Bijzondere symfonieën en Rapsodieën van George Enescu door het BBC Philharmonic Orchestra o.l.v. Gennadi Rozhdestvensky

Deze release viert de prachtige Enescu-serie met de BBC Philharmonic in één box. De Roemeense componist was één van de begaafdste musici van de 20ste eeuw. Hij was een begenadigd violist en componist, een vooraanstaande dirigent, een volwaardige pianist en cellist en vooral ook, een beroemde vioolleraar.

“George Enescu” is nu een gemeente in de provincie Botoşani in Roemenië. Het bestaat uit de dorpen Arborea, Dumeni, George Enescu (Liveni), Popeni en Stânca. De gemeente is zo genoemd omdat de violist en componist George Enescu in het dorp Liveni werd geboren. Na zijn overlijden in 1955, kreeg het dorp zijn naam. Enescu was de vioolleraar van o.a. Yehudi Menuhin, Christian Ferras, Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux, Serge Blanc en Ida Haendel.

De drie symfonieën van George Enescu (1881-1955) vormen een belangrijke maar merkwaardig genoeg, onderschatte 20ste-eeuwse cyclus. Deze 3-cd re-release van de late jaren ‘90 met de BBC Philharmonic o.l.v. Gennady Rozhdestvensky, is daarom een belangrijke uitgave. Stilistische echo’s van Richard Strauss en zelfs van Tsjaikofski stonden de zelfverzekerde wijze van componeren voor orkest en Enescu’s eigen onderscheidende stijl en taal, niet in de weg.

Hoewel ze in Frankrijk zijn gecomponeerd, zijn de symfonieën van Enescu helaas vrijwel onbekend. De eerste uit 1905, opgedragen aan zijn vriend Alfredo Casella, werd uitgevoerd in het Parijse Théâtre du Châtelet o.l.v. Eduard Colonne op 6 januari 1906. Een concertante symfonie voor cello en orkest uit 1901, werd gespeeld op de Lamoureux-concerten in maart 1909. De tweede symfonie uit 1913, ging onmiddellijk aan de Tweede Orkestsuite vooraf. De derde symfonie uit 1919, gedirigeerd door Gabriel Pierné in februari 1922, bevat een piano-, orgel- en een koorpartij. Deze symfonieën werden door Enescu gecomponeerd in een post romantische, rapsodische geest. Een Vierde en een Vijfde Symfonie voor tenor en orkest op tekst van de Roemeense, 19de -eeuwse dichter Mihai Eminescu, bleven onvoltooid. Deze werden weliswaar in 1995-1996 voltooid door de Roemeense componist Pascal Bentoiu (1927-2016). Zijn laatste werk, de “Symphonie de chambre” voor twaalf instrumenten, werd gecomponeerd in 1954 en ging in januari 1955 in Parijs in première door het orkest van de Franse fagottist Fernand Oubradous, die van 1944 tot 1979, chef-dirigent was van de “Association des concerts de chambre de Paris”.

Het Nationaal George Enescu Museum is gevestigd in het Cantacuzino Paleis. Het Paleis is gebouwd in 1901 door Gheorghe Grigore Cantacuzino. Na de dood van Cantacuzino in 1913 werd het paleis nagelaten aan zijn zoon Mihail G. Cantacuzino en zijn vrouw Maria. Een aantal jaren later overlijdt ook Mihail G. Cantacuzino en trouwt Maria met George Enescu in 1937. Na de dood van George Enescu doneerde Maria het paleis om er een museum van te maken met herinneringen aan het leven van George Enescu. In 1956 was het museum geopend. In het museum zijn een aantal kamers met vele werken van Enescu en de geschiedenis van zijn leven. Achter het museum ligt” the house of memory” En daar kun je een kijkje nemen in het huis waar George Enescu en zijn vrouw Maria een aantal jaren hebben gewoond.

De Roemeense equivalenten van Lizsts Hongaarse Rhapsodieën, werden gecomponeerd in Parijs in 1901-1902. De Rapsodie No. 1. in A, gebaseerd op een melodie die de Romani violist Lae Chioru, Enescu’s eerste vioolleraar, altijd speelde, en de meest populaire is van de twee, was even briljant als extravert. Door zijn joie de vivre als verklanking van Enescu’s warm nationaal temperament, was ze vooral beroemd door de imitatie, in de laatste beweging, van het lied van de leeuwerik (“Ciocirlia”), er aan herinnerend dat de Roemeense (Romani) volksmuzikanten uitstekend waren in de kunst van het reproduceren van dergelijke geluiden.

De Rapsodie No. 2 (in D) heeft dezelfde patriottische toon, maar werd gecomponeerd in een andere esthetische, minder extraverte en meer contemplatieve geest, waardoor Enescu het muzikaal onderscheid maakte tussen pastorale evocaties en geïnternaliseerde gevoeligheid. De bonussen, de vonkende Roemeense Rapsodieën en de derde van zijn drie prachtige Suites, maken deze uitgave onontbeerlijk. En dit mede door het fantastisch orkestspel, de bewonderenswaardige controle en muzikale vormgeving door Rozhdestvensky en de verfijnde, atmosferische klank van de Chandos-ingenieurs. Een heel, heel mooie uitgave. Warm aanbevolen.

Enescu The 3 Symphonies Suite No.3 ‘Villagoise’ Romanian Rhapsodies Nos 1 and 2 BBC Philharmonic Orchestra Gennadi Rozhdestvensky 3 cd Chandos 10984

https://www.stretto.be/2018/09/24/pianomuziek-van-enescu-en-lutoslawski-door-josu-de-solaun-giorgio-koukl-en-virginia-rossetti-op-het-label-grand-piano-heuse-ontdekkingen/#more-12328