Prachtig Boek en cd over de Stradivarius van Maréchal Berthier

De prestigieuze reeks ‘Grote violen’ volgt de levensduur van een beroemd strijkinstrument. Het boek presenteert de geschiedenis met foto’s en opnamen door de jaren heen en de uitvoerders die het instrument in hun bezit hadden. Violist Pavel Berman, zoon van Lazar Berman, en pianist Giuliano Mazzoccante kozen voor de cd voor werk van Bach, Beethoven, Paganini, Brahms, Ysaÿe en de Sarasate.

De publicatie bevat een panoramisch beeld van het instrument met gedetailleerde kleurenfoto’s en een poster op ware grootte, evenals een recente, digitale opname om zijn huidige klank opnieuw optimaal te waarderen. De Stradivari-viool van deze uitgave is de wonderbaarlijke ‘Maréchal Berthier 1716’, ooit eigendom van Napoleon Bonaparte, die hem aan Alexandre Berthier, maarschalk van Frankrijk en Prins van Neuchatel en Wagram, schonk. Het instrument kwam later o.a. in het bezit van de Hongaarse violist Franz von Vecsey (1893-1935).

Vecsey werd geboren in Boedapest. Op 8-jarige leeftijd ging hij in de leer bij Jenő Hubay. Twee jaar later, op de leeftijd van 10 jaar, speelde hij voor Joseph Joachim in Berlijn en werd bekend als een virtuoos wonderkind.

Hij werd één van de vooraanstaande violisten in Europa in de jaren 1910 en 1920 en toerde met Béla Bartók als zijn pianobegeleider. Toen hij pas 12 was, droeg Jean Sibelius in 1905, zijn vioolconcert op aan Vecsey. Hij speelde het Sibelius-concerto toen hij nog maar…13 was! Vecsey componeerde ook en schreef een aantal virtuoze salonstukken voor de viool.

Op de bijhorende cd staan Bach : Violin Partita No. 2 in D Minor, BWV 1004: V. Ciaccona, Beethoven: Violin Sonata No. 5 in F major, Op. 24 “Frühling”, Paganini: Caprices for solo violin, Op. 1 Nos. 1-24 (compleet), Brahms: Violin Sonata in a  “F-A-E” (Scherzo), Ysaÿe: Sonata for solo violin in d , Op. 27 No. 3 ‘Ballade’ en Sarasate: Carmen Fantasy, Op. 25. Een prachtuitgave die u geenszins mag missen!

The Stradivari ‘Maréchal Berthier’ 1716 CD + boek Pavel Berman & Giuliano Mazzoccante Dynamic CDS7733