Intuition, de heel bijzondere, nieuwe cd van cellist Gautier Capuçon op het label Erato

“Intuition”, een boeiende cd met korte composities voor cello solo, met piano of met orkest, is bedacht door Gautier Capuçon om naar eigen zeggen, “het verhaal van zijn leven te weerspiegelen en de verschillende stadia van zijn emotionele ontwikkeling te volgen”. Heel bijzonder.

Hij brengt zijn geliefde 15 composities van o.a. Saint-Saëns, Fauré, Massenet, Tsjaikofski, Rachmaninov, Dvořák, Paganini en Elgar samen, gecombineerd met nieuwere muziek van Astor Piazzolla, de Italiaanse cellist Giovanni Sollima (°1962) en van de pianist Jérôme Ducros.

Met zijn nieuwe cd kan Gautier Capuçon worden beschouwd als een succesvol voorbeeld van muziekeducatie. Uit het nauwelijks vijf jaar oud, maar reeds door de cello geïnspireerd kind, geboren in 1981 in Chambéry in de Franse Alpen, groeide ondertussen een bekende meester cellist. Capuçon studeerde eerst aan de École Nationale de Musique in Chambéry en vervolgens aan het Conservatoire supérieur de Paris en het Conservatoire national supérieur de musique et de danse. Hij vervolmaakte zich daarna aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen bij Heinrich Schiff.

Capuçon wil met deze cd zijn ontwikkeling traceren en communiceren als een ‘klinkende biografie’.  “In muziek, in het leven, is communicatie de essentie van alles. Je deelt iets.” (Gautier Capuçon). Daarom heeft hij voor deze bijzondere cd muziek uit zijn verschillende levensfasen geselecteerd, o.a. Elgars hemels “Salut d’amour” en de technisch uitdagende “Elfentanz” van de Boheemse cellist David Popper (1843-1913).

Capuçon speelt, net als  Pablo Casals, op een cello uit het atelier van de Venetiaanse vioolbouwer Matteo Goffriller. De extreem kleurrijke en zangerig klinkende cello wordt hier schitterend op piano begeleid door de ervaren pianist Jérôme Ducros (°1974) (foto). Als laatste op deze wel 80 min. durende cd, “Le grand tango” van Astor Piazzolla, in een versie voor cello en piano. Andere uitvoerders zijn Jérôme Ducros (piano), Benoît Grenet (2de cello), Deborah Nemtanu (viool) en het Orchestre de chambre de Paris o.l.v. Douglas Boyd. Alles technisch hoogstaand, inventief en bovenal, bijzonder mooi, doorleefd en expressief cellospel. Een heel, heel mooie cd. Warm aanbevolen.

Intuition Gautier Capucon  cd + bonus dvd Erato Warner Classics 0190295883959