Beatrix Borchard “Het leven van Clara Schumann in brieven”.

Beatrix Borchard monteerde en reconstrueerde het persoonlijk leven van Clara Schumann aan de hand van haar brieven. Heel bijzonder!

Clara Schumann, geboren in Leipzig als Clara Josephine Wieck (1819-1896) was pianiste, componiste, en pianolerares. Ze was de dochter van de zangleraar, pianist en muziekpedagoog Friedrich Wieck. In 1840 trouwde ze met Robert Schumann.

De biografische montage van brieven, dagboeken, eigentijdse documenten en afbeeldingen schetst een gevarieerd beeld van het leven en werk van één van de belangrijkste musici van de 19de eeuw. De verschillende perioden van haar overdruk maar rijk gevuld leven worden aan de hand van brieven voorgesteld. Haar huwelijk en het tragisch einde van haar huwelijk met Robert Schumann, Clara Schumanns zelfbeeld als kunstenares, de levenslange vriendschap met Brahms en de korte relatie met de pianist en componist Theodor Kirchner (1823-1903), evenals haar relatie met haar kinderen en haar rol als zakenvrouw zijn de thema’s van deze boeiende biografie.

Achter de indrukwekkende pasteltekening van schilder Franz von Lenbach wordt een complexe, vertederende, assertieve persoonlijkheid zichtbaar. Dit standaardwerk omvat onder meer de inmiddels bekend geworden correspondentie van Clara Schumann met Theodor Kirchner en het medisch dagboek van Franz Richarz, de arts die Robert Schumann in het psychiatrisch ziekenhuis in Endenich nabij Bonn heeft behandeld.

Het boek toont Clara als de dochter, het wonderkind, de vrouw, moeder en minnares, en kunstenares die ze in haar 76 jaar durend leven is geweest. Dagboeken, correspondentie en composities getuigen van haar bewogen leven. Liefdesgeluk en het tragische einde van haar huwelijk met Robert Schumann, de ontmoetingen met beroemde tijdgenoten als Brahms en Chopin, evenals Clara’s relatie met haar kinderen en kleinkinderen, haar zelfbeeld als kunstenares en haar concerten. Clara was veel meer dan de getalenteerde echtgenote van een grote componist. Achter het delicaat, melancholisch gezicht stak een fascinerende, verrassend complexe, vertederende maar assertieve persoonlijkheid.

Het boek is een referentiewerk door de verbazingwekkende bronnen- en feitenkennis die Beatrix Borchard (°1950) heeft van haar van hoofdpersonage, haar tijd en haar milieu, familie, en de culturele en topografische omstandigheden rond Clara’s vele concertreizen vanaf 1856 tot 1888. De wereld van Clara Schumann is hier onvergelijkbaar aanschouwelijk gemaakt. Beatrix Borchard schreef eerder o.a. over Fanny Hensel, Pauline Viardot-Garcia en over Amalie Schneeweiss, de echtgenote van de violist Joseph Joachim. Subliem! Zeker lezen.

Beatrix Borchard Clara Schumann – Ihr Leben. Eine biographische Montage Mit einem Essay der Autorin “Mit Schere und Klebstoff” 431 bladz. Duits geïllustreerd Uitg. Olms ISBN 978-3-487-08553-1

https://www.stretto.be/2020/01/05/clara-schumann-jugendtagebucher-1827-1840-herausgegeben-von-gerd-nauhaus-und-nancy-b-reich-en-clara-schumann-musik-als-lebensform-van-beatrix-borchard-twee-heel/

https://www.stretto.be/2019/05/05/madame-schumann-en-clara-ragna-schirmer-speelt-muziek-van-clara-schumann-op-het-label-berlin-classics-subliem/

https://www.stretto.be/tussen-schumann-en-brahms-het-leven-van-clara-wieck-2/