinslid Prins Heinrich (°2016) aanwezig.

Burg Hohenzollern wordt als een privé-instelling in eigen beheer, zonder hulp van de overheid uitgebaat. De nodige middelen haalt de administratie uit de opbrengst van het museum, allerhande activiteiten o.a. door de “Prinzessin Kira von Preußen Stiftung”, en het eigen restaurant van het kasteel. Ongeveer 350.000 bezoekers bezoeken jaarlijks de Hohenzollern burcht. De gasten komen uit alle hoeken van de wereld. Dienovereenkomstig biedt het kasteel rondleidingen aan in verschillende talen.

Tijdens de rondleiding vernemen de bezoekers interessante en onderhoudende feiten uit het leven van de Hoogheden. Gekruid met anekdotes uit vroegere tijden, is de rondleiding onderhoudend en vermakelijk. In aanvulling op de prachtige “Grafensaal” en het “Blauwe” Salon, schitteren vooral de vele schatten en de harnassen, de Pruisische kroon, en de beroemde snuifdoos die Frederik de Grote ooit het leven redde. Muziek uit de 18de eeuw voor traverso op de achtergrond zorgt voor de gepaste sfeer.

Op de kaart van het café-restaurant staan bijzonder lekkere, regionale specialiteiten. Een aanrader is bv. gestoofde Rinderbäckle in rode wijnsaus met zelfgemaakte aardappelsalade. In de zomer is het café-restaurant in de kasteeltuin één van de aantrekkelijkste biertuinen in de regio. Combineer dit alles met een bezoek aan het 45 kilometer zuidwaarts gelegen, voormalig keurvorstelijk residentieslot van Hohenzollern-Sigmaringen in de Baden-Württembergse stad Sigmaringen. Dit slot is nu in het bezit van Karl Friedrich van Hohenzollern-Sigmaringen (°1952). Er wacht u een schitterende reis. Niet te missen!

http://www.burg-hohenzollern.com/startpage.html

http://www.schloss-sigmaringen.de