“A journey” en “Dreams” van sopraan Pretty Yende, 2 cd’s op het label Sony. Magni-magnifiek!

Van liefde en verlangen in Juliets “Ah! Je veux vivre” tot de waanvoorstellingen en wanhoop in de waanzinscène van Lucia, glijdt Pretty Yende weg in de wereld van dromen met aria’s uit het belcanto en het romantisch repertoire. Met deze cd’s verwijst Pretty Yende ook naar haar eigen sprookje, dat tot op de dag van vandaag doorgaat. Van een mooi, zwart meisje in een afgelegen stadje in Zuid-Afrika tot één van de meest gevraagde sopranen ter wereld. Niet te missen!

De Zuid-Afrikaanse sopraan Pretty Yende werd in 1985 geboren in het klein, afgelegen stadje Piet Retief, ongeveer driehonderd kilometer van Johannesburg. Ze zong als kind aanvankelijk in het plaatselijk kerkkoor en op zestienjarige leeftijd hoorde ze het “Bloemenduet” uit “Lakmé” op een tv-spot van British Airways. Ze was zo in de ban van de schoonheid van deze muziek dat ze er meer wilde over weten. Toen ze hoorde dat het opera was, besloot ze haar plannen om boekhouder te worden, op te geven om in plaats daarvan operazangeres te worden. Ze kreeg een studiebeurs om aan de South African College of Music in Kaapstad te studeren bij Virginia Davids, de eerste zwarte vrouw die ooit op operapodia verscheen tijdens de apartheidsjaren in Zuid-Afrika. Met Davids hulp bloeide het buitengewoon talent van Yende op en zegevierde ze in zowel de Internationale Hans Gabor Belvedere (2009) als op de Operalia Competities (2011).

In beide behaalde ze eerste prijzen in elke categorie en was ze de eerste artieste die dit ooit presteerde. Haar successen leidden ook tot het aanbod om deel te nemen aan het prestigieus “Jong artiestenprogramma” van de Scala in Milaan (2009-2011), waar ze in 2010 haar podiumdebuut maakte. In hetzelfde jaar won ze ook eerste prijzen op de Leyla Gencer Voice Competition en op het Concours International de Belcanto Vincenzo Bellini. Pretty Yende zong ondertussen in alle grote operahuizen ter wereld en werd in de pers alom geprezen. “Met een diamantachtige toon en een megawatt-glimlach … een sopraan van echte muzikale intelligentie”, schreef The Telegraph na haar debuutrecital in Londen. Toen ze in 2013 Rossini’s “Le Comte Ory” zong met Juan Diego Flórez in de Metropolitan Opera in New York, kreeg ze een meeslepende bijval. “Haar stem heeft een stralende glans in combinatie met staalachtige vastberadenheid … ze leverde een aantal van de moeilijkste coloratura-passages met een sprankelende precisie af”, schreef The New York Times na dit sensationeel debuut in de Met. Later dat jaar verving ze ook Cecilia Bartoli in het Theater an der Wien in dezelfde opera. Dit was eveneens een sensationeel debuut.

Op de cd “Dreams”, “Times Records of the Year 2017”, zingt ze o.a. “Ah! Je veux vivre” (uit “Roméo et Juliette” van Gounod),” Ah! Tardai troppo” (uit “Linda di Chamounix” van Donizetti), “Dieu, comme cette nuit est lente… Ombre légère” (uit “Le pardon de Ploërmel” van Meyerbeer), “Eccola! Oh, giusto cielo!… Il dolce suono” (uit “Lucia di Lammermoor” van Donizetti), “Sono all’ara en Vaneggia… Il passo sgombrisi…” (uit “La Straniera” van Bellini) en “Oh, se una volta sola” en “Ah! Non credea mirarti” (uit “La Sonnambula” van Bellini).

Op haar cd “a Journey” staan “Una voce poco fa” uit Il barbiere di Siviglia, “Viens, Mallika… Sous le dome epais” (‘Bloemenduet’) uit Lakmé, met de schitterende, Amerikaanse mezzo, Kate Aldrich, “Respiro io qui… Ma la sola, ohime! son io… Ah, la pena in lor piombo” uit “Beatrice di Tenda”van Bellini, “En proie a la tristesse… Vous que l’on dit sensible… Celeste providence” uit “Le Comte Ory van rossini”, “Dieu, quel frisson court dans mes veines!… Amour, ranime mon courage” uit “Roméo et Juliette” van Gounod, “Ancor non giunse!… Regnava nel silenzio… Quando rapito in estasi” uit “Lucia di Lammermoor” van Donizetti en “O rendetemi la speme… Qui la voce sua soave… Vien, diletto, e in ciel la luna!” uit “I Puritani” van Bellini.

Pretty Yende is het coloratuur wonder van vandaag. Ze heeft een uitzonderlijke stem met een omvang van wel drie octaven en een apart timbre. Haar stem klinkt rond en vol in het midden register, stralend in de hoogte en virtuoos in de coloratuur partijen. Alles wordt vederlicht en met de gepaste nuances en juiste expressie gezongen. Twee uitzonderlijk mooie bel canto cd’s. Niet te missen!

A Journey Pretty Yende Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI Marco Armiliato cd Sony 88985321692

Dreams Pretty Yende Orchestra Sinfonica di Milano Giacomo Sagripanti cd Sony 88985430152