Lannoo’s mooiste dorpen van Frankrijk

Zo maar eventjes 80% van de 36.600! Franse gemeenten telt minder dan 2000 inwoners. Bijna 30.000 gemeenten worden dus daarom als dorp beschouwd. Deze gids bevat een selectie van 1-, 2- en 3-sterrendorpen rond een kasteel in rode zandsteen of een abdij, of een dorp dat zich bevallig spiegelt in een fluisterende, kabbelende rivier. Stuk voor stuk onderscheiden ze zich door hun authenticiteit en waardevol patrimonium.

Gerberoy, Riquewihr, Pérouges, Roussillon, Mont-Saint-Michel, Espelette, Aubeterre-sur-Dronne, Rocamadour, Sancerre, het zijn namen die met hun bekoorlijke en sfeervol geplaveide straatjes, steegjes en pleintjes tot de verbeelding spreken. Die dorpen tussen olijfbomen of boven wijnranken vormen het erfgoed van de Franse ziel.

Onder “Les plus beaux villages de France” vallen momenteel 156 prachtige dorpen verspreid over 14 regio’s en 69 departementen. Het zijn o.a. Carennac (Dordogne), Collonges-la-Rouge (Corrèze), Flavigny-sur-Ozerain (Bourgondië), Roussillon (Vaucluse), Gordes (Provence), Venasque (Vaucluse), Tourtour (Provence) of Eguisheim (Elzas). Het zijn dorpen met een eeuwenoude geschiedenis, vestigingsdorpjes met leistenen daken, kleine vissersdorpjes, dorpjes in de bergen of op het platteland, dorpen met zonovergoten tuinen.

De Franse redactie van de Michelin-gids koos er om en bij de 250 uit om aan het publiek voor te stellen. Deze uitgave is er nu dank zij Lannoo ook in het Nederlands. Parels van cultureel erfgoed met een eeuwenoude sfeer, stuk voor stuk authentiek en tijdloos. De gids is ingedeeld in tien regio´s, van Nord-Pas-de-Calais en Picardië tot de Zuidelijke Alpen en de Côte d’Azur, inclusief Corsica. Binnen de regio’s staan de dorpen per departement alfabetisch gegroepeerd. Ook binnen het departement worden de dorpen in alfabetische volgorde beschreven.

Naast de historische monumenten en veel namen van Franse literaire en artistieke beroemdheden, zijn er de oker rode huisjes, kleine, bijzonder charmante hotels, de intieme “chambres d’hôtes”, rustieke fonteintjes en lokale markten, gezellige bistro’s en sublieme restaurants met de beste, dagverse lokale producten. Bij de 3-sterrendorpen leidt een wandelparcours u daarenboven langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Onvoorstelbaar mooi. Een prachtboek. Niet te missen!

De mooiste dorpen van Frankrijk 416 bladz. geïllustreerd Uitg. Lannoo ISBN 978-94010597-3